Search

Parts of the Sun: Razgovarali smo s autoricom sjajnih fotografija s Instagram profila koji nas je na najljepši način naučio niz životnih lekcija

Parts of the Sun: Razgovarali smo s autoricom sjajnih fotografija s Instagram profila koji nas je na najljepši način naučio niz životnih lekcija

Intervju sa Stellom Mešić

Tekst: Lidija Lončarić


Image: Stella Mešić,
Parts of the Sun

Mlada fotografkinja Stella Mešić za oko nam je zapela onog dana kada smo na njezinom profilu naišli na fantastične autoportrete koji, osim estetske vrijednosti, nose i puno dublje poruke o današnjem društvu i onome s čime se pojedinci svakodnevno bore. Iako joj je tek 24 godine, Stella zahvaljujući svom talentu u portfelju danas ima brojne suradnje vrijedne hvale, a za svoj umjetnički projekt Parts of the Sun kaže kako za nju predstavlja savršen ispušni ventil. Trenutno završava zadnju godinu diplomskog studija povijesti umjetnosti i filozofije u Rijeci, a završila je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Osijeku, kao dizajnerica odjeće.

Sve to Stella je spojila u jednu veliku ljubav prema, ponajprije umjetnosti, a zatim i fotografiji kroz koju danas, kako kaže, nastoji prenijeti pozitivnu misao i želju da budemo bolji za sebe i svijet oko nas. Upravo zbog njezinog zanimljivog umjetničkog izričaja, odlučili smo saznati tko se to krije iza naziva Parts of the Sun, a tko iza imena Stella Mešić, iza kojih se prepoznatih projekata krije njezino ime te gdje njezine radove možemo pronaći u skoroj budućnosti.

"Parts of the Sun je prvenstveno nastao kao ispušni ventil, blog na kojem sam dijelila svoja razmišljanja i fotografije. S obzirom na to da su tekstovi na blogu većinom filozofske naravi, kroz par godina pisanja, Parts of the Sun je postao zapravo moj alter ego koji je uvijek bio brutalno iskren oko problema kojih sam se doticala u tim tekstovima. Postao je ona jača strana mene kojoj nikada nije bio problem reći sve na otvoreno pa kud puklo da puklo.

U zadnjih godinu i nešto shvatila sam da je Stella Mešić postala Parts of the Sun i Parts of the Sun je postala Stella Mešić. Također sam shvatila da ako želim živjeti svoju istinu i progovarati o njoj, poticati druge ljude da pronađu vlastitu, ne mogu biti odvojena od onoga što zastupam i u što vjerujem. Parts of the Sun je moja istina i to sam ja, bez filtera", otkrila nam je odmah na početku.

Parts of the Sun: Razgovarali smo s autoricom sjajnih fotografija s Instagram profila koji nas je na najljepši način naučio niz životnih lekcija (фото 1)

Nakon početnog upoznavanja sa svim licima umjetnosti koje stvara, pa i njom samom, Stella nam je otkrila kako se fotografijom zapravo odlučila baviti onog trenutka kada je shvatila koliko je ta grana umjetnosti ispunjava i koliko je to nešto za što misli da je stvorena. Oduvijek je sa sobom nosila, kako kaže, neke old school kamerice ili mobitel kako bi mogla hvatati one važne, čarobne trenutke, a ozbiljnije je krenula u srednjoj školi. Na nju je, priznaje, u velikoj mjeri utjecala i društvena mreža Tumblr. Tamo je, naime, vidjela divne umjetničke fotografije s različitih strana svijeta i poželjela i sama biti jedna od onih na fotografijama, ali i iza objektiva. Krenula je skromno, close-up fotografijama biljaka, tekstura i detalja, a onda, kada je 2016. godine prolazila kroz teži životni period, odlučila je početi eksperimentirati s autoportretima. I tu je počela priča na kojoj je Stella do danas izgradila svoj prepoznatljiv stil.

"Proces fotografiranja same sebe poslužio mi je prvenstveno da se upoznam i prihvatim onakvom kakva jesam. U periodu od tri godine autoportreta prošla sam svakakve faze i kroz sve njih sam se zapravo jako sprijateljila sama sa sobom. Kada radim autoportrete ne ovisim o nikome osim o sebi. Kada dobijem ideju za nešto znam točno kako ju realizirati. Znam kako ću se obući i namjestiti. Osjetim koju emociju želim prenijeti i znam da ju mogu prenijeti. Volim sve raditi sama i zato me autoportretna fotografija toliko veseli i ispunjava."

Parts of the Sun: Razgovarali smo s autoricom sjajnih fotografija s Instagram profila koji nas je na najljepši način naučio niz životnih lekcija (фото 2)

Njezin potencijal i kreativnost nisu ostali nezapaženi, pa je iza Stelle tako danas čitav niz projekata na koje je i sama iznimno ponosna. Odradila je svoju prvu samostalnu izložbu "Ma Femme", za koju kaže kako je u pitanju jedan od onih projekata  koji samo izađu iz tebe kao da je u pitanju neka viša sila, zatim je tu suradnja s ekipom iz riječkog benda The Silds zbog kojih je ušla u svijet produkcije te s njima snimila dva glazbena spota, a zanimljiva je činjenica i kako je baš sve, od šivanja haljine za spot, šminke, čišćenja lokacije, osmišljavanja koncepta, snimanja i editiranja, odradila sama. Kao jednu od dražih izdvojila je i suradnju s pulskim dizajnerom Saschom Obradovićem za kojeg je pak odradila čak dva editorijala.

"Ponosna sam na svaki projekt zapravo, jer svaki puta kada završim nešto pobijedila sam otpor za kojeg smatram da svaki umjetnik nosi u sebi. Trebamo slaviti svaku pobjedu, bez obzira koliko je velika ili malena", rekla nam je Stella.

Dodala je i kako se video produkcijom počela baviti tek ove godine, no brzo se zaljubila u čitav process pričanja priče preko slike u pokretu te je iznimno zahvalna momcima iz The Sildsa koji su joj pružili priliku da se u sklopu ovako velikog projekta okuša in a tom području. Ipak, dodaje Stella, fotografija je njezina dugogodišnja ljubav, a snimanje nešto sasvim novo i uzbudljivo pa još uvijek ima prostora za učenje i otkrivanje.

Parts of the Sun: Razgovarali smo s autoricom sjajnih fotografija s Instagram profila koji nas je na najljepši način naučio niz životnih lekcija (фото 3)

Nakon ovih, tehničkih tema, najviše nas je ipak zanimalo kako je i koliko joj je vremena trebalo da skupi hrabrosti da kroz svoje fotografije krene prikazivati svijet onakvim kakav zapravo jest, sa svim svojim problemima i nedostacima društva s kojima se i ona sama već dugi niz godina bori.

"Kroz fakultet filozofije naučila sam istinski razmišljati svojom glavom i biti skeptična prema 'istinama' i dogmama koje nam se svakodnevno serviraju na televiziji ili kroz društvene mreže. U tom procesu konstantnog propitivanja i pronalaska svoje istine je zapravo najveću ulogu odigrala i moja majka, koja me konstantno učila da ne budem dio stada nego da razvijem moć kritičkog mišljenja. Kroz godine studiranja sam shvatila kako objektivna istina ne postoji. Jedina istina je konstantna promjena i pronalazak svoje osobne istine, osobnog cilja i puta.

To otkriće je bilo iznimno važno za moje psihičko zdravlje jer sam od tog trenutka počela živjeti. Istinski živjeti. Moja vječna potreba da pomognem ljudima se spojila s tim otkrićima i htjela sam svakom čovjeku na svijetu reći do čega sam došla i koliko dobrog oni sami sebi mogu donijeti ako se upuste u tu prekrasnu potragu za samim sobom.

Nekada sam se znala ubijati u pojam oko toga što želim pomoći ljudima, a nisam završila medicinu ili psihologiju, no prihvatila sam činjenicu da nismo svi za sve. Moj poziv su vizualni mediji i ako već želim pomoći svijetu mogu to sve spojiti u jedno. Trebale su godine hrabrosti, odustajanja, propitivanja, plakanja, no kroz to sve sam shvatila da progovaranje o problemima nije uopće želja koliko je neka moja unutrašnja dužnost."

Upravo zato konceptualnu fotografiju smatra kao nešto kroz što se može najbolje izraziti te za istu kaže kako je to ono čisto i kompletno njezino, nešto što radi za sebe i baš onako kako želi, ono što je ispunjava u najvećoj mjeri upravo zato što kroz takav način izražavanja progovara o svojim idejama. Uz to, dodaje, sve više pažnje počela je posvećivati i modnoj fotografiji u kojoj vidi velik prostor za nove, do sada još neistražene koncepte. Ta ju ideja inspirira i pokreće da se okuša u novim izazovima.

Dodatan vjetar u leđa dala joj je i nedavno održana izložba koja ju je, skromno objašnjava Stella, ispunila i pomogla joj da zatvori jedno poglavlje koje je toliko dugo gradila. Podrška posjetitelja, dodaje, dala joj je poseban vjetar u leđa, ali i potvrdu da radi nešto dobro i vrijedno.

Na kraju, pitali smo Stellu ona najsočnija pitanja - čime bi se bavila da nije fotografkinja, koga na domaćem terenu smatra konkurencijom te što nam sprema u nadolazećim mjesecima.

"Definitivno bih se bavila modnim dizajnom. Moda je bila moja prva ljubav i čak sam se nedavno opet vratila šivanju i dizajniranju kao hobiju. Jednostavno volim stvarati rukama. A konkurencija? Nikoga ne smatram izravnom konkurencijom jer smatram da svi stvaramo na jedan poseban i osoban način, a i tržište danas je toliko veliko da svatko može pronaći posao u domeni fotografije koja mu odgovara. No, kada već moram izdvojiti, obožavam fotografije talijanske modne fotografkinje Nime Benati (@nimabenati) i Amerikanke Line Tesch (@linatesch), te lude koncepte Stevena Gindlera (@cvatik).

Ova godina mi je dala ogroman poticaj da budem još bolja nego do sada, jer se moj trud prepoznao i manifestirao kroz izložbe i objave na portalima. Sada ciljam na puno više i grizem još jače, a sve nove projekte ćete moći popratiti na mom Instagramu”, rekla nam je Stella Mešić na kraju.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više