Search

Nevjerojatne izložbe koje nas očekuju u europskim metropolama!

Nevjerojatne izložbe koje nas očekuju u europskim metropolama!

Prijedlozi kako da upotpunite svoje putovanje

Image: PR,
screenshot

Pariz, Berlin, Rim, London, Barcelona... Nađete li se u jednom od ovih gradova, trebali biste posjetiti neku od ovih izložbi koje su trenutno u postavi!

Kada odlazimo na putovanja, cilj nam je "iscrpiti" iz destinacije što je više moguće, stoga uživamo u lokalnoj gastronomiji, posjećujemo najpoznatije muzeje, šetamo ulicama i "upijamo" duh toga grada. Europske metropole kao što su Berlin, Rim, Barcelona, Pariz i London, svima su nam jako dobro poznate i već skoro napamet znamo što trebamo obići kada se nalazimo u jednom od ovih gradova. Međutim, mi vam ovoga puta donosimo odabir aktualnih izložbi u navedenim gradovima i ako ste ih  planirali posjetiti (ili ćete pak sada isplanirati), svakako biste ih trebali posjetiti zbog njihove jedinstvenosti i iskustva koje će vam pružiti.

"Being Modern: MoMa in Paris", Louis Vuitton Foundation - ParizNevjerojatne izložbe koje nas očekuju u europskim metropolama! (фото 1)

Muzej suvremene umjetnosti (MoMA) i Louis Vuitton Fondation su po prvi puta napravili izložbu u Francuskoj u kojoj se prikazuju najbolja izložbena djela u MoMA-i ikada. Bit će izložena djela velikih umjetnika kao što su Max Beckmann, Paul Cezanne, Marcel Duchamp, Gustav Klimt, Yayoi Kusama, Rene Magritte, Pablo Picassoo i brojni drugi. Od trenutka kada je MoMa osnovana 1929., bio je jedan od najbitnijih muzej za umjetnost jer su u svojim izložbama imali djela svih značajnih perioda: od apstraktnog ekspresionizma pa sve do minimalizma, pop arta i digitalnih umjetničkih djela. Ova izložba služi kao svojevrsni prikaz povijesti ovoga slavnog muzeja. Svi znamo za MoMA-u, a ovo je izvrsna prilika da u Parizu pogledate djela koja biste inače mogli vidjeti samo u New Yorku. 

"Mad Minds", Maison de Victor Hugo - Pariz

Nevjerojatne izložbe koje nas očekuju u europskim metropolama! (фото 2)

Iako je "ludost" nekako isključena iz Hugovih djela, čini se kako je bila jako prisutna u njegovom obiteljskom životu. Ova izložba je posvećena retrospektivnom pogledu na to kako se formiralo "umjetnikovo ludilo", odnosno kako su se umjetnici borili sa stigmom mentalne bolesti i kako je to utjecalo na pogled na njihove radove. Od 19.stoljeća radikalno se počinje mijenjati pogled na ljude koji su imali te tipove bolesti, a ovoj izložbi je cilj prikazati djela koja su radile osobe koje su bile zatvorene u bolnicama. Oni nisu imali sredstva da bi se umjetnički izražavali, pa su često koristili bolničke zidove i koje god materijale su imali pri ruci. Bit će prikazana sačuvana djela iz privatnih kolekcija kao što su Dr. Brownieja iz Crichton Hospital (Dumfries Arhivi), Dr. Marie (Collection de l’Art Brut, Lausanne), Dr. Morgenthaler iz Waldau (Psychiatie-Museum, Bern) i  The Prinzhorn Collection (University of Heidelberg).

"Max Beckmann: World Theatre", Museum Barberini - Potsdam

Nevjerojatne izložbe koje nas očekuju u europskim metropolama! (фото 3)

Potsdam je grad koji se nalazi odmah uz Berlin te ako posjećujete ponovo ovu metropolu, možete posjetiti muzej Barberini. Max Beckmann jedan je od najutjecajnijih njemačkih slikara u 20.stoljeću, a ova izložba prikazat će djela u kojima ovaj slikar prikazuje svoju fasciniranost kazalištima, cirkusima i različitim glazbenim dvoranama. "Svijet kao pozornica" preuzeto je od Shakespeareovog "teatrum mundi" i uvodi nas u svijet u kojem se ovaj poznati slikar osjećao najugodnije, budući da je u svojoj mladosti htio biti inspicijent. Na izložbi se mogu vidjeti njegovi prikazi različitih životnih scena iz cirkusa, portreti glumaca te kostimirani balovi. Ovo je novootvoreni muzej koji je već u prvom mjesecu privukao 60 000 posjetitelja, stoga ako ste u Berlinu, nemojte propustiti priliku da ga posjetite.

"Picasso and His Time", Museum Berggruen - Berlin

Nevjerojatne izložbe koje nas očekuju u europskim metropolama! (фото 4)

Od ožujka u ovome muzeju prikazivat će se neka od najvažnijih djela moderne umjetnosti. Tijekom godina, prikupili su nevjerojatnu kolekciju remek-djela Pabla Picassa, Henri Matissea, Paul Kleea i Alberta Giacomettija. Čak 120 Picassovih djela bit će izloženo, a naglasak će biti na prikazu njegova umjetničkog razvoja. "Gospođice iz Avignona" će se također moći vidjeti, koja je jedno od djela koje je proslavilo ovog velikog umjetnika, kao i brojni portreti njegove ljubavnice Dore Maar. S djelima Giacomettija i Picassa imali smo se prilike bolje upoznati kada su u Zagrebu bile njihove izložbe u Galeriji Klovićevi dvori i Umjetničkom paviljonu. Ako ste veliki obožavatelji njihova rada ili se želite s njima bolje upoznati, ovo je izložba za vas. 

"The Pink Floyd Exhibition: Their Mortal Remains", Macro Museum - Rim

Ikonska, eksplozivna, monumentalna. Ovo su riječi kojima se opisuje izložba o jednom od najutjecajnijih bendova svih vremena, koja je prvotno bila postavljena u Londonu u Victoria and Albert Museumu. Ona će ove godine gostovati u Macro Museumu u Rimu gdje će biti izloženo više od 350 objekata koji prije nikada nisu vidjeli "svjetlo dana". No, ovo nije obična izložba u kojoj će se prikazati samo povijest ovog slavnog benda, nego je riječ o putovanju kroz 50 godina njihova utjecaja. Posjetiteljima se nudi i interaktivna predodžba o javnim nastupima Pink Floyda kako bi se vidio njihov razvoj tijekom godina. Obožavatelji ove rock grupe nikako ne bi smjeli propustiti ovo jedinstveno iskustvo!

"I Grandi Maestri: 100 Year of Leica Photography", Complesso del Vittoriano: Ala Brasini - Rim

Nevjerojatne izložbe koje nas očekuju u europskim metropolama! (фото 5)

Izložba koja je posvećena fotografijama koje su snimljene ovom kamerom, a ne isključivo razvoju same kamere. Cilj je prikazati kako su se fotografije razvijale u velikom vremenskom razdoblju i kako su Leica kamere omogućile da se vizija svijeta formira. sastoji se od 16 sekcija koje su u kronološkom redu, koje idu od fotografija koje su snimljene u vintage stilu pa sve do fotografija koje su nastale modernom tehnologijom. pokušava se pokazati kako je Leica još uvijek dio globalne revolucije i kako bi zbližili što više različitih kultura. Za sve ljubitelje fotografije, ovo je prava poslastica.

"Modigliani Review", The Tate Modern Museum - LondonNevjerojatne izložbe koje nas očekuju u europskim metropolama! (фото 6)

Nemamo često priliku vidjeti studija omiljenih umjetnika, ali ako ste zaljubljenik u djela Amadea Modiglianija, u Londonu imate priliku još "dublje" zaviriti u njegov umjetnički svijet. Naime, moći ćete vidjeti kako je izgledao njegov životni prostor uz pomoć virtualne realnosti. Dim cigarete koji se diže s kreveta, kiša koja pada na staklo prozora... Sve ćete to moći vidjeti i osjetiti ako posjetite ovu izložbu. Osim toga, bit će izloženo njegovih 12 aktova koji koliko da su i vulgarni toliko su i senzualni. Žene s tih slika govore s Modiglianijem i pokušava se rekonstruirati stvarna atmosfera njegovog studija. Ovakav tip izložbe se zbilja razlikuje od većine drugih...

"Game of Thrones: The Touring Exhibition" - Barcelona

Za sve ljubitelje ove popularne serije ovo je izložba kakvu nećete pronaći nigdje drugdje na svijetu. Najveća izložba o seriji, koja se proteže na 1000 metara kvadratnih, u potpunosti je njome inspirirana i donosi objekte sa seta, kostimografiju, dekoraciju, apsolutno sve. Zapravo, ako se nađete na ovoj izložbi, imat ćete osjećaj da ste ušli u sami svijet "Igre prijestolja" i kao da zbilja živite u tom svijetu. Samo zamislite kako sjedite na Željeznom prijestolju i odmah rezervirajte kartu za Barcelonu.

"Ernesto Neto: Um dia todos fomos peixes" - BarcelonaNevjerojatne izložbe koje nas očekuju u europskim metropolama! (фото 7)

Ovo je prva samostalna izložba ovog brazilskog umjetnika, koja se sastoji od raznobojnih, senzornih instalacija. Okupljene su oko koncepta vode, mora, zemlje i našeg sveukupnog odnosa s prirodom. Jako zanimljiva instalacija je ona koja simbolizira ribu u koju možete ući kako biste se opustili ili možda meditirali. Ovo je jedan od umjetnika koji postaje međunarodno priznat, stoga biste se s njegovim radom trebali upoznati.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više