Search

Najbolje ovogodišnje europske izložbe

Najbolje ovogodišnje europske izložbe

London, Pariz, Beč, Barcelona...

Tekst: BURO.

Image: Foto: Büro247.ru

Najbolje europske izložbe 2014.

Lucio Fontana

Svaka nova godina u cijelom svijetu donosi pregršt umjetničkih užitaka, ali zbog udaljenosti odlučili smo se fokusirati samo na Europu. No, nemojte misliti da ćete zbog toga biti zakinuti jer i Europa ima mnogo toga za ponuditi. Većina europskih glavnih gradova nudi svoje adute, a mi smo odabrali London, Pariz, Barcelonu, Madrid, Beč i Metz u kojima će biti izloženi radovi nekih od najvećih svjetskih umjetnika.

London

Van Gogh
National Gallery
15. siječnja do 27. travnja

Čak dvije od postojećih pet sačuvanih verzija "Suncokreta" po prvi puta će se ujediniti u londonskom muzeju. Jedno platno dolazi iz Muzeja Van Gogha iz Amsterdama, a zauzvrat će Nacionalna galerija svoju sliku posuditi amsterdamskom muzeju.

Najbolje europske izložbe 2014.

Vincent Van Gogh

Paolo Veronese
National Gallery
14. ožujka do 15. srpnja

Retrospektiva velikog venecijanskog slikara renesanse po prvi puta će biti izložena u Londonu. Čak 50 djela bit će predstavljeno publici, pa tako i neka od remek-djela ovog velikog slikara, među kojima će biti ciklus "Alegorija ljubavi".

Najbolje europske izložbe 2014.

Paolo Veronese

Henri Matisse
Tate Modern
17. travnja do 7. rujna

Ove će godine veliki francuski fovist biti u Londonu predstavljen svojim kasnijim aplikacijama - Tate Modern će prikazati ukupno 120 njegovih radova. Henri Matisse otkrio je aplikacije u starosti kada više nije mogao slikati uljanim bojama, te je počeo izrezivati oblike iz raznobojnog papira.

Najbolje europske izložbe 2014.

Henri Matisse

William Turner
Tate Britain
10. rujna do 18. siječnja

Kasni radovi nacionalnog ponosa Velike Britanije bit će prikazani u galeriji Tate Britain. Neka od najpoznatijih djela iz plodonosnog razdoblja umjetnika koji je preteča francuskih impresionista, publika moći promotriti početkom rujna.

Najbolje europske izložbe 2014.

William Turner

Richard Deacon
Tate Britain
5. veljače do 27. travnja

Glavni lik još jedne velike izložbe u Tateu je suvremeni britanski umjetnik Richard Deacon, laureat Turnerove premije. 40 njegovih radova bit će izloženo kronološkim redom, među njima su i rani crteži s početka 70-ih, ali i skulpture s početka 21. stoljeća. Jedan od glavnih eksponata na izložbi bit će poznata zmijolika skulptura "Nakon 1998. godine" izrađena u drvetu.

Najbolje europske izložbe 2014.

Richard Deacon

Piet Mondrian
Tate Liverpool
6. lipnja do 5. listopad

Tate Liverpool ove će godine obilježiti 70. godišnjicu smrti velikog Pieta Mondriana. Muzej će prikazati i platna nizozemskog apstrakcionista, ali i predstaviti rekonstrukciju pariškog studija umjetnika.

Najbolje europske izložbe 2014.

Piet Mondrian

Pariz

Henri Cartier-Bresson
Centre Pompidou
12. veljače do 9. lipnja

Prva europska retrospektiva Henrija Cartiera-Bressona ovog će proljeća biti organizirana u pariškom Beaubourgu. Više od 500 slavnih fotografija, grafičkih i umjetničkih radova, videa i dokumenata kroz 70 godina njegove karijere. Poznate fotografije i nepoznati radovi nalaze se jedni pored drugih, a teme prelaze od nadrealizma do dokumentarističke fotografije te ćete klasičara moći promotriti s jedne sasvim druge strane.

Najbolje europske izložbe 2014.

Henri Cartier-Bresson

Stoljeće modne fotografije Condé Nast
Palais Galliera
1. ožujka do 25. svibnja

150 najboljih fotografija tokom jednog stoljeća izdavačke kuće Condé Nast odabrano je za ovu izložbu. Više od 80 poznatih modnih fotografa bit će uvršteno u zanimljivu retrospektivu sa svojim fotografijama iz časopisa Vogue, W Magazine, Vanity Fair i drugih.

Najbolje europske izložbe 2014.

Vogue US

Lucio Fontana
Pariški muzej suvremene umjetnosti
25. travnja do 24. kolovoza

Bez Lucia Fontane, talijanskog slikara, skulptora, apstrakcionista i inovatora proslavio se svojim fotografijama s prorezima i razrezima te njima utjecao na mnoge druge umjetnike. Ovog proljeća otvara se velika Fontanina retrospektiva, a uključit će više od 200 radova, po prvi puta nakon 1987. godine.

Najbolje europske izložbe 2014.

Lucio Fontana

Lee Ufan
Dvorac Versailles
ljeto 2014.

Versailles će se ovog ljeta odmarati od jarkih skulptura Jeffa Koonsa i Takashija Murakamija, te ugostiti Leeja Ufana - korejskog suvremenog umjetnika koji je pokrenuo svoj pravac minimalizma u slikarstvu i skulpturi u koje se unose prirodni elementi. Skulpture koje osobu pozivaju na meditaciju će u dvorcu Versailles biti izložene od lipnja do listopada.

Najbolje europske izložbe 2014.

Lee Ufan

Metz

"Beacons"
Centar Pompidou Metz
od 14. veljače

Nedavno otvorena podružnica Centra Pompidou uskoro otvara veliku izložbu umjetnosti 20. stoljeća pod nazivom "Beacons". Ona obuhvaća veliko razdoblje od prošlog stoljeća do današnjeg dana kroz radove Pabla Picassa, Fernanda Légera, Anisha Kapoora, Josepha Beuysa, Franka Stelle i drugih.

Najbolje europske izložbe 2014.

Pablo Picasso

Beč

"Blowup"
Albertina
10. svibnja do 24. kolovoza

Velika izložba u Albertini bit će posvećena kultnom filmu Michelangela Antonionija "Blowup" snimljenog 1966. godine. Radnja filma vrti se oko fotografa koji misli da je svojim fotografijama bio slučajni svjedok ubojstvu, a u plejadi slavnih glumaca našao se i model Veruschka. "Blowup" je idealan spoj mode, filma i fotografije jer je rezultirao i mnogim zanimljivim fotografijama snimanja koje su postale kultne, a sad će biti izložene u bečkoj Albertini.

Najbolje europske izložbe 2014.

Veruschka u filmu "Blowup"

Barcelona

"Post-Picasso: odgovor suvremenih umjetnika na njegovu umjetnost"
Muzej Picasso
16. siječnja do 9. ožujka

Muzej Pabla Picassa u Barceloni ove će godine obilježiti svojih 50 godina. U čast tome priprema čak tri velike izložbe posvećene svim radovima koji su godinama prolazili zidovima ovog muzeja. No, najvažnija je izložba "Post-Picasso" koja istražuje utjecaj španjolskog kubista na sve daljnje generacije umjetnika, te se okuplja retrospektiva više od 40 autora kroz čije radove će se ta veza potvrditi.

Najbolje europske izložbe 2014.

Pablo Picasso

Madrid

Paul Cézanne
El Museo de arte Thyssen-Bornemisza
4. veljače do 18. svibnja

U Barceloni će se održati prva retrospektiva Cézannea u posljednjih 30 godina. Uključit će 58 djela, od kojih je 49 platna i 9 akvarela koje su ustupili muzeji i privatni kolekcionari iz cijelog svijeta, a mnogi su po prvi puta stigli u Španjolsku. Remek-djela će se izložiti u kontekstu epohe, zajedno s Cézanneovim predstavljeni će biti i radovi njegovih suvremenika.

Najbolje europske izložbe 2014.

Paul Cézanne

Tekst: D.Č.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više