Search

Pet stvari koje niste znali o najslavnijoj umjetnici

Pet stvari koje niste znali o najslavnijoj umjetnici

Yayoi Kusama


Image: buro247.sg

Ova japanska umjetnica u svoj rad uglavnom implementira svojevrsne motive iz djetinjstva koji su nerijetko zastrašujući

Za Kusamin rad karakteristične su dopadljive instalacije od ogledala i točkaste skulpture, a njezine izložbe dnevno su privlačile oko 9000 ljudi što ih je učinilo najposjećenijima u svijetu u prošloj godini. Isto tako, ova omiljena i jedna od najpopularnijih umjetnica je jedina koja svoj djela prodaje na svim kontinentima. Osim toga, rijedak je primjer s neizmjernim kredibilitetom u svijetu umjetnosti, a istodobno je i iznimno popularna među širokim masama. No, sigurno postoji nekoliko stvari koje ipak niste znali o ovoj japanskoj umjetničkoj divi i njezinom genijalnom radu…

1. Bundeve su bile glavni dio njezine prehrane za vrijeme Drugog svjetskog rata

Kao dijete koje je odraslo za vrijeme ratnog doba, Kusamina obitelj oslanjala se na bundeve kao glavnu namirnicu u njihovoj svakodnevnoj prehrani. Sami su je uzgajali u vlastitom vrtu. Njoj je ona danas simbol svojevrsne sigurnosti i "duhovna ravnoteža" kao i element koji rado koristi u svojim umjetničkim instalacijama

Pet stvari koje niste znali o najslavnijoj umjetnici (фото 1)

2. Halucinacije su joj se pojavile još kada je bila dijete

Njezin rad svojevrsni je prikaz halucinacija koje je imala još kao dijete. Točkice, repetitivnost, nered i konfuzija sastavni su dio toga gdje ova umjetnica na sebi svojstven način prikazuje dio svojeg djetinjstva.

3. Modu je koristila kao naglašen način izražavanja puno prije suradnje s Louisom Vuittonom

Desetljećima prije nego što je Marc Jacobs ušao u estetiku umjetnika za kolekciju Louisa Vuittona 2012. godina, Kusama je takav modni način izričaja koristila u emitiranju svojih stavova u kombinaciji sa stilom. To je jedan od razloga zašto se i preselila u New York jer je zbog toga u rodnom Japanu bila neshvaćena i na neki način izopćena.

Pet stvari koje niste znali o najslavnijoj umjetnici (фото 2)

4. Špijunirala je svog oca preljubnika

S obzirom na to da je najmlađe dijete u obitelji, Kusamu je često njezina majka slala da špijunira oca koji se često bavio izvanbračnim aktivnostima. Nerijetko ga je znala uloviti u samom činu. Zbog takvih preuranjenih seksualnih susreta umjetnicu je to dovelo da u svom radu oblikuje svoje falusne strukture. Na taj je način rješavala svoje fobije.

5. Njezin prikaz tulipana inspiriran je putovanjem u Nizozemsku

Sklona prikazivanju cvijeća koje je njezina obitelj uzgajala dok je bila djevojčica, u Kusaminom današnjem opusu mogu se vidjeti u lijepim, ali zastrašujućim interpretacijama. Vjeruje se kako je motiv tulipana u njezinom izričaju svojevrsna referenca na njezino putovanje u Nizozemsku koje se dogodilo tijekom 60-ih godina.

Pet stvari koje niste znali o najslavnijoj umjetnici (фото 3)

Pet stvari koje niste znali o najslavnijoj umjetnici (фото 4)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više