Search

Može li Dubrovnik biti zatvor za perspektivnog umjetnika?

Može li Dubrovnik biti zatvor za perspektivnog umjetnika?

Zatvor ili Libertas


Image: Lena Šutić

"Ponekad je Dubrovnik za mene grad snova i utočište, a ponekad - zatvor..."

Upoznati umjetnicu u Dubrovniku koja nosi rijetko ime koje nosim i ja, bila je prava mala poslastica za mene u vidu novinarskog posla. Jedva sam čekala upoznati Lenu, umjetnicu iz Zagreba koja već godinama inspiraciju za svoj rad crpi iz mog Grada. Nakon samo par minuta neformalnog razgovora s njom, dobila sam dojam da se radi o jednoj izuzetno karizmatičnoj i senzibilnoj osobi, umjetnici čija se snaga možda najbolje manifestira u odabiru zaista kompleksnih tema za slikanje. Lena im pristupa na vrlo originalan način, pa tako uz naizgled shvatljive i banalne simbole ostavlja prostor interpretaciji onih vrijednosti koje proizlaze iz vlastitih pogleda na život, snove i igru. Kad sam vidjela novije Lenine slike nisam mogla ne primijetiti dominaciju upravo ženskih figura koje uz majčinstvo predstavljaju i život koji se nastavlja - ljubav majke prema svojoj djeci, ali bez sumnje i prema slikarskom platnu. Lena mi je otkrila da će u projektu koji sprema u suradnji s majkama slikaricama kreativno uključiti i svoju stariju kćer Luke (5). Budući da je dječja iskrenost možda najljepša stvar na svijetu, ne sumnjam da će finalni rezultat biti vrlo zanimljiv. Tko je ova posebna žena koja Dubrovnik prikazuje tako sanjivo i mekano, a tko su pak heroine s njenih slika saznajte u sljedećim recima...

Kako je sve počelo i kad ste otkrili da je umjetnost vaš životni poziv?

Prvi odgovor koji mi spontano dolazi je: Nisam imala izbora. Nije bilo ključnih trenutaka u kojima su se donosile odluke niti je postojala B opcija, zapravo je cijeli razvoj događaja (slikanje... školovanje…) bio prirodan i spontan. Od roditelja sam imala potporu i poticaj da krenem u likovne vode, ali isto tako veliku, čak za mene pomalo i preveliku slobodu imala sam da sama donosim odluke i živim s njihovim posljedicama.

lena kramaric dubrovnik slike

Lena, što je Dubrovnik za vas?

Ludo je sve što se događalo u mojoj glavi po pitanju Dubrovnika još dok sam ga turistički posjećivala, kako je donesena moja odluka za preseljenje i ono sve nakon duga je priča. Usponi i padovi, borba koja me promijenila iz curice u osobu kakva sam danas, još traje jer je izazov koji me potaknuo na preseljenje još prisutan, drži me aktivnom, a život u Gradu čini mi uzbudljivim. U nekim trenucima Dubrovnik je za mene bio grad snova, utočište, a u nekima zatvor. Trenutno pokušavam pronaći širinu pogleda i slobodu u sebi unutar zidina.

lena kramaric dubrovnik slika

Koja mjesta u Gradu za vas imaju posebno značenje (ili mjesta na kojima dobijete inspiraciju)?

Cijeli stari grad za mene ima posebnu čaroliju, riječima neopisivu, od prvog dana (kojeg se jasno sjećam) kada sam ušla u Grad, pa sve do danas. Taj prvi dojam se puno promijenio kroz period u kojem sam upoznala i sve mane života u Gradu ali i te mane kao da su mu dale neku posebnu snagu i učvrstile naš odnos. Volim okolicu Dubrovnika, posebno otoke. I sva zelena mjesta.

Može li Dubrovnik biti zatvor za perspektivnog umjetnika? (фото 1)

Opišite nam svoj kreativni proces

Mislim da ne postoji kreativan proces jer to nije nešto što je u procesu, nema početak ni vrhunac, više je kao neko stalno stanje u radu i životu unutar kojeg rad i život postaju jedno te isto. Kao takav moj način života/moja profesija je privilegija i dar na kojem sam zahvalna, ali isto tako i stalna borba.

lena kramaric slika

Tko su djevojke na vašim slikama?

Ženski likovi su prisutni od samog početka i na prvi pogled nosioci su slike. Na drugi, pronicljivi pogled, one su samo sredstvo u radu, stvaraju atmosferu, prenose informacije i podražaje iz vanjskog svijeta na platno. One su projekcija mojih želja, strahova i iskušenja. Ne njih gledam kao na likove bez spolnog određenja. Odabrala sam prikaz ženskog, a ne muškog tijela jer mi je ono poznatije, prirodnije u radu i vizualno slikovitije ili me možda glava/ruka, naviknuta na slikanje žene više sama vodi. Također, osobna komponenta ovdje ima važnu ulogu jer uvijek sam to: malo ja. Od sebe polazim u radu i kroz sebe gledam na svijet oko sebe, ako je moje slikarstvo odraz mog pogleda na svakodnevicu onda sam ja, kao ženski lik, na neki način, često uključena u prikazima. Likovi na slikama nisu dobno definirani pa su tako djevojčice, žene i starice prisutne u jednom te istom liku kao da negiraju ili slave vrijeme i kružni životni ciklus.

umjetnost lena

Može li Dubrovnik biti zatvor za perspektivnog umjetnika? (фото 2)

Koji bi bio vaš savjet mladim umjetnicima?

Rad i upornost. Da budu svoji i krče svoj put ne slušajući savjete.

Koji je, za vas kao umjetnicu i nekoga tko praktički komunicira emocijama, bio najdirljiviji trenutak u životu?

Bilo bi sasvim prirodno reći: dolazak na svijet moje dvije kćeri, ali ti događaji su nekako izvan svih osjetilnih kategorija pa ih neću ovdje navesti kao odgovor. Moj najsnažniji doživljaji čarolije života često su najsnažniji u sitnicama, odnosno, u momentima koje ne mogu okarakterizirati kao neki posebni događaj. Povezani su sa zvukom, osjetom mirisa i slikom u čijoj kombinaciji se miješaju neka ugodna sjećanja iz prošlosti i budući planovi u savršeni osjet sadašnjeg, neponovljivog trenutka.

Može li Dubrovnik biti zatvor za perspektivnog umjetnika? (фото 3)Može li Dubrovnik biti zatvor za perspektivnog umjetnika? (фото 4)

Koji su vam planovi za budućnost ?

Prvi plan: vježbati fokus na sadašnjost. Drugo: staviti bar jednu nogu na zemlju i odrađivati zadatke savjesno, temeljito i jedan po jedan! I treće: s onom nogom koja mi je ostala u zraku raditi malo veće korake.

lena kramaric

slike

slike lena kramaric dubrovnik

Može li Dubrovnik biti zatvor za perspektivnog umjetnika? (фото 5)

Više o Leni Kramarić pronađite ovdje.

Priča: Lena Šutić

Related articles

Buro 24/7 Selection

više