Traži

Ovo je genijalno: Tesla kao optička iluzija napravljen od odbačenih kompjutera, ekrana, printera, radio prijemnika

Ovo je genijalno: Tesla kao optička iluzija napravljen od odbačenih kompjutera, ekrana, printera, radio prijemnika

Rad umjetnika Patrika Proška

Tekst: T.K.


Fotografija: Illusion Art Museum Prague press

Moramo priznati kako je Muzej optičkih iluzija i trikova u Pragu prava mala riznica zabave koja koketira s ozbiljno zanimljivim instalacijama manje ili više poznatih umjetnika. Illusion Art Museum Prag (IAM Prag) prvi je muzej u Českoj ovog tipa, a nalazi se u samom centru Praga, na glavnom trgu u Starom gradu, odmah preko puta legendarnog astronomskog sata poznatog pod imenom Orloj. Kroz presjek postavljenih radova i instalacija naići ćete na različite umjetničke stilove koji se igraju s iluzijom i naravno jako su zabavni. Povijesne priče, suvremena umjetnost, metalurško slikarstvo te različiti trikovi i instalacije u prostoru od kojih su posebno zanimljive anamorfne "slike" napravljene od predmeta koje prikazuju poznate povijesne ličnosti, sve to pronašlo je dom u prekrasnoj povijesnoj zgradi koja datira iz 15. stoljeća u starom dijelu Praga.

Ovo je genijalno: Tesla kao optička iluzija napravljen od odbačenih kompjutera, ekrana, printera, radio prijemnika (фото 1)

Također, ovdje možete vidjeti originalna djela poznatih, međunarodno priznatih umjetnika poput Patricka Hughesa i Patrika Proška, ​​između ostalog. Nama je posebno za oko zapeo Nikola Tesla s potpisom spomenutog češkog umjetnika i aktivista Patrika Proška. Ova anamorfna umjetnička instalacija od starih predmeta, napravljena iz 3D u 2D format, već je bila izlagana, ali svoj je trajni dom pronašla upravo u ovom muzeju.

Ovo je genijalno: Tesla kao optička iluzija napravljen od odbačenih kompjutera, ekrana, printera, radio prijemnika (фото 2)

Radi se o instalaciji napravljenoj od starih ekrana, kompjutera, printera, televizora i svega odbačenog što je Patrik pronašao i uspješno uklopio u ovo malo 3D remek-djelo. Gledanjem iz određenog kuta, ova nakupina pametno posloženog otpada podsjećat će vas na lice Nikole Tesle. Naravno, radi se o elektroničkom otpadu koji zapravo ne bi niti bio živ bez izmjenične struje njezinog inventora. Hrvatski izumitelj samo je jedna od slavnih povijesnih ličnosti iz ove serije.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

Napišite komentar