Search

Održan \"Frieze New York\" sajam moderne umjetnosti

Održan "Frieze New York" sajam moderne umjetnosti

Samo najbolje od moderne


Image: buro247.ru

Možemo reći da je sve ono što se moglo vidjeti na Frieze sajmu u New Yorku, otvorilo posve novo povijesno poglavlje kada je riječ o modernoj umjetnosti...

Početak svibnja na umjetničkom kalendaru rezerviran je u New Yorku za Frieze sajam posvećen modernoj umjetnosti. Unatoč lošem vremenu i magli, grad nije ništa omelo da u njemu bude sve u znaku izložbi, aukcija, konferencija i raznih umjetničkih događanja. Iako izvorno postavljen na noge u Londonu prije 25 godina, njegova njujorška verzija jednako je stasala u Frieze sajam vrijedan pažnje, na kojem sudjeluje preko 200 galerija iz 31 zemlje svijeta. Da ovdje nije mjesto baš svakome, za posebno serviran izbor zaslužna je Cecilia Alemani, koje je samo najbolje okupila pod tradicionalni bijeli šator u petodnevnom izdanju, na kojem su se okupili razni kolekcionari, umjetnici, kritičari umjetnosti, novinari i samo jednostavno, ljubitelji moderne umjetnosti.

Frieze New York 2016Andy Warhol "Dolly Parton" 1985

Zanimljivo je kako je po prvi puta u povijesti, sajam podijeljen u tri dijela. Jedan dio fokusirao se samo na umjetnike iz 20. stoljeća iz inozemstva, čija su djela nastala nakon 1960. godine. U drugom dijelu sve je bilo pak u znaku novih galerija i predstavljanja novih umjetnika, dok je treći dio bio posvećen galerijama koje žive već osam godina. Ono što je nekako izazvalo najviše pažnje i ovacija, je svakako instalacija Maurizija Cattelana, koji je u svijetu poznat po svojoj ironiji. Djelo imena "Upozorenje - ulazak na vlastitu odgovornost. Ne dirati, ne hraniti, pušenje zabranjeno, fotografiranje zabranjeno, psima ulaza zabranjen" naglašeno je živim magarcem, iznad kojeg je smještena kristalna visilica, odnosno luster, a navodno se radi o autoportretu, ako je suditi prema riječima autora umjetnika.

Maurizio Cattalen, "Upozorenje, ulazak na vlastitu odgovornost..."

Berlinska galerija Société Berlin svoje je mjesto na sajmu rezervirala za umjetnika Seana Raspeta i njegov tim koji je predstavio prototipe nove soje, svojevrsne alternative u novim oblicima. Osim njih, još nekoliko galerija odlučio se fokusirati samo na jednog ili dva umjetnika. Pace Gallery je tako predstavljen u sklopu svojevrsne oaze muzeja, koji je bio naglašen tamnoljubičastim bojama zidova, a galerijski prostor bio je posvećen zloglasnom Fredu Wilsonu. Hauser & Wirth kao i obično, pokazali su majstorstvo kustoske umjetnosti, te su izložili tri bitna rada umjetnice američke suvremene umjetnosti Roni Horn. Bile su tu i rijetke slike apstraktnog ekspresionističkog slikara Philipa Gustona i Paula McCarthyja. Naravno, sav izloženi materijal je bio rasprodan već prvi dan.

Roni Horn, Untitled, 2016

David Zwirner galerija predstavila je modernu konceptualnu umjetnicu Isu Genzken. Marian Goodman galerija publici je pak pružila mogućnost uživanja u samostalnoj izložbi južnoafričkog umjetnika i redatelja Williama Kentridgea. Njujorška galerija Andrea Rosen predstavila je impresivnu instalaciju imena "Le désert et la semence"". No, najposjećenije i najfotografiranije je bilo polje Gagosian galerije. Nakon niza godina odvojenosti od Damiena Hirsta, njegov trijumfalni povratak osigurao je mini retrospektivu njegovih najpoznatijih (i najskupljih) radova. Izložena je bila Crna ovca sa zlatnim rogovima uglavljena u stakleni sanduk.

Damien Hirst, Crna ovca sa zlatnim rogovima, 2009Yayoi Kusama, Moment regeneracije, 2004

Naravno da sajam nije mogao proći bez rada umjetnice Yayoi Kusuma koja je posjetitelje počastila skulpturom "Moment regeneracije" iz 2004. godine. Galerija White Cube predstavila je sliku Sarah Moris, ali i Mone Hatoum… Pariška galerija Hervé Bize prezentirala je poznatog francuskog minimalista i konceptualnog umjetnika Françoisa Morelleta. Na kraju samo možemo zaključiti kako je Frieze sajam moderne umjetnosti u New Yorku, kao i uvijek predstavio niz raznolikih i reprezentativnih umjetničkih grupacija. Stoga, ne čudi kako su se tamo ukazala i neka poznata lica kao što je glumac Leonardo DiCaprio koji je bio u društvu slavnog trgovca umjetninama, Tonyja Shafrazija, vlasnika istoimene galerije.

Faig Ahmed, Tepih

Tekst: Dana Haider

Related articles

Buro 24/7 Selection

više