Search

Mladi fotograf Igor Ilić izlaže u galeriji Kranjčar

Mladi fotograf Igor Ilić izlaže u galeriji Kranjčar

"Nova stvarnost"


Image: PR

Večeras se u galeriji Kranjčar otvara izložba mladog fotografa Igora Ilića pod imenom "Nova stvarnost", a možete ju pogledati do 6. travnja

"Početna točka ovog projekta fascinacija je konstruktivnom prirodom fotografskog medija. U nedostatku definicije fotografske istine, tražim vlastitu suprotstavljanjem polariteta fikcija - stvarnost. Upravo ti polariteti zanimljivo se stapaju u filmskoj umjetnosti, stoga dekonstrukcijom aparatusa, koji organizirano stvara neku novu filmsku stvarnost, pokušavam naglasiti očito - da je bilo koja fotografska zbilja oduvijek bila i jest podložna procesima manipulacije. Inscenacijom filmskog seta uz izradu svih artefakata, rekvizita i praktičnih filmskih efekata, kojima se filmski djelatnici na fotografijama koriste, približavam se nefotografskim procesima konstrukcije i načinima na koji se gradi stvarnost s ekrana. Time pokušavam naglasiti tanku granicu između slike, u čiju dokazivost ne sumnjamo zbog pretpostavke da ono što prikazuje nije stvarno, naspram medija fotografije koji često uvjerava u objektivno prenošenje realiteta, dok u isto vrijeme iskrivljuje i rekonstruira našu stvarnost." (iz uvoda izložbe)

Mladi fotograf Igor Ilić izlaže u galeriji Kranjčar (фото 1)

Igor Ilić rođen je u Zagrebu 1988. godine. Nakon završenog preddiplomskog studija filmskog i tv snimanja, upisuje diplomski studij fotografije pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Prvom samostalnom izložbom "Otvoreno" predstavio se 2013. u sklopu ciklusa First shot u Kuli Lotrščak, Galerija Klovićevi dvori i Galeriji Waldinger u Osijeku. Iste godine u Galeriji SC u Zagrebu predstavlja seriju "Generacija Y", koja je početkom 2014. izložena i u Galeriji Lang u Samoboru. Projekt je među finaliste Rovinj Photo Daysa 2014. uvrstio glavni selektor Tod Papageorge te je serija izložena na grupnoj izložbi festivala u Galeriji stare tvornice u Rovinju i Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu. Projekt je odabran kao dio NEU/NOW Festivala 2014. predstavljajući Hrvatsku. S projektom nominiran je za ESSL ART AWARD CEE 2015, a rad je bio nominiran i za T-HT nagradu 2015. "Nova stvarnost" njegov je diplomski rad kojeg će prvi puta predstaviti 31.3.2016. u Galeriji Kranjčar. Sudjeluje u više grupnih izložbi, promovirajući Hrvatsku suvremenu fotografiju. Osim vizualnom umjetnošću bavi se snimanjem i glazbom, a živi i radi u Zagrebu.

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više