Search

Nemojte propustiti pogledati izložbu talentiranog umjetnika Nikice Jurkovića

Nemojte propustiti pogledati izložbu talentiranog umjetnika Nikice Jurkovića

Usputne fascinacije

Tekst: D.D.


Image: PR/Juraj Vuglač

Nikica Jurković mladi je hrvatski umjetnik koji iza sebe ima nekoliko grupnih izložbi, priznanja te zanimljive suradnje u području ulične umjetnosti i dizajna. Diplomirao je Grafiku na Akademiji Likovnih umjetnosti u Zagrebu, a prije nego što se odlučio za put samostalnog umjetnika završio je preddiplomski Studij dizajna pri Arhitektonskom fakultetu te zadnju godinu preddiplomskog studija Likovne umjetnosti u Madridu. Osim izložbi kao što su 34. Salon mladih u Domu HDLU-a, 14. Erste fragmenti u Galeriji Kranjčar i 12. HT nagrada u MSU-u, Nikičini radovi se mogu vidjeti kao dio interijera u Regular.baru, a već dvije godine dio je i grupe umjetnika koji oslikavaju Art Park.

Nemojte propustiti pogledati izložbu talentiranog umjetnika Nikice Jurkovića (фото 1)

Upravo su spoj dizajna, talenta i ulične umjetnosti ono što je Nikica prikazao na izložbi Usputne fascinacije koja je otvorena do 06. srpnja u galeriji SC. Usputne fascinacije je naziv rada koji se sastoji od osam slika koje nastaju kao produkt usputnih fascinacija -  tragova i pojava u gradu i okolini oko nas te od jednog rada koji je nusprodukt usputnih fascinacija. Autor u posljednje tri godine bilježi pojave koje su nastale zajedničkim djelovanjem čovjeka i prirode, kao što je otpadanje žbuke s fasade, grafiti na javnim površinama, neobične forme na cesti, dokumentira ih mobitelom za daljnje istraživanje između kojeg je nastala ideja za radove Usputne fascinacije.

Nemojte propustiti pogledati izložbu talentiranog umjetnika Nikice Jurkovića (фото 2)

"Pikseli i rasteri, elementi svih funkcija ispunjavaju svijet, hodajući skrećemo pogled sa zaigranog zaslona na propagande društva, a opterećeni svime više ni ne vidimo ljepotu. Propuštaju se prilike primijetiti, uživati, pa koji put i nasmijati se tkivu živućega grada, njegovim anomalijama i slučajnostima. No, ipak postoje oni koje će ih za sebe (ali i nas) uvidjeti i pretoči u senzibilne kreacije reduciranoga umjetničkoga jezika. Upravo se tim usputnim fascinacijama inspirira Nikica Jurković spretno ih transformirajući u vlastitu poetiku." ističe Mihaela Zajec u predgovoru. Radove ovog člana HDLU-a možete pogledati u galeriji SC sve do 6. srpnja.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više