Search

Odlična izložba u Zagrebu koju još uvijek stignete vidjeti

Odlična izložba u Zagrebu koju još uvijek stignete vidjeti

Za sve ljubitelje tradicionalne fotografske umjetnosti


Image: PR

Tajne ateliera društvene kroničarke dosad su itekako zaintrigirale publiku i struku, a izložba traje do 26. travnja

Antonija Kulčar Prut (1887. - 1971.), poznatija kao Tonka, bila je jedna od najznačajnijih hrvatskih profesionalnih fotografkinja. Njezin atelier bio je među vodećima u Kraljevini SHS/Jugoslaviji i popularno okupljalište intelektualnih krugova, a ona jedna od glavnih kroničarki društvenog, kulturnog i kazališnog života te istaknuta portretistica građanstva s titulom kraljevske dvorske fotografkinje. Snimala je u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji, a svojim je fotografijama, poput suvremenih fotografkinja u Beču, Berlinu ili Parizu, pridonijela kreiranju imagea epohe - stvorila je vizualnu kroniku razdoblja obilježenog novim slobodama i ženskom samosviješću, kultom i estetikom tijela i oslobođenog pokreta te glamurom Hollywooda.

Odlična izložba u Zagrebu koju još uvijek stignete vidjeti (фото 1)

Iako su Tonkine fotografije bile uključene u sve velike, sintezne kulturološke izložbene projekte organizirane proteklih desetak godina (nerijetko kao dokumentarni materijal), o njoj se danas vrlo malo zna, nije joj posvećena nijedna publikacija, a opus joj nije bio kritički obrađen i cjelovito prezentiran javnosti. Zato je tu pogrešku ispravila Galerija Klovićevi dvori, koja je započela kampanju prikupljanja Tonkinih fotografija iz obiteljskih albuma. Mnogi od građana, koji su mjesecima donosili fotografije, tada su bili djeca, ali još se vrlo živo sjećaju simpatične tete Tonke, njezina tajnovitog ateliera te načina na koji ih je uz pomoć brojnih rekvizita znala zaigrati, opustiti, namjestiti pred objektivom. Te su priče, poput fotografija, bile dragocjene u rekonstruiranju Tonkina života i rada.

Galerija Klovićevi dvori i Akademija dramskih umjetnosti u Zagrebu pokrenuli su akciju u sklopu izložbe "Foto Tonka". Riječ je o projektu "Oživljavanje ateliera društvene kroničarke" koji će se održavati svakog utorka u ožujku od 16:00 do 19:00 sati u samom prostoru izložbe. Studenti ADU, u sklopu svog kolegija portretna fotografija, svakog utorka ponudit će posjetiteljima mogućnost da ih se fotografira. Na kraju projekta, svi portreti bit će izloženi na zasebnoj izložbi fotografija "posjetitelja" u Galeriji Klovićevi dvori, na kojoj će "modeli" moći bez naknade preuzeti primjerak fotografije na kojoj se nalaze.

Za nešto mlađe posjetitelje otvoren je i natječaj na Instagramu. Svi zainteresirani pozvani su da svoje 'selfije' na Instagramu, koje prikazuju društveni život danas, tagiraju #gkd.foto.tonka. Natječaj će biti otvoren od 10. 3. do 29. 3. 2015. Po završetku natječaja najbolje fotografije prikazat će se na zasebnoj izložbi u foajeu GKD od 13. 4. do 19. 4. 2015.

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više