Search

Ovo bi nam svima trebala biti poruka: Labirint napravljen od plastičnog otpada

Ovo bi nam svima trebala biti poruka: Labirint napravljen od plastičnog otpada

Instalacija kolektiva Luzinterruptus

Tekst: Tina Kovačiček


Image: Press Luzinterruptus

Anonimni umjetnički kolektiv Luzinterruptus, aktivan po pitanju ekologije i obuzet pitanjima plastičnog otpada i održivosti, prošlog je rujna u Barceloni postavio svoju impresivnu instalaciju. Poznati kolektiv pozvan je na španjolski festival La Mercè kako bi izveo jedan od svojih najpopularnijih radova pod imenom "Labirint plastičnog otpada" koji su već postavili u drugim gradovima širom svijeta. Kako kažu: "Svrha ovog rada je vizualno upozoriti na našu neodrživu upotrebu plastike danas. Da bismo to učinili, stvorili smo interaktivni rad u sklopu kojeg su posjetitelji prisiljeni lutati unutar labirintne strukture pune plastičnih boca kako bi pronašli izlaz."

Ovo bi nam svima trebala biti poruka: Labirint napravljen od plastičnog otpada (фото 1)

"Ovo iskustvo bi trebalo stvoriti misao, razgovor ili možda, odlučnost da smanjimo upotrebu plastike ili je se barem riješimo na odgovran i prihvatljiv način. Osim što smo željeli stvoriti nelagodu prikazivanjem plastike koja se koristi na tom području, također smo pokušali utvrditi koja su najpopularnija pića i zapakirani proizvodi, dakle oni koji ostavljaju više plastičnog otpada u okolišu. U tu svrhu zadržali smo sve etikete na bocama. Većina pripada bocama vode, iako smo također pronašli veliki broj sode, jestivih proizvoda, sredstava za čišćenje i kozmetičkih proizvoda."

Ovo bi nam svima trebala biti poruka: Labirint napravljen od plastičnog otpada (фото 2)

"Kada smo ovaj rad prvi put postavili u Poljskoj 2014. godine, zapravo smo tada govorili o recikliranju (što se tamo još nije provodilo), ali ne možemo jednostavno prepustiti da danas ostane samo na tome. Plastika nas napada do te mjere da više ne znamo kamo ju sakriti. Moramo ozbiljno razmišljati o tome kako ju prestati koristiti u potpunosti. Da bismo to učinili, svijest građana nije nam dostatna, potrebne su nam i moćne vladine politike koje odlučuju o ovom pitanju. Problem je što se to zapravo ne događa, a mnoge vlade negiraju činjenicu da je to problem koji zahtijeva hitnu pozornost."

Ovo bi nam svima trebala biti poruka: Labirint napravljen od plastičnog otpada (фото 3)

Reciklirane boce za izradu sakupljene su na lokalnom području gdje je instalacija i postavljena. Za tu svrhu prikupljeno je čak  20.000 boca koje su postavljene na unajmljene skele, a korištene su i prozirne vrećice koje se mogu ponovno upotrijebiti, naravno s idejom za sve buduće instalacije. Labirint je bio otvoren u parku La Ciudadela tijekom petodnevnog festivala La Mercè, koji je trajao, dan i noć, kako bi tisuće ljudi moglo proći kroz njega.

Ovo bi nam svima trebala biti poruka: Labirint napravljen od plastičnog otpada (фото 4)

Ovo bi nam svima trebala biti poruka: Labirint napravljen od plastičnog otpada (фото 5)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više