Search

NFT je nova opsesija svijeta poznatih. Ovo su naši omiljeni celebrity radovi.

NFT je nova opsesija svijeta poznatih. Ovo su naši omiljeni celebrity radovi.

Tekst: BURO.


Do prije nekoliko tjedana NFT nam je bio sasvim nepoznat pojam. Mnogima možda ni danas nije baš najjasnije o čemu se točno radi, ali činjenica je da je svijet poludio za novom kripto umjetnošću. Još uvijek nije moguće procijeniti hoće li ovo biti samo post-pandemijski val opsesije koji će nestati kako je i došao ili je pak riječ o dugotrajnijoj promjeni koja će ostaviti ozbiljnog traga u art sistemu. No, jedno je sigurno: poznate ličnosti, milijarderi i Influenceri su potpuno poludjeli za ovim trendom, a mnogi od njih stvaraju i vlastite NFT radove. NFT su trenutno zapalili tržište, a najskuplji rad prodan je za 69 milijuna dolara. Iako nam možda na momente još uvijek suludo zvuči prodaja autentičnosti na kojoj se ovaj koncept bazira, NFT je poznat svijetu umjetnosti i prije kripto pandemije. Konceptualni umjetnici od Manzonija do Cattelana i banane izložene na sajmu Frieze već dugo zarađuju na prodavanju svog potpisa na random predmetima. Tako da, bilo je samo pitanje trenutka kada će se to prenijeti u digitalni svijet. Trenutak je očigledno došao, a ovo su poznate ličnosti koje su krenule putem zarade od kripto umjetnosti.

Kate Moss

NFT je nova opsesija svijeta poznatih. Ovo su naši omiljeni celebrity radovi. (фото 1)
NFT je nova opsesija svijeta poznatih. Ovo su naši omiljeni celebrity radovi. (фото 2)
NFT je nova opsesija svijeta poznatih. Ovo su naši omiljeni celebrity radovi. (фото 3)

Za razliku od većine NFT radova koji su, u skladu s vremenom i platformama na kojima nastaju, prilično digital, Kate Moss se opredijelila za nešto tradicionalniji pristup. Njena tri kratka videa imaju manje techy atmosferu i zamišljeni su kao prilika da se fanovima ponudi pogled u njenu realnost i sitne dnevne rutine kao što su spavanje, šetanje, vožnja automobilom. “Umjetnost je za mene uvijek bila pažljivo odabran trenutak. Vrijeme je ono nešto čega nikada nemamo dovoljno, ono ne čeka nikoga i samo prolazi; zanima me tko će željeti posjedovati djelić mog vremena”, napisala je legenda modnog svijeta. Sav prihod od njenih NFT-ova bit će doniran Gurls Talk fondaciji koju vodi Adwoa Aboah, te kao podrška mentalnom zdravlju žena.

Paris Hilton

Postoji li nešto što Paris Hilton ne zna raditi? Super star, DJ, biznis mogul, reality zvijezda prije realityja, model... NFT umjetnica? Izgleda da je tako. Paris Hilton je nedavno izbacila seriju svojih NFT-ova i, ako još uvijek niste pronašli nešto što vas je potpuno zavelo i oduševilo, ovaj kul treš bi mogao biti the thing. Njena prva NFT kolekcija je debitirala na Nifty Gateway pod nazivom Planet Paris i u potpunosti je rasprodana. Radovi su veoma sneni, veoma 2000 estetike (nismo iznenađeni), pomalo kič i veoma kul. Predstavljen je njen autoportret Iconic Crypto Queen, digitalna verzija njenog psića Tinkerbell pod nazivom "Legendary Love", i nekakav gotovo digitalni raj "Hummingbird In My Metaverse". "Planet Paris" je kako kaže autorica "ženstvena, moćna i prelijepa serija radova od kojih svaki prikaz predstavlja onu stvar u mom životu koja čini da se osjćeam sigurnom", a zamišljen je da proslavlja žensko osnaživanje. Kako bi realizirala radove, Paris je surađivala s umjetnicom Blake Kathryn.

Lindsay Lohan

Lindsay Lohan je objavila NFT koji je nedavno prodan na aukciji za više od 85.000 dolara. Lohanin NFT je najviše nalik na gif, a rad prati nova pjesma "Lullaby" koju pjeva sama Lindsey (pjesma je nastala u suradnji s producentom Manuelom Rivom). Njen rad je prodan na platformi FansForever, koji se sve više profilira kao ekskluzivni zastupnik NFT radova poznatih ličnosti, a LL smatra da je to budućnost svih industrija. OK, i mi bismo zaradili 85.000 eura za jedan rad. “Pitanje je trenutka kada će svi u Hollywoodu shvatiti da je ovo budućnost i kada će se pridružiti. Možda ćemo svjedočiti i tokenizaciji filmova, muzike, umjetnosti. Ja stvarno vidim budućnost u kojoj kriptovalute i NFT postaju norma i mainstream, a ne izuzetak".

Damien Hirst

NFT je nova opsesija svijeta poznatih. Ovo su naši omiljeni celebrity radovi. (фото 4)

Bilo je poprilično očekivano da jedan od najprodavanijih suvremenih umjetnika uskoči na "prodaj brzo i lako" vlak. Damien Hirst je započeo svoje NFT putovanje projektom "The Currency Project," gdje mu je cilj napraviti 10.000 ulja na papiru, a gdje će svaki biti NFT za sebe. Prije ove serije, Hirst je već predstavio seriju od osam printova "The Virtues" koji su se mogli kupiti samo kriptovalutom. "Currency Project" je planiran da traje pet godina, a serija podrazumijeva slike trešnje u cvatu i kako autor kaže:  "istražuje pitanje sukoba umjetnosti i bogatstva".

Grimes

NFT je nova opsesija svijeta poznatih. Ovo su naši omiljeni celebrity radovi. (фото 5)

Elon Musk i Grimes su takoreći neslužbeni kralj i kraljica kriptovaluta, osvajanja planete Mars i svega ostalog što ne razumijemo tako da je sasvim logično da će potpisivati i po neki NFT. Kanadska glazbenica je zapravo zvijezda NFT svemira i do sada je prodala radove u iznosu od oko 6 milijuna dolara. Mogli bismo reći da ju je bavljenje umjetnošću pretvorilo u milijunašicu, da to nije bila i prije toga, ali svakako je postigla nevjerojatan uspjeh. Njena kolekcija "WarNymph" koju čini 10 NFT radova, prilično tripoznih i fantastičnih, je najbrže prodana NFT kolekcija ikada, a lansirala je u zvijezde ovog tržišta.

Kings of Leon

NFT je nova opsesija svijeta poznatih. Ovo su naši omiljeni celebrity radovi. (фото 6)

Malo po malo i glazbenici se priklanjaju NFT carstvu. Rock bend Kings of Leon je zaradio impresivnu svotu od 2 milijuna dolara od prodaje svog posljednjeg albuma “When You See Yourself”, i to kao NFT. Dio prodaje je uključivao i aukciju za "Golden Ticket" koja garantira onome tko ih kupi da će imati red u prvom redu na svim nastupima Kings of Leon. I to do kraja života. Prilično posvećeno i impresivno, malo i bizarno ali za hardcore fanove svakako ponuda koja se ne odbija.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više