Search

Ovo su najbolje fotografije s Balkana

Ovo su najbolje fotografije s Balkana

Proglašeni pobjednici natječaja Balkan Photo Festival

Tekst: Tina Kovačiček


Image: BalkanPhotoFest

Moćni fotografski prizori!

Balkan Photo Festival je uspješan festival fotografije koji se održava već tradicionalno u Sarajevu, a proizašao je iz festivala "Fotografija godine BiH". Proglašenje pobjednika i kompletan program festivala tradicionalno se proglašavaju krajem siječnja. Niti ovaj siječanj nije bio iznimka te su nedavno u punoj vijećnici odabrani pobjednici natječaja Balkan Photo Award  za 2015. Festival se sastoji od tri programa: natječaja, edukacije i povezivanja fotografa kroz druženja. Natječaj obuhvaća selekciju najboljih 60 fotografija iz šest kategorija (Svakodnevni život, Portret, Kreativna fotografija, Priroda i okoliš, Vijesti i događaji te Reportaža) u protekloj godini po izboru žirija koji se formira na poziv portala Fotografija.ba. Žiri koji čini čak 12 članova: Paul Lowe (predsjednik žirija), Amel Emrić, Stoyan Nenov, Ivana Tomanović, Jože Suhadolnik, Jetmir Idrizi, Duško Miljanić, Yannis Kontos, Osman Orsal, Iva Prosoli, Petrut Calinescu i Žarko Ivanov, ove je godine odabrao pobjednike u sedam kategorija.

Gjorgji Lichovski // SONY AWARD WINNER

Ukupni pobjednik natječaja i pobjednik u kategoriji reportaža je Marko Risović. Poseban uspjeh na natječaju i plasman u čak tri kategorije (dvije pojedinačne i reportažu) dobio je Gjorgji Lichovski. U kategoriji Vijesti i događaji, nagradi koja nosi ime po pokojnom kolegi Danilu Krstanoviću, nagrađen je Fadil Šarki fotografijom "Izbjeglice u slavonskim poljima" (prva u članku). U kategoriji Priroda i okoliš nagradu je osvojio Damir Senčar, fotografijom "Poplave u Gunji".

Damir Senčar – Poplave u Gunji // Priroda i okoliš

U kategoriji Kreativna fotografija žiri se odlučio za rad Jure Vukadina pod nazivom "Dream Academia", a najbolji Portret po mišljenju žirija snimio je Matic Zorman, a fotografija nosi naziv "Give me liberty or give me death".

Jure Vukadina – Dream Academia // Kreativna fotografija

Matic Zorman – Give me liberty or give me death // Portret

U kategoriji Svakodnevni život pobjedu je odnio Ištvan Kerekeš fotografijom "Life in Balkans". U finale za najbolju fotografiju festivala Balkan Photo Award 2015. ušlo je 50 fotografija i 10 reportaža, a među njima nalaze se i radovi hrvatske fotografkinje Marine Paulenke. Mi vam donosimo dio, a cjelokupan izbor pogledajte ovdje.

Ištvan Kerekeš – Life in Balkans // Svakodnevni život

Gjorgji Lichovski - Očaj // Vijesti i događaji

Fadil Šarki - Dijete izbjeglica na hrvatskoj granici // Portret

Alen Đozgić - Prizemlje // Svakodnevni život

Edin Džeko – Grad – Buđenje novog dana

Jaka Gasar - Behind the fence and hope of Europe // Svakodnevni život

Marina Paulenka - The Other Home // Reportaža

Hasan Baglar - Show time // Priroda i okoliš

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više