Search

Novo ime umjetničke scene: Mak Melcher

Novo ime umjetničke scene: Mak Melcher

Tvorac jedinstvenih prostornih reljefa od gline

"Uspjelim smatram djelo koje kod promatrača budi različite emocije, asocijacije, kada se poistovjećuje s njim, potiče ga na razmišljanje, stvara osjećaj ugode ili neugode"

Mak Melcher rođen je u Mostaru, a 2008. godine diplomirao kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlagao je na nekoliko samostalnih i skupnih izložbi, a dobitnik je nagrade na natječaju za spomenik hrvatskim braniteljima u Belom Manastiru 2011. godine, te treće nagrade na 32. Salonu mladih u Zagrebu prošle godine. Njegovi jedinstveni radovi zanimljivi su po svom vijeku trajanja.

"Proces izrade mojih djela u formi od gline je takve prirode da se radi isključivo za određene prostore. U njima počinje i završava njihovo postojanje. Radim ih isključivo in citu. Istražujem oblike, forme, volumene, njihove odnose s prostorom u kojemu su izloženi. Radim ih od gline koju ostavljam da se suši; procesom sušenja drastično se mijenja tekstura, ponekad i oblik same forme, odnosno prostorne instalacije. Proces sušenja u potpunosti je nekontrolirana situacija gdje se uvijek iznova pojavljuju nove i neočekivane promjene. Svaki rad izlažem samo jednom, s obzirom da ne postoji način da ga prenesem u drugi prostor, a da se pritom ne uništi", objasnio nam je Mak.

"Kao kipar, nisam dovoljno vješt riječima približiti simboliku i značenje mojih radova. No zato se i izražavam medijem koji mi je blizak, skulpturom. Skulpturom koju svaki od nas doživljava na različite načine, stvara različite utiske i značenja. One proizlaze isključivo iz moje iskrenosti, emocija, stanja uma, tijela, duha, životnih iskustava, instinkta. Kad uspijem izbalansirati takva stanja, postižem cilj. Uspjelim smatram djelo koje kod promatrača budi različite emocije, asocijacije, kad se poistovjećuje s njim, potiče ga na razmišljanje, stvara osjećaj ugode ili neugode.

Novo ime umjetničke scene: Mak Melcher (фото 1)

Stvorivši i izloživši monumentalne reljefe i objekt, mijenjam lokaciju i kontekst plemenitom materijalu, glini. Direktno iz glinokopa donosim glinu u galerijski prostor i na unaprijed napravljenu i postavljenu drvenu konstrukciju nabacujem ju i modeliram. In situ. Cijela je izložba jedan svojevrsni proces i eksperiment za koji nisam siguran kako će se razvijati, a kamoli završiti. No poštujući prirodni fundament materijala, nakon što sam svojim umijećem modelirao glinu, u potpunosti prepuštam da on diktira dinamiku promjena i transformaciju djela. Sušenjem dolazi do promjena boje, oblika, kompozicije, pa nastaju novi odnosi unutar djela.

Novo ime umjetničke scene: Mak Melcher (фото 2)

Jedno od potpuno neočekivanih iznenađenja je bilo kad sam na površini reljefa ugledao malu, zelenu travku koja je izrasla i vinula se u prostor u potrazi za svjetlom. Djela doslovno žive! No ni taj život ne traje dugo, barem ne za naše ljudsko poimanje vremena. 
Mora vas nešto voditi da takvo što radite, mene vodi intuicija i potpuno zadovoljstvo."

Novo ime umjetničke scene: Mak Melcher (фото 3)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više