Search

Novo ruho starih i zaboravljenih lokacija u Osijeku

Novo ruho starih i zaboravljenih lokacija u Osijeku

Urednik: BURO.


Image: Tomislav Šilovinac

Udruga PLANTaža od 2014. godine aktivno sudjeluje u stvaranju i održavanju kreativne i kulturne scene na lokalnoj razini, ali i šire. Projekti udruge pretežno su usmjereni na kreativnost, umjetnost i ekologiju, a njihov je cilj bogaćenje i stvaranje kulturne ponude grada, kao i njegov vizualni i urbani identitet.

Jedan od takvih projekata je i onaj pod nazivom Urbane intervencije čiji je cilj udahnuti novo ruho starim i zaboravljenim lokacijama u gradu Osijeku. Riječ je o inovativnom stvaranju ulične galerije, kroz koju se svojim umjetničkim radom predstavljaju različiti umjetnici, a osim toga, njime oživljavaju izgled najstarije tramvajske stanice u Osijeku. Tramvajska stanica na Europskoj aveniji kod Drven parka sagrađena je davne 1926. godine, a tijekom vremena postala je zaboravljeno i neiskorišteno mjesto, stoga je cilj ovoga projekta popularizirati je i udahnuti joj urbanističku esenciju i izgled. Prvim se radom predstavila akademska umjetnica Slađana Zubić čije su prepoznatljive babuške na stanicu postavljene 2019. godine.

Novo ruho starih i zaboravljenih lokacija u Osijeku (фото 1)

Novu umjetničku dimenziju najstarijoj tramvajskoj stanici, ali i gradu, unosi akademska umjetnica Tea Jurišić, čiji je rad „Pozdrav s Marsa“ na stanici osvanuo 21. rujna ove godine, a predstavljen je u sklopu Međunarodnog dana mira, koji djelomično čini i tematsku poveznicu rada.

Novo ruho starih i zaboravljenih lokacija u Osijeku (фото 2)

Tea Jurišić poznata je umjetnica na domaćoj, ali i široj sceni, a njezin je svestrani umjetnički opus prepoznatljiv u posebnom vizualnom izražaju. Tea je diplomirala vizualnu umjetnost 2017. godine, članica je Hrvatske udruge likovnih umjetnika, iza sebe broji nekoliko izložbi, festivala, a njezini se raskošni murali, osim u Hrvatskoj, mogu pronaći i u Norveškoj, Sloveniji te Italiji. Na osječkoj tramvajskoj stanici predstavljen je novi Tein rad, a čija je motivacija za nastajanje između ostaloga bila upravo pandemija virusa koja je uvelike utjecala na kulturu i umjetnost.

Tea je svojom vizualnom prezentacijom pokušala dočarati kako je osobno doživjela krizu, a svojim je prepoznatljivim kreativnim izričajem učinila to na originalan i posebno efektan način. Teini se radovi kriju iza brenda KVAR Illustration, a njezini planovi za budućnost su putovati svijetom po principu nomadskog art rada, a nada se kako će ulična i urbana scena u Hrvatskoj ostati dinamična bez obzira na krizu.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više