Search

Mona Lisa kao prvo 3D umjetničko djelo u povijesti?

Mona Lisa kao prvo 3D umjetničko djelo u povijesti?

Istraživanja dvaju znanstvenika daju zanimljive rezultate


Image: Buro247.com/me

Dvoje znanstvenika je istraživanjem došlo do zaključka da bi "Mona Lisa" Leonarda da Vincija mogla biti prvo 3D umjetničko djelo u povijesti

Claus-Christian Carbon i Vera Hesslinger su svoje zaključke bazirali na istraživanjima i dubinskim analizama te usporedbi originala u Louvreu te slične inačice koja se nalazi u muzeju Prado u Španjolskoj. Znanstvenici su otkrili da je tu verziju zapravo naslikao učenik Leonarda da Vincija u isto vrijeme kada je nastao original, ali s drugačijeg mjesta u sobi.

Mona Lisa

"Rekonstruirali smo originalan studio i našli dokaze da nepodudaranje između dva platna oponaša nepodudaranje u ljudskom pogledu", objasnili su Carbon i Hesslinger. "To upućuje na mogućnost da bi dvije Gioconde zajedno mogle biti prva stereoskopska slika u povijesti." Daljnja istraživanja su pokazala da su planine u pozadini bile zapravo platno koje je bilo izvješeno iznad modela, poput pozadine u modernim studijima. "Analizirajući razlike između Mona Lise i njene dvojnice u muzeju Prado, uvidjeli smo da su slikane paralelno, ali iz drugačije perspektive, za što smo pronašli matematičke dokaze."

Mona Lisa

Mona Lisa

Mona Lisa

Related articles

Buro 24/7 Selection

više