Search

Od Bahama do New Delhija: Najzanimljiviji mladi fotografi čija bi imena trebalo zapamtiti

Od Bahama do New Delhija: Najzanimljiviji mladi fotografi čija bi imena trebalo zapamtiti

Tekst: BURO.


Malo stvari može oživjeti situaciju i udahnuti karakter nekoj osobi kao dobra fotografija. Činjenica da nismo bili negdje ili da neku osobu ne poznajemo postaje potpuno nevažna ispred fotografije na kojoj je uhvaćen njen karakterističan pogled, osmijeh, trenutno raspoloženje ili neka ulična situacija. Ako je Instagram za nešto dobar, onda je to fotografiranje i činjenica da više nije neophodno imati nevjerojatnu i preskupu opremu da bi finalni rezultat bio maestralan. A i mnogo je jednostavnije doći do nekih genijalnih novih imena koji možda žive i rade na Bahamima i do kojih bi prije dvadeset godina put bio kompliciran.

Predstavljamo vam osam mladih fotografa koji već imaju bogate portfolije ali se tek očekuju novi angažmani koji će ih dopuniti i obogatiti. Od Tibeta do Južne Afrike, i od modne fotografije do ulične, o ovim imenima ćemo vjerojatno slušati sve češće i češće.

RINCHEN LUCY

@rinchenlucyphoto

Od Bahama do New Delhija: Najzanimljiviji mladi fotografi čija bi imena trebalo zapamtiti (фото 1)
Od Bahama do New Delhija: Najzanimljiviji mladi fotografi čija bi imena trebalo zapamtiti (фото 2)

Rinchen prije svega ima neobičnu životnu priču, a to joj između ostalog daje i mogućnost da bude sjajna fotografkinja. Ona je kćer nekadašnjeg tibetanskog lame koji je na početku uspona komunističke stranke u Kini pobjegao u Indiju, a zatim u Britaniju gdje se Rinchen i rodila. Danas se vratila na mjesto odakle potječe ne bi li što bolje razumjela, ali i "uhvatila" i prikazala običaje, kulturu, pejzaž i ljude Tibeta.

ZHONG LIN

@zhonglin_

Od Bahama do New Delhija: Najzanimljiviji mladi fotografi čija bi imena trebalo zapamtiti (фото 3)
Od Bahama do New Delhija: Najzanimljiviji mladi fotografi čija bi imena trebalo zapamtiti (фото 4)

Profil Zhong Lin jedan je od onih na kojima vrijeme staje. Možemo zamisliti i film koji bi režirala, i spot, i editorial čije stranice listamo i ne želimo da se ikad završi. Odrasla je u Maleziji, ali trenutno radi i živi na Tajvanu. Njen posljednji projekt, inspiriran karantenom i pandemijom ima za cilj da predstavi po jedan portret dnevno, a njene radove inače definiraju: bombastična modna fotografija, decentni glamur, nevjerojatni pejzaži, i magična, bajkovita atmosfera.

IMRAAN CHRISTIAN

@imraanchristian

Od Bahama do New Delhija: Najzanimljiviji mladi fotografi čija bi imena trebalo zapamtiti (фото 5)
Od Bahama do New Delhija: Najzanimljiviji mladi fotografi čija bi imena trebalo zapamtiti (фото 6)

Imraan Christian je fotograf porijeklom iz Cape Towna, gdje živi i radi. Njegovo ime je postalo posebno istaknuto nakon protesta 2015/2016. u Južnoj Africi, kada je svojim fotografijama postao neslužbeni "fotoreporter" i uhvatio neke od najsnažnijih trenutaka koji su obišli svijet. Što god fotografirao (što je u posljednje vrijeme najčešće atmosfera i život u Južnoj Africi, mada nerijetko i modne fotografije) njegove fotografije vrište "sloboda" i Imraan uspijeva poremetiti status quo, uspostaviti nove ideje i mogućnosti transcendentalnosti i oslobođenja.

MELISSA ALCENA

@melalcena

Od Bahama do New Delhija: Najzanimljiviji mladi fotografi čija bi imena trebalo zapamtiti (фото 7)
Od Bahama do New Delhija: Najzanimljiviji mladi fotografi čija bi imena trebalo zapamtiti (фото 8)

Ako vam se upoznaje nešto drugačija, iz naše perspektive egzotičnija svakodnevica onda je profil fotografkinje Melisse Alcena idealno mjesto za to. Ona bilježi svakodnevicu i portrete svojih sugrađana na Bahamima, od brijačnica preko klubova do plaže. Međutim, ma koliko ovo zvučalo lagano, zanosno i bezbrižno, činjenica je da njene fotografije kroz specifičnost mjesta i situacije, uspijevaju dočarati i probleme i izazove te iste svakodnevice.

NISHANTH RADHAKRISHNAN

@nishanth.radhakrishnan

Od Bahama do New Delhija: Najzanimljiviji mladi fotografi čija bi imena trebalo zapamtiti (фото 9)
Od Bahama do New Delhija: Najzanimljiviji mladi fotografi čija bi imena trebalo zapamtiti (фото 10)

Jedan od uvjerljivo najzanimljivijih mladih fotografa. Nishanth Radhakrishnan je porijeklom iz New Delhija i, iako radi na projektima i širom svijeta, uvijek se vraća Indiji i njenim ulicama. Njegove fotografije su neobičan spoj street i fashion fotografije, i zapravo sve ono što Indija može biti. I prljave prenatrpane ulice, i luksuz i bogatstvo, i rijetki religiozni obredi. Najneočekivaniji spojevi gdje najobičniji kadar s ulice može biti dostojan Vogue naslovnice, a najluksuznija svečanost se možda događa na prašnjavoj ulici. High i low mješavina i mnoga, mnoga lica Indije.

RAHIM FORTUNE

@rahimfortune

Od Bahama do New Delhija: Najzanimljiviji mladi fotografi čija bi imena trebalo zapamtiti (фото 11)
Od Bahama do New Delhija: Najzanimljiviji mladi fotografi čija bi imena trebalo zapamtiti (фото 12)

Rahim Fortune nas podsjeća na sve one sitnice koje zapravo jesu život. Njegovi portreti dnevnih događanja i najjednostavnijeg života, obiteljskih okupljanja, svadbi, nogometnih utakmica ne pričaju samo o tim konkretnim trenucima, nego kao da nas podsjećaju na sve ono što tako lako propustimo dozvoljavajući sebi da ne budem dovoljno prisutni.

RONI AHN

@roniahn

Od Bahama do New Delhija: Najzanimljiviji mladi fotografi čija bi imena trebalo zapamtiti (фото 13)
Od Bahama do New Delhija: Najzanimljiviji mladi fotografi čija bi imena trebalo zapamtiti (фото 14)

Wes Anderson plus Coppolina Marija Antoaneta plus Gucci kampanja. Tako nekako bi bilo najjednostavnije (a i najtočnije) opisati Roninu fotografiju. Zamislite elemente od svega spomenutog i spojite ih u novi fantastičan san i viziju o mjestima i likovima koja ne izgledaju kao da su iz iste turobne stvarnosti koju dijelimo. Roni Ahn radi između Londona i Hong Konga i izuzetno je talentirana u kompoziciji, poigrava se s konceptima, i gradi svijet u kojem sve djeluje kao "bezbrižno, lako i nježno".

FABIEN VILRUS

@fabienvilrus

Od Bahama do New Delhija: Najzanimljiviji mladi fotografi čija bi imena trebalo zapamtiti (фото 15)
Od Bahama do New Delhija: Najzanimljiviji mladi fotografi čija bi imena trebalo zapamtiti (фото 16)

Fabien Vilrus živi i radi u Parizu, ali se u posljednje vrijeme sve češće vraća na Reunion, francuski otok u Indijskom oceanu, odakle i potječe, gdje fotografira lokalnu zajednicu s posebnim fokusom na mlade i njihov život. Njegov najnoviji projekt zove se "La Kaz" što znači “dom” na reunionskom kreolskom i upravo to i portretira: sve ono što za njega predstavlja dom. Seriju fotografija je napravio u suradnji s modnim dizajnerom Nicolasom Guichard pa je kroz njih predstavljena i SS20 Guichard kolekcija, ali je pored toga izuzetno veliki fokus na kulturu i arhitekturu samog otoka. .

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više