Search

Najopsežnija izložba plakata Borisa Bućana u MSU-u

Najopsežnija izložba plakata Borisa Bućana u MSU-u

Od 7. travnja 2016.


Image: MSU

Najopsežnija izložba plakata Borisa Bućana predstavit će oko 150 plakata nastalih tijekom četrdesetak godina. U kronološkom postavu bit će oko 80 plakata golemih dimenzija iz 1970-ih i 1980-ih, te stotinjak datiran od početka 70-ih do kraja 90-ih

Doajen grafičkog dizajna i slikar, Boris Bućan, započinje umjetničko djelovanje potkraj šezdesetih godina prošlog stoljeća, kada sudjeluje u prvim javnim urbanim intervencijama u Zagrebu. Od kraja šezdesetih godina okušava se u brojnim likovnim disciplinama, a posebice u grafičkom oblikovanju plakata. Samostalno izlaže od 1970. godine, kada se i intenzivnije počinje baviti oblikovanjem plakata najčešće za galerije, kazališta i koncertne dvorane. Riječ je o plakatima koji izlaze iz standardnih okvira grafičkog oblikovanja te inventivnim likovnim rješenjima i neuobičajenim formatima stvaraju prepoznatljiv umjetnički izričaj. Taj je segment njegova umjetničkog opusa podjednako cijenila široka publika, kao i kritika, pa i ona međunarodna (primjerice, njegov plakat "Žar ptica" reproduciran je na naslovnici publikacije "The Power of the Poster" u izdanju Victoria & Albert Museum, London).

Najopsežnija izložba plakata Borisa Bućana u MSU-u (фото 1)

Uz brojne samostalne izložbe kod nas i u inozemstvu te važne međunarodne smotre izlagao je nekoliko puta na Bijenalu u Veneciji, a 1984. imao je samostalan nastup; na Bijenalu u São Paulu 1979. i 1989. dobiva posebno priznanje; zapažen je i na Trijenalu u Milanu 1992. godine. Dobitnik je mnogih istaknutih međunarodnih nagrada i priznanja, te nagrade za životno djelo Hrvatskog dizajnerskog društva 2005. godine.

Najopsežnija izložba plakata Borisa Bućana u MSU-u (фото 2)

Usto, Boris Bućan je pridonio oblikovanju vizualnog identiteta MSU-a iznimno kvalitetnim izložbenim plakatima koje je radio u razdoblju od 1975. do 1982. godine. Muzej je 2009. godine otkupom i donacijom plakata nastalih od 1969. do 2004. upotpunio "Zbirku plakata" MSU te se formirala reprezentativna autorska cjelina značajna za hrvatsku i međunarodnu javnost. Stoga, izložba predstavlja izbor iz "Zbirke plakata" u kojem je svojim autentičnim pristupom mijenjao standardne oblike poimanja grafičkog oblikovanja, poput širenja značenja i redefiniranja pojma plakata kao medija uvođenjem novih nestandardiziranih formata i slikarskih elemenata.

Najopsežnija izložba plakata Borisa Bućana u MSU-u (фото 3)

Uz izložbu će biti tiskan katalog s tekstovima inozemnih stručnjaka poput Ricka Poynora, međunarodno cijenjenog britanskog pisca, kritičara, predavača koji se specijalizirao za dizajn, medije i vizualnu kulturu te Georgesa Raillarda, francuskog akademika, pisca i kritičara, koji se specijalizirao za slikarstvo modernizma. Kustosica je Kristina Bonjeković Stojković, a izložbu možete pogledati do 29. svibnja 2016. u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više