Search

Muzeju umjetnosti i kući književnika Augusta Šenoe potrebna je obnova, a vi možete sudjelovati u tome

Muzeju umjetnosti i kući književnika Augusta Šenoe potrebna je obnova, a vi možete sudjelovati u tome

Pomoć radi očuvanja tradicije

Urednik: D.D.


Image: Filip Pomykalo

Muzej umjetnosti i kuća u kojoj se čuvaju uspomene obitelji jednog od naših najvećih književnika Augusta Šenoe potrebna je pomoć. Naime, uslijed potresa koji je zahvatio naš glavni grad, osim brojnih privatnih kuća i građevina koje su od neizostavne važnosti za zdravlje, obrazovanje i kulturu građana, stradala je i Kuća Šenoa, pretvorena u muzej umjetnosti 2016. godine. Zaštićena građevina smještena u Mallinovoj 27 predstavlja četiri generacije obitelji Šenoa tijekom 182 godine života u Zagrebu i prezentira neopisivo kulturno dobro Hrvatske, a potres koji je u nedjelju zahvatio šire zagrebačko područje ostavio je traga na njoj.

U potresu je stradalo krovište muzeja, srušeni su dimnjaci koji su sa sobom povukli crjepove, zidovi  i stropovi su napuknuli, a potreba za hitnom sanacijom i financijskom pomoći pri obnovi je nužna. Muzej u kojem se čuva ostavština Augusta Šenoe, najutjecajnijeg i najplodnijeg hrvatskog pisca 19. stoljeća, može se obnoviti, no za to treba pomoć svih ljubitelja kulture i povijesne jezgre Grada Zagreba. Mali obiteljski muzej ima velik značaj za hrvatsko kulturno i književno dobro, a kao potvrda tome došlo je i uvrštavanje na Listu zaštićenih kulturnih dobara Hrvatske. Kuća Šenoa iz više je razloga značajan i vrijedan kulturni lokalitet Republike Hrvatske.

Muzeju umjetnosti i kući književnika Augusta Šenoe potrebna je obnova, a vi možete sudjelovati u tome (фото 1)

Izgradio ju je između 1928. i 1929. godine, dr. Milan Šenoa, sin Augusta Šenoe, za svoju obitelj, a o nasljedstvu i očuvanju obiteljske tradicije brinula se i udovica Augusta Šenoe, Slava, koja je nastavila živjeti u kući s Milanovom obitelji. Obitelj Šenoa dičila se zanatima poput pekarstva koje je usavršio Johannes Schöynoha, djed Augusta Šenoe, kao i tradicionalnim slastičarstvom koje je proslavio Augustov otac, kaptolski sladopek Alois Schönoa. Nemjerljivo vrijednu ostavštinu cijele obitelji Šenoa kasnije su njegovali i Augustovi sinovi, geograf i književnik Milan Šenoa i slikar Branko Šenoa te Milanov sin povjesničar umjetnosti Zdenko Šenoa. Upravo je  Zdenko Šenoa kao jedini Augustov unuk do kraja svog života sa suprugom Marijom  čuvao i popisao obiteljsku ostavštinu. Brigu su kasnije preuzeli njihovi nasljednici, obitelj Reis, koji su osnovali udrugu Svi naši Šenoe i otvorili muzej Kuća Šenoa javnosti. Kako bi povijest obitelji Šenoa ostala i nadalje očuvana za buduće generacije učenika i studenata te kako bi građani uživali u predivnoj, stoljećima krojenoj zagrebačkoj priči, pomoć je više nego dobrodošla, a više informacija o tome kako donirati možete pronaći na ovom linku.

Leave a comment

više