Search

Najskuplja skulptura na svijetu stigla u Hrvatsku povodom izložbe

Najskuplja skulptura na svijetu stigla u Hrvatsku povodom izložbe

"Čovjek koji hoda" Alberta Giacomettija

Image: screenshot,
Wikipedia

"Čovjek koji hoda" Alberta Giacomettija skulptura je koja se često naziva simbolom 20. stoljeća, a moći će se vidjeti u sklopu izložbe "Portreti sadašnjosti" koja se otvara 20. rujna u zagrebačkom Umjetničkom paviljonu

U okviru ciklusa "Najveći kipari 20. stoljeća", nakon sjajnih izložbi Miróa i Rodina, Umjetnički paviljon u 2016. predstavit će i velikoga virtuoza kiparstva - Alberta Giacomettija (1901. - 1966.). Posjetitelji će u Umjetničkom paviljonu imati jedinstvenu priliku vidjeti Giacomettijeva djela posuđena iz francuske Fundacije Maeght - dvadesetak crteža, isto toliko litografija te skulpture.

Najskuplja skulptura na svijetu stigla u Hrvatsku povodom izložbe (фото 1)

Skulpture, poznatije kao Giacomettijevi "tanki ljudi", po kojima je ujedno i globalno prepoznatljiv, karakterizira hrapava, gotovo hrđava površina, a njihova izdužena torza, glave, ruke i noge, reducirani su na najstriktnije prikaze, te na taj način gotovo dovedene do lomljivosti. Već na prvi pogled u "tankim ljudima" iščitava se snažna metaforika - uviđa se kako se kipar koristio prikazom ljudske egzistencije bez radosti i značenja. Potonje je rezultat kiparevog prijateljstva s filozofom Jean-Paulom Sartreom i povezanost Giacomettijevih skulptura s temama Sartreove egzistencijalističke filozofije. Iako je sam Giacometti tvrdio da nije vodio računa o filozofskim implikacijama svojih djela danas te skulpture, možda više nego ikada, korespondiraju sa suvremenošću u kojoj se ljudi bore za egzistenciju - često i za goli život. Upravo stoga je izložba koncipirana u suglasju s trenutkom koji proživljava recentna Hrvatska i Europa. Odatle i sam naziv izložbe "Portreti sadašnjosti".

Najskuplja skulptura na svijetu stigla u Hrvatsku povodom izložbe (фото 2)

Riječ je o skulpturama "Žene iz Venecije" - ciklus od devet monumentalnih skulptura kojima se umjetnik 1956. proslavio na Bijenalu suvremene umjetnosti u Veneciji te skulpturi "Čovjek koji hoda", amblematskom remek-djelu koje do danas drži prvo mjesto na ljestvici najskupljih skulptura. Naime, riječ je o djelu koje je prije nekoliko godina na Sotheby's aukciji u Londonu prodano za 104 milijuna dolara. Projekt, specifično osmišljen za hrvatsku publiku, potvrđuje važnost Zagreba kao europskoga kulturnoga središta. Autorstvo izložbe i izbor djela potpisuje Jasminka Poklečki Stošić. 

Izložba se otvara 20. rujna i trajat će do 8. siječnja.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više