Search

Picassova slika oborila rekord na aukciji kuće Christie's

Picassova slika oborila rekord na aukciji kuće Christie's

"Les Femmes d'Alger"

Image: buro247.com/me

Aukcijska kuća Christie's jučer je postavila novi svjetski rekord dražbom na kojoj je prodana Picassova slika za nevjerojatnih 179,4 milijuna dolara. Ali osim Picassa, rekord je oborila i jedna skulptura...

Dražba koju organizira aukcijska kuća Christie's u New Yorku bit će upisana u povijest i to zahvaljujući obaranju rekorda u cijeni koju je postiglo jedno umjetničko djelo. Radi se o Picassovoj slici iz 1955. pod nazivom "Les Femmes d'Alger" koja je prodana za rekordnih 179,4 milijuna dolara, oborivši tako dosadašnji rekord od 140 milijuna dolara i postavši najskupljom slikom svih vremena. 

Picassova slika zaintrigirala je petoricu anonimnih kupaca koji su, u trenutku kad je slika dosegla cijenu od vrtoglavih 120 milijuna dolara, putem svojih zastupnika telefonski povisivali cijenu po jedan milijun sve dok jedan sretnik nije zaustavio svoje konkurente posljednjom ponudom u iznosu od 179,4 milijuna. Na svojoj posljednjoj dražbi ova je slika prodana za, u usporedbi s novim rekordnim iznosom, bijednih 31,9 milijuna dolara. Nova cifra svjedok je trenutnog statusa umjetnosti 20. stoljeća i općenitog sveprisutnog trenda ulaganja u umjetnine (koje se očito isplati). 

Osim Picassove slike na dražbi se dogodila još jedna rekordna prodaja. Skulptura švicarskog umjetnika Alberta Giacomettija, nazvana "Pointing Man", prodana je za 126 milijuna dolara i time oborila rekord u prodaji neke skulpture na dražbi. Ovo je prvi put u povijesti da su na jednoj dražbi dva umjetnička djela dosegla cijenu veću od 120 milijuna dolara. 

Picassova slika oborila rekord na aukciji kuće Christie's (фото 1)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više