Search

Otvaraju se dva muzeja posvećena velikom Yvesu Saint Laurentu

Otvaraju se dva muzeja posvećena velikom Yvesu Saint Laurentu

Jedan u Parizu, drugi u Marakešu


Image: Fondation Pierre Bergé - Yves Saint Laurent

Neviđeni talent i vještina jednog od divova modne povijesti, Yvesa Saint Laurenta, odavno su prepoznati među zaljubljenicima u modu, ali i širom publikom. Odlična je vijest da će se njemu u čast sljedeće godine otvoriti čak dva muzeja...

Neka od najvelebnijih djela legendarnog francuskog modnog dizajnera Yvesa Saint Laurenta sljedeće će godine dobiti novi dom, i to na dva različita kontinenta – u Europi i Africi, točnije, u Parizu i Marakešu. U muzejima će se pokušati dočarati cjelokupni opus dizajnera pa će eksponati varirati od skica, crteža, fotografija pa sve do finalnog proizvoda – haljina.  

Otvaraju se dva muzeja posvećena velikom Yvesu Saint Laurentu (фото 1)

Pariški muzej nalazit će se u preuređenom prostoru gdje se trenutno nalazi Zaklada Pierre Bergé–Yves Saint Laurent, mjesto koje predstavlja puno više od pukog muzeja jer je u njemu dizajner smišljao i stvarao veliki broj kreacija. Nakon opsežne renovacije u kojoj će muzej dobiti još veći izložbeni prostor posjetitelji će dobiti priliku uroniti u kreativan svijet Yvesa Saint Laurenta dublje no ikad. Otvorenje obaju muzeja, onog u Parizu te Marakešu, gradu koji je u Yvesovu radu imao poseban značaj i istinski ga inspirirao, dogodit će se na isti datum, koji zasad još nije poznat. 

"Kada je Yves Saint Laurent otkrio Marakeš 1966., bio je toliko dirnut gradom da je odlučio tamo kupiti kuću i redovito ga posjećivati", izjavio je Pierre Bergé, predsjednik Zaklade Pierre Bergé-Yves Saint Laurent. "Sasvim je prirodno da se 50 godina kasnije ovdje izgradi muzej posvećen njegovom opusu, koji je bio toliko inspiriran ovom zemljom. Što se tiče Pariza, treba li uopće objašnjavati da je to grad u kojem je nastalo čitavo njegovo stvaralaštvo i gdje je izgradio svoju karijeru?"  

Otvaraju se dva muzeja posvećena velikom Yvesu Saint Laurentu (фото 2)

Muzej Yvesa Saint Laurenta u Parizu nalazit će se na adresi 5 Avenue Marceau, dok će muzej u Marakešu biti smješten u ulici Yvesa Saint Laurenta, kako i priliči takvoj instituciji.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više