Traži

Nevjerojatno realistični portreti zadarskog umjetnika

Nevjerojatno realistični portreti zadarskog umjetnika

Fotografija ili crtež?


Sjajni radovi Dine Devića, majstorski izvedeni običnom olovkom, možda će vas na prvu zbuniti... Ipak je crtež, a ne fotografija!

Iako bez službenog umjetničkog obrazovanja, veliki talenat Zadranina Dine Devića nije prošao nezamijećeno. I tu ne mislimo samo na Hrvatsku. Njegovi nevjerojatno realistični portreti, koje radi običnom grafitnom olovkom, svidjeli su se američkom galeristu Benu Shinozakiju koji je vidio Dinine radove na Facebooku. "Oduševio se fotorealizmom te notom živosti koju nose ljudi koje crtam na papiru. Ponudio mi je suradnju, da izlažem u njegovoj galeriji u Minneapolisu, što sam rado prihvatio."

Nevjerojatno realistični portreti zadarskog umjetnika (фото 1)

Dino danas zarađuje za život radeći nešto sasvim drugo, dok u slobodno vrijeme s velikim zadovoljstvom crta portrete po narudžbi i vlastitom guštu. "Nisam nikada završio službenu školu, iako su me k tom cilju usmjeravali moji profesori u srednjoj građevinskoj školi. Kako je u to vrijeme bio rat, moje životne želje i imperativi bili su u nekakvoj magli - izgubljeni."

No, čini se kako ipak nije ostalo na pojmu 'izgubljeno' jer Dino danas dobiva mnogo narudžbi i pohvala za svoj rad, a sve je počelo: "Prije 6 godina, točnije 2009. godine, počeo sam s oslikavanjem dječjih soba. Svidjelo mi se to šaranje i sloboda izražavanja na velikim površinama. Danas vjerujem da me upravo taj osjećaj slobode i bijega od stvarnosti privukao ka crtanju općenito."

Nevjerojatno realistični portreti zadarskog umjetnika (фото 2)

Nevjerojatno realistični portreti zadarskog umjetnika (фото 3)

A koga je bilo najteže nacrtati dosad, Dino nam je odgovorio: "Teško mi je izdvojiti jedan rad jer je svaki portret priča za sebe... Možda portret Michaela Jacksona, kojega sam crtao 90 radnih sati, te koristio miješane crtaće tehnike, poput ugljena, grafitne olovke, bijelog akrila. Veličina tog crteža bila je 70 x 50 cm. Portret slavnog pjevača naručila je jedna dama iz Zagreba."

Iako zasad još ne živi od toga, nada se i vjeruje da će si uskoro crtanjem osigurati dobar obiteljski život. Više o ovom talentiranom Zadraninu potražite na Facebook stranici.

Nevjerojatno realistični portreti zadarskog umjetnika (фото 4)

Nevjerojatno realistični portreti zadarskog umjetnika (фото 5)

Nevjerojatno realistični portreti zadarskog umjetnika (фото 6)

Nevjerojatno realistični portreti zadarskog umjetnika (фото 7)

Nevjerojatno realistični portreti zadarskog umjetnika (фото 8)

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

više