Search

Nick Knight predstavio izložbu fotografija uhvaćenih iPhoneom i uređenih uz pomoć umjetne inteligencije

Nick Knight predstavio izložbu fotografija uhvaćenih iPhoneom i uređenih uz pomoć umjetne inteligencije

Velikan fotografije odlazi korak dalje u istraživanju tehnologije u fotografiji

Tekst: D.M.


Image: Nick Knight

Bujne, izvrsno postavljene i delikatno obojene - britanski fotograf Nick Knight stvara neke od najljepših slika cvijeća u suvremenoj umjetnosti. Međutim, razlikuju se od fotografija njegovih prethodnika. Niz slika koje Knight nije promovirao, već stvarao putem društvenih medija posljednjih šest godina pripadaju digitalnom dobu. Početkom prošlog ljeta otvorio je ambicioznu izložbu u Albion Barn galeriji Michaela Hue-Williama, svojoj prvoj velikoj izložbi mrtve prirode u Ujedinjenom Kraljevstvu. Sve ove fotografije - ukupno 24 - snimljene su na Knightovom iPhoneu i obrađene uz pomoć umjetne inteligencije i Instagramovih filtera. Naziva ih jednostavno: "Ruže iz mog vrta". Fotografirane su na prirodnom dnevnom svjetlu na kuhinjskom stolu u Knightovoj kući s mutnom staklenom pozadinom u idealnim studijskim uvjetima. Svojevrsni su nastavak njegove izložbe ''Flora'' iz 2012., gdje je na fotografijama intervenirao na mnogo očitiji način. Kada fotografira mrtvu prirodu, Knight radi sam, za razliku od modnih projekata, gdje bi bio okružen nizom asistenata, frizerima, vizažistima, stilistima i manekenkama.

Flora, 2012.

Knight je počeo fotografirati ruže početkom devedesetih, kada je proveo tri i pol godine fotografirajući primjerke iz herbarija Prirodoslovnog muzeja u Londonu. Birao je uzorke iz arhive prešanog cvijeća. Između više od šest milijuna uzoraka izabrao je i ružu - tako je i nastala njegova prva fotografija ruže. Svojevremeno je fotografirao ruže za Lancôme reklamne kampanje čiji je amblem upravo taj cvijet. Kad je bio mlađi, tetovirao je ružu na ramenu. Osim osobnih poveznica, fotografije s nove izložbe imaju snažne veze sa stoljetnim slikama Renoira i Redoutea, kao i s različitim kulturnim elementima: romantikom, smrću i moćnom simbolikom cvijeta, posebno u Engleskoj gdje je ruža simbol mnogih gradova. Ove ruže su, s druge strane, vrlo moderne.


Nick Knight predstavio izložbu fotografija uhvaćenih iPhoneom i uređenih uz pomoć umjetne inteligencije (фото 1)

Printovi za izložbu dolaze u raznim dimenzijama između 50 i 150 centimetara. Kako bi se omogućila reprodukcija u ovim dimenzijama, svaka je fotografija potpomognuta novim oblikom umjetne inteligencije, tehnologijom koja na tržištu postoji samo šest mjeseci. Umjetna inteligencija povlači dijeliće iz izvora s milijunima fotografija ruža kako bi popunio praznine i povećao razlučivost. Proces koji dovodi do pomalo nestvarnog, nadrealnog izgleda. U nekim slučajevima do trenutaka hiperrealnosti, u drugim do previše savršenih, gotovo izdizajniranih ruža. Te su savršene i kolažirane, izmišljene ruže dokaz Knightove neumoljive potrage za novim u fotografiji i ljepoti - čak i u ružama, najstarijem simbolu ljepote.

Nick Knight predstavio izložbu fotografija uhvaćenih iPhoneom i uređenih uz pomoć umjetne inteligencije (фото 2)

Leave a comment

više