Search

Ne propustite najveću samostalnu izložbu umjetničkog tandema Žižić/Kožul

Ne propustite najveću samostalnu izložbu umjetničkog tandema Žižić/Kožul

Prepoznatljivi krajolici: Standard


Image: PR

Izložba nagrađivanog umjetničkog tandema Žižić/Kožul otvara se u petak 9. rujna u 19 sati u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika

Ne propustite otvorenje najveće samostalne izložbe nagrađivanog umjetničkog tandema Žižić/Kožul, koji čine Damir Žižić i Kristian Kožul, u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika u Zagrebu. Kustosica izložbe je Vanja Žanko. Tandem Žižić/Kožul kontinuirano mapira spektar faktora post-tranzicijske stvarnosti u kojima se otkriva raskorak između ekonomsko-društvene stvarnosti i njezine prezentacije kroz različite mehanizme marketinške industrije.

Pedeset godina nakon formiranja termina kapitalističkog realizma, tada poistovjećenog s kritikom srednje građanske klase i zatupljenosti idealizacijom konzumerizma, danas je on za nas bolno aktualan jer je apsurdno kontekstualiziran - u društvenoj hijerarhiji srednja klasa je iščezla, a mogućnost odabira postala je virtualna kategorija koja nudi bezbroj gotovo identičnih rezultata s određenim promjenama.

Ne propustite najveću samostalnu izložbu umjetničkog tandema Žižić/Kožul (фото 1)Instalacija Standard nadovezuje se na raniji rad - Sretan par, nastao repliciranjem reklamne kampanje. Prikazuje dvoje mladih modela, u različitim trenucima treniranja sugestivnih poza i izraza lica kao jedne od marketinških taktika zadobivanja naklonosti. Kako ističu umjetnici, kvazidemokratska priroda tržišne propagande nalaže da sadržaj bude prihvatljiv/poželjan većini ciljane populacije. Perpetuirana izloženost određenom sadržaju koji medijski definira rodne pozicije, rasni identitet te estetske normative rezultira pozitivnom afirmacijom, utvrđivanjem otprije prihvatljivih modela ponašanja i društvenih odnosa. Vidimo se u petak, 9. rujna u 19 sati u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika.

Save

Related articles

Buro 24/7 Selection

više