Search

Originalne skulpture od šibica Tomislava Horvata

Originalne skulpture od šibica Tomislava Horvata

Skulpture kakve još niste vidjeli!

Urednik: Tina Kovačiček


Image: privatni album

Mladi umjetnik Tomislav Horvat iz Čakovca izrađuje originalne skulpture od šibica

Mladi Tomislav Horvat iz Podurna, pored Čakovca, autor je zanimljivih skulptura o kojima se već neko vrijeme priča. Originalnim izborom materijala te satima utrošenog rada, ali prvenstveno i strpljenja, nastaju njegove zadivljujuće skulpture od šibica. "Priča je započela još u srednjoj školi kada sam bio na stručnoj praksi u jednom arhitektonskom ateljeu u Čakovcu. Tamo sam vidio kako je arhitekt ranije (prije 3D programa) radio modele građevina, ali od papira, kartona i drugih materijala te ih imao izložene u svojem uredu. Tu sam zapravo dobio inspiraciju za svoje radove te sam krenuo s izradom, prvo imaginarnih građevina, a zatim i skulptura od šibica."

Originalne skulpture od šibica Tomislava Horvata (фото 1)

I tako su ideje postale stvarnost. Stvarnost od šibica za koju Tomislav utroši i po nekoliko mjeseci. "Prvi rad bio mi je imaginarni most kojeg sam radio 11 mjeseci i u kojeg sam utrošio 7 500 šibica. Od tada pa nadalje je strast za stvaranjem u meni sve više rasla."

Zašto baš skulpture od šibica?

U osnovi je mogao biti i neki drugi materijal od kojeg bih mogao raditi, kako sam to svojevoljno nazvao, mozaik skulpturizam. Međutim, upravo zbog toga što su šibice vrlo dostupne i pristupačne odabrao sam upravo njih, iako sam u jednom periodu eksperimentirao i sa staklom.

Originalne skulpture od šibica Tomislava Horvata (фото 2)
Koliko ti vremena i šibica treba za takvu jednu skulpturu?

Posljednju skulpturu sam radio 19 mjeseci i bilo mi je potrebno 117 tisuća šibica. Trenutno radim na skulpturi W. A. Mozarta i cijela kompozicija zajedno s likom, klavirskom stolicom i klavirom će biti definitivno, i po dimenzijama i po utrošenom materijalu, moj najveći rad. Sve zapravo ovisi o veličini skulpture.

Skulptura kojom se proslavio i na koju je i sam najviše ponosan, je skulptura "Kum" za koju ga je inspirirala slavna Coppolina trilogija. "To je do sada moj najzahtjevniji rad i najviše energije, a i novca, sam uložio baš u tu skulpturu."

Originalne skulpture od šibica Tomislava Horvata (фото 3)

Iako se radi o tisućama šibica, Tomislav materijal nabavlja u obližnjim dućanima, koji s obzirom da ga već poznaju, za njega naručuju i puno veće količine, a odnedavno ga sponzorira i tvrtka Henkel. Razmišlja li i o drugim materijalima? "Bilo je eksperimentiranja sa staklom, ali prvenstveno prednost dajem šibicama i tu svakako ima prostora za napredak. Ako ikada osjetim da više nemam izazova u tom materijalu, što sumnjam da će se dogoditi, onda ću eventualno promijeniti medij. U bližoj budućnosti sasvim sigurno ostajem pri šibicama."

Originalne skulpture od šibica Tomislava Horvata (фото 4)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više