Search

Oduševili su nas radovi umjetnika koji kreira i fotografira apsurdne životne situacije

Oduševili su nas radovi umjetnika koji kreira i fotografira apsurdne životne situacije

Tekst: D.D.


Image: Frank Kunert

Čak i prije nego što smo čitav svijet počeo boriti s pandemijom i to tako da ostaje doma, njemački fotograf Frank Kunert bavio se neobičnim i pomalo apsurdnim lifestyleom koji je kreirao u svojoj mašti, a potom i pomno izrađenim maketama koje je dokumentirao svojim fotoaparatom.

Oduševili su nas radovi umjetnika koji kreira i fotografira apsurdne životne situacije (фото 1)
Climbing Holidays
Oduševili su nas radovi umjetnika koji kreira i fotografira apsurdne životne situacije (фото 2)
One Bedroom Apartment

U sklopu svoje serije "Lifestyle" fotograf je kreirao minijature koje nalikuju normalnim situacijama, ali kad se pomno zagledate u njih otkrivaju neobičan, pomalo surrealan scenarij s kojim se možda čak u posljednjih nekoliko mjeseci susrećemo i u stvarnom životu.

Oduševili su nas radovi umjetnika koji kreira i fotografira apsurdne životne situacije (фото 3)
A Place in the Sun

Na sebi svojstven način ismijava i moderan način života pa je tako radom "One Bedroom Apartment" prikazao mikro životne prostore - ulazna vrata vode u kupaonicu u kojoj se nalazi madrac pod kutem smješten iznad wc školjke, dok je iznad umivaonika smješten blagovaonski stol. Ova situacija bi se mogla usporediti s najmom stanova i apartmana na hrvatskoj obali koji se oglašavaju kao premium smještaj, a riječ o prenamijenjenoj sobi u stanu. U radu "Under the Bridge" je, pak, noseći stup mosta pretvoren u malenu, pitoresknu kućicu, "Climbing Holidays" predstavlja motel za godišnji odmor, ali do kojeg se treba popeti na težak način, dok "Place in the Sun" predstavlja sudar svjetova onih koji imaju i onih koji nemaju.

Oduševili su nas radovi umjetnika koji kreira i fotografira apsurdne životne situacije (фото 4)
Under the Bridge
Oduševili su nas radovi umjetnika koji kreira i fotografira apsurdne životne situacije (фото 5)
A Dream Trip

Njegove fotografije, osim što su namijenjene da zabave one koji ih gledaju, kriju i dublju poruku o modernom načinu života kojeg smo u posljednje vrijeme svi krenuli preispitivati (za vrijeme pandemije kreirao je rad "A Room with a View" koji zaista prikazuje stanje uma koje smo imali za vrijeme lockdowna). Iako vrlo često u svojim radovima prikazuje arhitekturu, Kunert tvrdi da nikad nije riječ o mjestima iz stvarnosti, ali da ga zgrade koje ga okružuju, odnosno njihovi arhitektonski elementi koji predstavljaju određenu eru, uvijek inspiriraju.

Oduševili su nas radovi umjetnika koji kreira i fotografira apsurdne životne situacije (фото 6)
The Price Agreement

Prvu maketu izradio je u osamdesetima, a arhitektonske setove koje danas fotografira počeo je izrađivati 1994. godine. Koristi materijale iz kućanstva, kao i željezarija te specijaliziranih dućana za izgradnju kuća za lutke i sajmova. Fotografijom se počeo baviti još kao tinejdžer, kada je posebno bio zainteresiran za fotografiranje krajolika. Danas sam stvara svoje neobične krajolike, svoja je djela izlagao na brojnim međunarodnim izložbama te je za radove višestruko nagrađivan.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više