Traži

Nemojte propustiti pogledati izložbu talentiranog umjetnika Nikice Jurkovića

Nemojte propustiti pogledati izložbu talentiranog umjetnika Nikice Jurkovića

Usputne fascinacije

Tekst: D.D.


Fotografija: PR/Juraj Vuglač

Nikica Jurković mladi je hrvatski umjetnik koji iza sebe ima nekoliko grupnih izložbi, priznanja te zanimljive suradnje u području ulične umjetnosti i dizajna. Diplomirao je Grafiku na Akademiji Likovnih umjetnosti u Zagrebu, a prije nego što se odlučio za put samostalnog umjetnika završio je preddiplomski Studij dizajna pri Arhitektonskom fakultetu te zadnju godinu preddiplomskog studija Likovne umjetnosti u Madridu. Osim izložbi kao što su 34. Salon mladih u Domu HDLU-a, 14. Erste fragmenti u Galeriji Kranjčar i 12. HT nagrada u MSU-u, Nikičini radovi se mogu vidjeti kao dio interijera u Regular.baru, a već dvije godine dio je i grupe umjetnika koji oslikavaju Art Park.

Upravo su spoj dizajna, talenta i ulične umjetnosti ono što je Nikica prikazao na izložbi Usputne fascinacije koja je otvorena do 06. srpnja u galeriji SC. Usputne fascinacije je naziv rada koji se sastoji od osam slika koje nastaju kao produkt usputnih fascinacija -  tragova i pojava u gradu i okolini oko nas te od jednog rada koji je nusprodukt usputnih fascinacija. Autor u posljednje tri godine bilježi pojave koje su nastale zajedničkim djelovanjem čovjeka i prirode, kao što je otpadanje žbuke s fasade, grafiti na javnim površinama, neobične forme na cesti, dokumentira ih mobitelom za daljnje istraživanje između kojeg je nastala ideja za radove Usputne fascinacije.

"Pikseli i rasteri, elementi svih funkcija ispunjavaju svijet, hodajući skrećemo pogled sa zaigranog zaslona na propagande društva, a opterećeni svime više ni ne vidimo ljepotu. Propuštaju se prilike primijetiti, uživati, pa koji put i nasmijati se tkivu živućega grada, njegovim anomalijama i slučajnostima. No, ipak postoje oni koje će ih za sebe (ali i nas) uvidjeti i pretoči u senzibilne kreacije reduciranoga umjetničkoga jezika. Upravo se tim usputnim fascinacijama inspirira Nikica Jurković spretno ih transformirajući u vlastitu poetiku." ističe Mihaela Zajec u predgovoru. Radove ovog člana HDLU-a možete pogledati u galeriji SC sve do 6. srpnja.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

više