Search

Ovo su tri najskuplja umjetnička djela na svijetu

Ovo su tri najskuplja umjetnička djela na svijetu

Francis Bacon, Jeff Koons i Andy Warhol

Tekst: BURO.

Ovaj je tjedan prošao u znaku velikih dražbi aukcijskih kuća Christie's i Sotheby's na kojima smo dobili nove rekordere u svijetu umjetnosti. Djela Francisa Bacona, Jeffa Koonsa i Andyja Warhola, ali i drugih suvremenih umjetnika, prodana su za basnoslovne sume koje su u sveukupnom zbroju aukcijskim kućama donijele gotovo 700 milijuna dolara. Triptih Francisa Bacona "Tri studije Luciena Freuda" tako je postala najskuplje prodano umjetničko djelo na dražbi u povijesti, a kupio ju je nepoznati klijent za 142,4 milijuna dolara u samo 6 minuta koliko je aukcija kuće Christie's trajala. Svojom cijenom premašilo je prošlogodišnjeg rekordera, Edvarda Muncha, čiji je krik kupljen za 119,9 milijuna dolara.

Andy Warhol

Andy Warhol, "Nesreća srebrnog automobila (Dvostruka nesreća)", 1963.

Drugo mjesto najskupljih djela prodanih ove godine zauzela je legenda pop-arta Andy Warhol s četvrtom slikom iz svoje serije automobilskih nesreća. "Nesreća srebrnog automobila (Dvostruka nesreća)" iz 1963. godine izložena je na aukciji kuće Sotheby's, a prodana je za 105,4 milijuna dolara. Iako ne zauzima prvo mjesto ove top liste i iako pomalo izlazi iz okvira uobičajenih Warholovih djela, djelo je najskuplje Warholovo platno ikad prodano na dražbi.

Jeff Koons

Jeff Koons, "Balloon Dog (Orange)", 1994.-2000.

Na trećem mjestu nalazi se popularna skulptura umjetnika Jeffa Koonsa "Balloon Dog (Orange)" koja je u New Yorku prodana za 58,4 milijuna dolara. Iako je za nju izdvojena gotovo duplo manja količina novca, ova vesela skulptura još uvijek stoji u vrhu aukcijskih prodaja ove godine. Prepoznatljiv zaštitni znak umjetnika visok je 3 metra, teži čak jednu tonu, a svoj zrcalni odbljesak duguje Koonsovoj velikoj dječačkoj ljubavi prema balonima. Ovaj narančasti primjerak jedan je od prvih "pasa" koje je Koons izradio.

Tekst: D.Č.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više