Search

Novo lice umjetničke strane Bola na Braču

Novo lice umjetničke strane Bola na Braču

Još jedno fantastično izdanje festivala Graffiti na Gradele

Urednik: Tina Kovačiček


Image: Antonija Bačić,
Tina Kovačiček

Malen, ali itekako značajan festival za raznovrsnu i kulturnu ponudu na našoj obali

U moru ljetnih festivala; glazbenih, filmskih, pod zvijezdama, nad zvijezdama, svoje mjesto pronašao je i jedan malen festival posvećen uličnoj i urbanoj kulturi, u Bolu na Braču. I tako već četvrtu godinu zaredom. Ovaj festival iz godine u godinu raste zahvaljujući entuzijazmu njegova pokretača Marka Boke te nekolicine volontera koji za ovaj događaj stižu iz Zagreba, Splita i Karlovca. Iako ispočetka tanka, i lokalna podrška polagano stiže u sve većim količinama gdje se mještanima itekako sviđa ideja ovog festivala koji dokazuje kako "šaranje" po zidovima nije vandalizam. Pogotovo u ovom slučaju Graffiti na Gradele su kreativna usluga ovom divnom otoku i napuštenom i zapuštenom hotelskom kompleksu na istočnoj strani Bola. Osim što Brač ovim zanimljivim art festivalom proširuje svoju kulturnu ponudu nudeći turistima i nešto drugo osim "obiteljskih paketa ljetovanja", a kvalitetan se turizam očituje u raznovrsnosti, pokušava skrenuti pozornost na problem derutnog kompleksa koji čeka neki novi bolji život. Imovinska pitanja jedna su od tih vječnih nerješivih misterija ove države dok se na obali otvaraju stotine novih hotela, no u čekanju boljeg života postoji sasvim društveno zanimljiva ideja za ovaj kompleks, a mladi umjetnici i glazbenici upravo je iz godine u godinu čine živom.

Novo lice umjetničke strane Bola na Braču (фото 1)

Pravi je trenutak da spomenemo međunarodni karakter ovog festivala koji je ove godine okupio i majstore iz regije kao što su Artez i Junk iz Beograda, Azram iz Ljubljane, Ewone i Elah iz Sarajeva uz zagrebačke kreativne snage Cheza, kolektiva ArtuDitu, Modula 8, Borisa Bare iz Pimp my Pumpa te brojnih drugih umjetnika iz Zagreba i Splita. ArtuDitu, Chez i Vuk Oreb dobili su prostor za prezentaciju svojih radova na izložbi koju su pripremili kustosi umjetničkog tima Boonika u Domu kulture Bol.

Nakon još jednog uspješnog izdanja festivala Graffiti na Gradele bilo je vrijeme da čujemo dojmove i pokretača ove hvalevrijedne ideje, Marka Boke.

Novo lice umjetničke strane Bola na Braču (фото 2)

Završilo je četvrto izdanje malog, ali itekako značajnog festivala "Graffiti na gradele". Kako si zadovoljan svime i koji je highlight ovogodišnjeg izdanja?

Jako sam zadovoljan izvedbom planiranih aktivnosti, jer mi je to kao organizatoru uvijek prioritet i teško se odlijepiti od te perspektive, no sudeći i prema komentarima posjetitelja/ica te recenzijama drugih portala zaista je bilo super i zabavno, što je velika motivacija i vjetar u leđa za dalje. Pokušavam što bolje čuti osvrte posjetitelja, izvođača i volontera, kako bih što spremnije ušao u iduću godinu te eventualne propuste zaobišao i nadogradio priču. Što se pak highlighta ovogodišnjeg izdanja festival tiče teško mi je izdvojiti samo jedan, no svakako je riječ o zaista sjajnim graffiti imenima koje smo okupili u Bolu, i to iz cijele regije, kao i o puno boljoj logističkoj pripremi lokacija izvođenja festivalskih aktivnosti. Riječ je o festival s naglaskom na graffite, stoga smo dali sve od sebe da okupimo što bolje graffitere te ćemo nastaviti gurati u tom smjeru.

Novo lice umjetničke strane Bola na Braču (фото 3)

S obzirom da su se "Graffiti na gradele" pretvorili sad već u redovito događanje u Bolu, kakav je razvoj festivala unatrag četiri godine?

Festival je započeo kao jedno popodnevno druženje uz crtanje graffita, malo glazbe te kupanje i piće, jer primijetili smo da zabave za nas i naš krug prijatelja u Bolu baš i nema, pa smo odlučili stvoriti program sami sebi. I to na način koji najviše volimo – crtanje, kupanje, piće i gradele. Već druge godine festival je trajao tri dana, uz puno bogatiji graffiti i glazben line-up, veći broj posjetitelja te medijsku podršku. Četiri ljeta kasnije izgurali smo puno strukturiraniju priču, zaista sjajne graffitere, dobar glazbeni line-up, veći broj posjetitelja te vidljivost na međunarodnoj razini. Dakle, vidljivo je da festival postepeno raste i jača svoju kralježnicu, no taj rast pokušavamo ostvariti na što skromniji i realniji način jer iza ove neprofitne inicijative stoje mladi i uglavnom nezaposleni ljudi, kojima je ovo ljubav i hobi, a ne izvor prihoda ili bilo kakve dobiti. Zbog takvog "uradi sam" pristupa festival raste polako i sigurno, uz fokus na naše izvođače, posjetitelje, volontere te prijateljsku i "obiteljsku" atmosferu, stoga se nadam da ćemo taj kurs zadržati i ubuduće te na njemu graditi naš imidž.

Novo lice umjetničke strane Bola na Braču (фото 4)

Novo lice umjetničke strane Bola na Braču (фото 5)

Reci mi nešto o Bijeloj kući gdje se većina festivala i odvija?

Bijela kuća izgrađena je 1936. godine kao sjemenište obližnjeg dominikanskog samostana, da bi već za vrijeme Drugog svjetskog rata postala općinska bolnica, potom đački dom i konačno 1963. postaje hotel u vlasništvu državnog poduzeća Zlatni rat. Hotel je postao jedan od bisera hotelijerskog turizma na Jadranu, a uz središnju zgradu izgrađenu od bračkog kamena izgrađeno je i pet paviljona, koji su pak za vrijeme Domovinskog rata poslužili kao privremeni smještaj za izbjeglice. Hotel tada prestaje i raditi te se gubi u paklu privatizacije koja je zahvatila i Bol te poduzeće Zlatni rat i ono što danas od tog bisera vidimo jest obična ruina, koja je opljačkana i devastirana do kraja. Kompleks zjapi tako prazan i uništen jer se nalazi u sudskom limbu između države i crkve, koja traži povrat središnje zgrade, stoga je budućnost Bijele kuće zaista neizvjesna, premda očekujem i bojim se da će se uskoro pojaviti nekakav anonimni poduzetnik koji će kompleks otkupiti za kunu, ograditi ga i napraviti privatno carstvo naočigled mještana i nepoduzetne države.

Novo lice umjetničke strane Bola na Braču (фото 6)

Zanimljivo mi je bilo vidjeti cijeli taj napušteni kompleks oživljen urbanom mladom scenom hip-hopa i umjetnika grafitera.

Pa to zapravo i jest svrha održavanja programa u tom kompleksu. Kompleks je tijekom cijele godine, i tako posljednjih više od 20 godina, prazan, zaboravljen i devastiran. Mi svojim duhom, pozitivnom motivacijom, veselim bojama, dobrom glazbom i posjetiteljima iz cijele regije i kontinenta pokušavamo iz zaborava izvući taj prostor, oživjeti ga, prodrmati glazbom i veseljem kao što je to nekada bio slučaj. S druge strane, izvođenjem ovakvog tipa aktivnosti apeliramo na rješavanje problema Bijele kuće te nudimo ideje za to čemu bi takav resurs mogao poslužiti, a riječ je upravo o aktivnostima iz područja nezavisne kulture, rada s mladima i sl. Kompleks je toliko velik da prostora postoji i za klasični turizam, ali i aktivnosti koje smo mi zamislili.

Novo lice umjetničke strane Bola na Braču (фото 7)

Kakvi su planovi za budućnost?

Planovi su nastaviti raditi na ljetnom dijelu programa koji je baziran u Bolu, unatoč negodovanju i nerazumijevanju dijela zajednice koja je zatvorena prema bilo kakvim novim idejama, što zaista ponekad crpi energiju. Međutim, nećemo se predati i dat ćemo sve od sebe da nas se u potpunosti prihvati. Isto tako, vrijedno je napomenuti i to da mi kao inicijativa djelujemo i tijekom ostatka godine, pa nas se, primjerice, poziva u Sinj da oslikamo i oživimo prostor napuštene vojarne Ivaniša Nelipića, surađujemo s festivalima Ferragosto Jam iz Orahovice i Backyard Art Festivalom iz Donjeg Miholjca, radimo aktivnosti u Zagrebu i Splitu te se aktivnostima planiramo proširiti i na Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu te Srbiju. Trudit ćemo se organizirati aktivnosti sukladno raspoloživim kapacitetima i resursima, no s obzirom da iza svega stoji zdrava motivacija, mislim da će jesen, zima i proljeće biti veoma produktivni i zanimljivi.

Novo lice umjetničke strane Bola na Braču (фото 8)

Novo lice umjetničke strane Bola na Braču (фото 9)

Koga bi od umjetnika volio vidjeti na Braču?

Nemam nekakve megalomanske snove o imenima koja bih želio vidjeti u Bolu, jer fokus je prije svega na prijateljima i poznanicima koji su dobri u svome poslu, pa onda u konzultacijama s njima svake godine pozivamo nekog novog s kim oni već surađuju i komuniciraju. To je nekakav prirodan način okupljanja umjetnika, koji zasad super funkcionira, pa ću se na njega osloniti i za iduću godinu te vjerujem da će ovogodišnji umjetnici preporučiti još neka dodatna zanimljiva imena. To, naravno, ovisi i o financijama s kojima ćemo kao neprofitna inicijativa mladih raspolagati, pa ćemo dati sve od sebe da Bol i dogodine postane trodnevna graffiti meka i još veća kreativna zajednica no što je bila ove godine. Ovo je dio programa koji ćemo uvijek nadograđivati i kojemu se posebno veselim, jer moram priznati da je zaista sjajan osjećaj osvrnuti se u svome rodnom mjestu i vidjeti sve te sjajne mlade umjetnike, glazbenike i volontere koji Bol pretvore u prekrasnu i malo drugačiju jednogodišnju izložbu.

Novo lice umjetničke strane Bola na Braču (фото 10)

Novo lice umjetničke strane Bola na Braču (фото 11)

Novo lice umjetničke strane Bola na Braču (фото 12)

Novo lice umjetničke strane Bola na Braču (фото 13)

 

Novo lice umjetničke strane Bola na Braču (фото 14)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više