Search

Najljepše plaže iz povijesti umjetnosti koje nam bude čežnju

Najljepše plaže iz povijesti umjetnosti koje nam bude čežnju

Tekst: BURO.


Nema puno stvari koje više podsjećaju na ljeto nego što je to plaža i sada, pri kraju ovog godišnjeg doba, svatko pronalazi svoje načine da nadomjesti nedostatak ljeta u krvi. Neki su hrabri i odlučni da otputuju i stvarno su već s nekim pješčanim i šljunkovitim terenom pod nogama. Ima i onih koju su ostali pri tome da se ipak primire kod kuće dok se situacija potpuno ne smiri, a mi smo odlučili zaroniti u umjetnost. Kakve god da su osobne prilike ili neprilike odlučili smo odabrati omiljene radove iz povijesti umjetnosti koji su nastali inspirirani obalom i izgledaju baš kao ono što nam je svima neophodno. Malo odmora, malo egzotike, malo zabave, malo mira i dokolice.

Najljepše plaže iz povijesti umjetnosti koje nam bude čežnju (фото 1)

Edgar Degas "Beach Scene"

Najljepše plaže iz povijesti umjetnosti koje nam bude čežnju (фото 2)

John Morris "Into the Light"

Najljepše plaže iz povijesti umjetnosti koje nam bude čežnju (фото 3)

Salvador Dali "La persistencia de la memoria"

Priču možemo započeti od Dalija, kojem pješčane obale nisu strane kao seting u koji je postavljao svoje nadrealne scene. Možda i jedno od njegovih najpoznatijih radova “La persistencia de la memoria” iliti “Upornost sjećanja” smještena je na komadiću pješčane obale i izgleda baš kao scena koju jedino možemo vidjeti u snu. Njegovi prepoznatljivi satovi koji se tope našli su svoje mjesto i ovdje i podsjećaju na koncept vremena i njegovu prolaznost i iako možda malo čudno zvuči, istina je da ne bismo imali ništa protiv da na Dalijevoj arty plaži izgubimo svaki pojam o vremenu. Ipak, iako sve djeluje prilično fantazmagorično, ovaj pejzaž u svojoj suštini nije fantazija i ako biste uzeli bilo koju razglednicu iz grada Cadaquésu Kataloniji, lako biste prepoznali da se radi o ovoj lokaciji, budući da je u pitanju plaža iz Dalíjevog djetinjstva i često se pojavljuje na njegovim slikama.

S druge strane, ako netko uspijeva u namjeri da nas prebaci na plažu bez plaže i bude karta za direktan let na francusku rivijeru to je Henri Matisse. On svojim blještavim i rasprslim koloritom koji se prepoznaje čak i kada ne znamo koja je konkretno slika u pitanju, dočarava najtoplije strane ljeta. Iako Matissove slike često ne prikazuju eksplicitno plažnu panoramu, gotovo uvijek postoji neki prozor kroz koji se nazire magični prostor u pozadini na kom bismo svi rado bili, bila to usidrena jedrilica ili palmi koje se njišu duž obale.

Najljepše plaže iz povijesti umjetnosti koje nam bude čežnju (фото 4)

Pablo Picasso "Two Women on the Beach"

Iako se impresionisti uzimaju za prve koji su izašli i počeli slikati u prirodi, prije nego što su oni izašli na obale i počeli bilježiti sva ljeskanja vode na suncu, sve odbljeske, promjene, i dnevne kadrove, britanski slikari su bili ti koji su prvi počeli eksperimentirati sa scenama plaže i slikanjem u plain airu (plain air- na otvorenom). Na Coxovoj slici, osobe su odjevene u tešku odjeću i sve pomalo izgleda kao prilično dosadno, usporeno viktorijansko okupljanje, ali je prizor koji je Cox “uhvatio” jedan od ljepših prikaza plaže u povijesti umjetnosti. Doduše hladne, velške, i pomalo sive plaže, ali nevjerojatno pune atmosfere.

Pričati o atmosferi, znači pričati i o Picassu jer vjerojatno niti jedan umjetnik nije toliko dobro osjećao i vjerno dočaravao atmosferu svog vremena kao što je to radio Picasso. U radovima koji nerijetko djeluju izuzetno intimno i u stilu koji ne prati ni jedno drugo pravilo do vlastite originalnosti i improvizacije, Picasso je uspio sumirati sve društvene promjene koje su se događale. Tako je i ova velika slika, pored slavljenja ljeta, i slobodnog vremena, i zabave dvije djevojke na obali, istovremeno jednaka i slavljenju slobode i prava koje su žene dobile nakon Prvog svjetskog rata. Nova sloboda, novo vrijeme, novi odnosi između spolova uhvaćeni u trenutku zabave pored mora.

Najljepše plaže iz povijesti umjetnosti koje nam bude čežnju (фото 5)

David Cox "Rhye Sands"

Najljepše plaže iz povijesti umjetnosti koje nam bude čežnju (фото 6)

Paul Gauguin "Tahitian Women on the Beach"

Najljepše plaže iz povijesti umjetnosti koje nam bude čežnju (фото 7)

Henri Matisse "Seated Woman Back Turned to the Open Window"

Voljeli ga ili ne zbog njegovog kontroverznog života koji danas u mnogočemu ne bi bio odobravan (kao što uostalom nije ni u to vrijeme) činjenica je da je francuski slikar Gauguin zbog svog odlaska na Tahiti, na kom je redovito bilježio otočku svakodnevicu i kulturu koja nije uopće bliska europskoj, na neki čudan način postao sinonim za egzotiku i vječno ljeto. Kao jedan od najvažnijih slikara post-impresionizma, Gauguin je eksperimentirao sa simbolizmom i bojom i njegovo odbacivanje europskih kanona i modernog svijeta vidi se u gotovo svakoj slici, pogotovo na djelu “ "Tahitian Women on the Beach" ” koja nas podsjeća na sve što trenutno želimo. Cvijet u kosi, trenutak predaha na bijelom pijesku i valovi koji se čuju u pozadini.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više