Search

Performans Tilde Swinton začarao publiku

Performans Tilde Swinton začarao publiku

"Cloakroom" u suradnji s Olivierom Saillardom

Image: Buro247.ru

Ne događa se svaki dan da svoj kaput donesete u garderobu, a da ga od vas pažljivo preuzima Tilda Swinton, dajući vam karticu s brojem

No upravo se to dogodilo u firentinskom Teatro della Pergola, u kojem su u sklopu manifestacije Pitti Uomo, glumica Tilda Swinton i povjesničar mode Olivier Saillard izveli svoj performans "Cloakroom". Ovog su puta na sceni izmjenjivali saživljavanje s odjevnim predmetima pronađenim, "posuđenim", iz garderobe, no to im nije prva scensko-umjetnička suradnja. Prije dvije godine zajedničkim su snagama popratili pitanje procesa kreiranja haljina u sklopu pariškog Tjedna mode, a iste je godine Tilda legla u staklenu kutiju njujorškog muzeja MoMA poput izloška što je izazvalo veliki interes javnosti. Bila je to rekreacija njenog prvog performansa kojeg je izvela prije 20 godina u galeriji Serpentine, a oba puta posvetila ga je sjećanju na drage osobe.

Performans Tilde Swinton začarao publiku (фото 1)

Upravo se iz memorijalnih posveta rodila ideja za performans "Cloakroom" jer je prebirući po odjeći svoje pokojne majke Tilda počela razmišljati o duši odjevnih komada te ljudima koji "žive" u njima. Performans je zato i koncipiran tako da glumica komunicira sa svime što je u improviziranoj garderobi ostavljeno te u 90 minuta koliko predstava traje u tišini ostvaruje osoban i pomalo ritualistički odnos sa svakom jaknom ili kaputom, nakon čega Olivier komad odnosi na drugu vješalicu. "Tijelo napusti svijet, ali njegova odjeća ostaje. Naša odjeća nas može nadživjeti i ponekad se čak prenosi dalje generacijama. Ta se spona gubi s modernom opsesijom novim, a ja smatram kako se veze ipak trebaju stvarati. Kako fizičke, tako i emotivne jer jedino na taj način naša svakodnevica ima značenje", komentirala je Tilda.

Performans Tilde Swinton začarao publiku (фото 2)Performans Tilde Swinton začarao publiku (фото 3)Performans Tilde Swinton začarao publiku (фото 4)

Tilda Swinton jedinstvena je pojava na glumačkoj, ali i umjetničkoj sceni svijeta. Njen eteričan androgin izgled kao da ne pripada svakodnevici što dodatno naglašava porculanska put bez trunke make-upa i krhak, no istovremeno iznimno snažan stav. Ovog je puta to bilo dodatno naglašeno laganom crnom haljinom i crnim salonkama kako ništa ne bi odvlačilo pozornost od same priče. Upravo zbog toga gledati je na pozornici kako ljubi, gladi, miriše, šprica parfemom ili dodiruje svojim licem odjevne komade u sklopu interaktivnog performansa iskustvo je koje se teško može mjeriti s nečim drugim. Tim više što nakon završetka publika dolazi nazad po svoje stvari te ih kao i u najobičnijoj garderobi s brojem preuzima, samo ovog puta iz ruku Tilde Swinton. Odjevni komadi se iz izvedbe u izvedbu mijenjaju, ali to performansu daje poseban pečat jer je svaki put drugačiji, a uostalom to je i poanta svakog performansa - neočekivanost i spontanost.

Performans Tilde Swinton začarao publiku (фото 5)Performans Tilde Swinton začarao publiku (фото 6)Performans Tilde Swinton začarao publiku (фото 7)Performans Tilde Swinton začarao publiku (фото 8)Performans Tilde Swinton začarao publiku (фото 9)Performans Tilde Swinton začarao publiku (фото 10)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više