Search

Novo izdanje legendarnog Pirelli kalendara potrazi za Shakespeareovom Julijom

Novo izdanje legendarnog Pirelli kalendara potrazi za Shakespeareovom Julijom

Magične fotografije s potpisom Paola Roversija

Tekst: T.L.


Image: Instagram

Nekoć poznat po obnaženim ljepoticama i napucanom seksepilu, Pirelli kalendar 2016. je godine promijenio ploču i počeo prikazivati žene u nešto drugačijem svjetlu koncentrirajući se na jačinu koja proizlazi iz njihove senzualnosti, inspirativnih životnih priča i njihovih postignuća, a ne iz sirove i dosadne golotinje i mantre "sex sells". Na tragu te, tada dramatične promjene, je i novo izdanje legendarnog kalendara za 2020. godinu čije je fotografije po prvi puta snimio talijanski fotograf Paolo Roversi.

Claire Foy

"Romeo, o Romeo! Zašto si Romeo?", najpoznatiji je citat bezvremenske drame Williama Shakespearea, no u novom Pirelli kalendaru Romea nema na vidiku. Kalendar naziva "Looking for Juliet", premijerno predstavljen u Teatro Filarmonico u Veroni, u fokus smješta samo moderne Julije u ogromnoj ediciji na 132 stranice i s 58 fotografija na kojima glavne uloge igraju glumice Claire Foy, Mia Goth, Chris Lee, Indya Moore, Rosalía, Yara Shahidi, Kristen Stewart, Emma Watson i Paolova kći Stella Roversi.

Rosalia

Roversijeva premisa da se "Julija krije u svakoj ženi", raspliće se u dva stadija, u crno-bijelim fotografijama na kojima modeli poziraju nenašminkani i u svojoj svakodnevnoj odjeći kasnije se transformirajući u Shakespeareovu tragičnu heroinu, svaka na svoj način utjelovljujući vlastitu ideju Julije. Rezultat su neodoljive fotografije koje djeluju kao da su otete nekom davnom vremenu, nipošto snimljene prije svega nekoliko mjeseci. "Tražio sam čistu dušu, nekoga punog nevinosti u kojoj se miješa snaga, ljepota, nježnost i hrabrost", objasnio je svoju nit vodilju Paolo Roversi te dodao: "Pronašao sam Juliju u sjaju oka, u gestama i riječima Emme i Yare, Indyje i Mie. U osmjehu i suzama Kristen i Claire. U svakoj se ženi krije Julija. I nikada ju neću prestati tražiti", zaključio je poetično renomirani fotograf.

Emma Watson

"Looking for Juliet" prvi je Pirelli kalendar koji je snimio talijanski fotograf, a za mjesto shootinga odabrao je upravo Veronu, pitoreskni talijanski grad prožet tragičnom ljubavnom pričom Shakespeareovih junaka. Roversijeva vizija nastavak je na narativ koji je za prošlogodišnje izdanje kalendara snimio Albert Watson i koji u centar stavlja priče četiri fiktivna lika zbog čega serija fotografija ima pomalo filmsku vibru i odmiče se od pukih portreta. Ideja je to koja podiže Pirelli kalendar na neku posve novu razinu i daje joj umjetničku vrijednost. Toliko drugačije od svega ono što smo viđali do prekretnice koja se dogodila 2016. I toliko snažnije!

Indya Moore

Chris Lee

Leave a comment

više