Search

Otvora se sjajna izložba fotokolaža Tanje Deman u Galeriji Contra

Otvora se sjajna izložba fotokolaža Tanje Deman u Galeriji Contra

U četvrtak 15. rujna


Image: Tanja Deman

U četvrtak 15. rujna u 19 sati u zagrebačkoj Galeriji Contra u Frankopanskoj 22 (u dvorištu) otvara se izložba umjetnice Tanje Deman. Izložba ostaje otvorena do 15. listopada...

Tanja Deman, koja se u svom radu bavi istraživanjem odnosa između izgrađenog i prirodnog okoliša, posebice modernističkom arhitekturom, javnim i kulturnim institucijama, te geološkim strukturama i krševitim pejzažima, predstavit će na izložbi fotokolaže iz serija Hramovi kulture (2014), te rad "Arena" iz serije Kolektivni narativi (2013.). Serija fotokolaža Kolektivni narativi (2013.) bavi se različitim načinima masovnog gledanja koji u sebi sadrže i ritualni moment, kao što su sportski i scenski spektakli i njihovim arhitektonskim okruženjem u koje umjetnica uključuje element prirode. Serija Hramovi kulture (2014.) tematizira različite javne institucije poput muzeja, knjižnica, kazališta, umjetničkih paviljona i galerija na način da ih umjetnica dekontekstualizira i stvara inačicu njihova identiteta s određenim ironijskim predznakom. Ubacivanjem prirodnog elementa u prostore rezervirane i određene za neku ljudsku aktivnost, Tanja Deman stvara pomaknute hibridne svjetove u kojima se stapaju dva različita konteksta; prostor institucija koji podrazumijeva urbano nasljeđe i kontemplaciju prirode koja zauzima sve manje prostora u urbanim ambijentima.

Otvora se sjajna izložba fotokolaža Tanje Deman u Galeriji Contra (фото 1)

Biografija umjetnice:
Tanja Deman radi u mediju fotografije, fotokolaža i instalacija u javnom prostoru. Rođena je u Splitu u Hrvatskoj. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Njezini radovi su predstavljeni na velikom broju izložbi, između ostalog u Muzeju suvremene umjetnosti, Zagreb / Kunstmuseum Bonn / Museo Revoltella, Trst / Museum of African Design, Johannesburg / Danubiana Meulensteen Art Museum, Bratislava / The Central House of Artists, Moskva (CHA) / MUNTREF Centro de Arte Contemporáneo, Buenos Aires / Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka /  Collegio Armeno, Venecija / Pavillon Carré de Baudouin, Pariz / TENT, Rotterdam / Unseen, Amsterdam / International Film Festival Rotterdam, te na brojnim video i filmskim festivalima, uključujući Videonale 14; Kassel Documentary Film and Video Festival; Videoex Zurich i Video Dumbo u Eyebeam, New York. Tanja je sudjelovala je na rezidencijalnom boravku u Nirox Fondation u Johannesburgu, KulturKontakt Austria u Beču, Atelierhaus Salzamt u Linzu, Kunstlerhaus Saarbrucken i Oberfalzer Kunstlerhaus Schwandorf u Njemačkoj i na studijskom boravku na Indiana University of Pennsylvania u SAD-u. U 2015. godini Tanja Deman je ostvarila fotografsku instalaciju u javnom prostoru pod nazivom "Sommerfreuden" na Ringturm neboderu na obali Dunava u centru grada Beča.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više