Search

Odlična izložba koja oživljava tradicionalne zagrebačke obrte i dizajn

Odlična izložba koja oživljava tradicionalne zagrebačke obrte i dizajn

"Projekt Ilica" u galeriji Hrvatskog dizajnerskog društva

BURO.


Image: PR

Članice studija Oaza pokrenule su odličnu incijativu oživljavanja tradicionalnih starozagrebačkih obrta kroz radionice, predavanja i novu proizvodnju

Večeras u 20 sati otvara se izložba Projekt Ilica koja na jednom mjestu okuplja sve aktivnosti dosad realizirane u sklopu istoimenog istraživačkog, radioničkog i kolaborativnog projekta koji objedinjuje dizajn, tradicionalne obrte i lokalnu zajednicu. Projekt adresira problem nestajanja lokalnih radnji i obrta u Zagrebu iz specifičnog dizajnerskog rakursa, nastoji detektirati već postojeće lokalne resurse te ih pokušava strateški povezati u nov, funkcionalan i živ organizam koji će proizvoditi nove vrijednosti.

Odlična izložba koja oživljava tradicionalne zagrebačke obrte i dizajn (фото 1)

Iz zagrebačke Ilice, pred suvremenim zapadnjačkim trendovima i utjecajima kulture tranzicije, iseljavaju autentični tradicijski obrti i trgovine stare škole, a u njezin se identitet upisuju napušteni izlozi i unificirana ponuda europskih brendova. Projekt Ilica su inicirale dizajnerice, članice Umjetničke organizacije Oaza, i same stanovnice Ilice, kao reakciju na postojeći proces nestanka dijela kulturnog identiteta ulice na potezu između Britanskog trga i Trga Francuske revolucije, od broja 50 do 150.

Odlična izložba koja oživljava tradicionalne zagrebačke obrte i dizajn (фото 2)

Projekt se sastoji od nekoliko faza. Prva, istraživačka, uključuje mapiranje obrtničkih i proizvodnih lokala, razgovore i intervjue s protagonistima stare škole koji su spremni podijeliti iskustva i tajne vlastitih zanata te rezultira Registrom nositelja znanja (Registry of Knowledge Holders). Na osnovu registra formiran je kolaborativni edukativni program Old School Ilica, koji se unutar kraćih ili duljih interaktivnih radionica za zainteresirano građanstvo uz asistenciju dizajnera, bavi oživljavanjem obrtničkih tehnologija i njihovom rekontekstualizacijom u okviru suvremenog društva.

Treća faza projekta ima za cilj materijalne i nematerijalne rezultate radionica predstaviti javnosti kroz nove kvalitetne proizvode i usluge s pričom, zajedničkog nazivnika Made in Ilica. Dugoročni cilj projekta, kojem je ideja da se u procesu dizajna, od ideje do prodaje proizvoda i rekreacije fragmenata identiteta gradske četvrti koriste isključivo lokalni i lako dostupni materijalni resursi i znanja njezinih stanovnika, jest kreiranje održivih modela koje je uz male modifikacije moguće primijeniti na četvrti drugih gradova Hrvatske.

Izložbu možete pogledati do 12. prosinca.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više