Search

Napustio nas je pionir i provokator Ulay, najpoznatiji po performansima s Marinom Abramović

Napustio nas je pionir i provokator Ulay, najpoznatiji po performansima s Marinom Abramović

Kolaboracije su obilježile njegovo umjetničko stvaralaštvo

Tekst: D.M.


Image: Ulay Foundation

Frank Uwe Laysiepen, poznatiji pod imenom Ulay, kao konceptualni umjetnik i dugoročni kreativni i životni partner srpske umjetnice Marine Abramović, preminuo je jučer u dobi od 76 godina. Ulay je rođen u Njemačkoj, većinu je vremena proveo u Nizozemskoj, a posljednjih je deset godina proživio u Ljubljani. Za života je stvorio ogroman opus vizualne umjetnosti i izveo seriju performansa s i bez Abramović.

S obzirom na to da je bio izučeni fotograf spojio je dva umijeća i krenuo stvarati performanse koji su bili inscenirani za fotografiranje. Od ranih sedamdesetih igrao se s vlastitim identitetom, a ponekad je to uključivalo i maskiranje u ženski lik.

Napustio nas je pionir i provokator Ulay, najpoznatiji po performansima s Marinom Abramović (фото 1)

S Abramović, koja je danas najpopularnija performans umjetnica, surađivao je više od desetljeća i tek je u kasnijim stadijima karijere postao poznat po vlastitim  izvedbama.

"Bila sam veoma tužna kada sam čula da je moj prijatelj i bivši partner Ulay preminuo. Bio je izvanredno ljudsko biće i umjetnik koji će svima nedostajati. Mirna sam jer znam da će njegova umjetnost i nasljedstvo živjeti zauvijek", objavila je Abramović ispod fotografije na svojem Instagram profilu. Među njihove najpoznatije performanse ubraja se "Imponderabilia" iz 1977. tijekom kojeg su stajali okrenuti jedno prema drugom, i to nagi, tvoreći prolaz za posjetitelje koji su se morali progurati između njih da bi ušli u muzej.

Napustio nas je pionir i provokator Ulay, najpoznatiji po performansima s Marinom Abramović (фото 2)

Sljedeće su godine izveli "AAA AAA" klečeći jedno ispred drugog i simuliravši vezu između dvoje ljubavnika putem vriskova.

Napustio nas je pionir i provokator Ulay, najpoznatiji po performansima s Marinom Abramović (фото 3)

Nakon toga je uslijedio "Rest Energy", performans je iz 1980. u kojem par izvodi vježbu povjerenja, odnosno zajedno napinju luk i strijelu koja je uperena u srce Abramović.

Napustio nas je pionir i provokator Ulay, najpoznatiji po performansima s Marinom Abramović (фото 4)

Kada su se nakon godina suradnje odlučili rastati, njihov je prekid bio jednako atraktivna izvedba. Naime, ljubavnici su sa suprotnih strana Kineskog zida krenuli jedno prema drugome i nakon otprilike 10 kilometara našli se u sredini da bi izrekli svoje pozdrave.

Dugo nakon prekida sve su se zasluge za performanse iza kojih su stajali oboje pripisivali samo Abramović, dok je Ulay ostao u sjeni. Sve se promijenilo 2010. kada se konceptualni umjetnik pojavio na retrospektivi u njujorškoj MoMA-i (Museum of Modern Art), Abramović pod nazivom "The Artist Is Present" dok je tiho sjedila i razmjenjivala poglede s posjetiteljima. Umjetnica više nije mogla zadržati svoj stoički gard i zaplakala je te se bivši par primio za ruke, a nakon što je Ulay otišao, mjesto nasuprot Abramović zauzeo je neki drugi posjetitelj muzeja.

Iako je izgledalo da su tada zakopali ratne sjekire, pet godina kasnije Ulay je tužio Abramović za nepoštivanje ugovora iz 1999. u kojem stoji kako će zarade od prodaje licenci za izvođenje zajedničkih performansa dijeliti u jednakim dijelovima. Umjetnik je, naime, tvrdio kako su mu 16 godina bila isplaćeni samo četiri honorara. Presuda je išla u njegovu korist i Abramović mu je bila obvezna isplatiti 250 tisuća eura. Čini se kako je isplata smirila sve razmirice između bivših ljubavnika s obzirom na to da su 2018. godine objavili kako pišu memoare, no sada se nameće pitanje hoće li te crtice iz života ikada ugledati svjetlo dana. Što se tiče odavanja počasti ovom umjetniku, najavljena je velika retrospektivna izložba u amsterdamskom Stedelijk Museumu u studenom.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više