Search

PLANTaža je mala osječka udruga za velike promjene, a jedan njihov projekt posebno nam je zapeo za oko

PLANTaža je mala osječka udruga za velike promjene, a jedan njihov projekt posebno nam je zapeo za oko

Jedna je tramvajska stanica u Osijeku dobila novo ruho i danas izgleda fantastično pa smo odlučili saznati tko i što stoji iza ovog kreativnog projekta

Tekst: Lidija Lončarić


Image: Tomislav Šilovinac

Osječka Europska Avenija ovih je dana dobila novo ruho pa smo tako sigurni kako će vam, nađete li se na ovom mjestu, pažnju definitivno ukrasti sjajan rad mlade akademske umjetnice Slađane Zubić. Riječ je o projektu udruge PLANTaža pod nazivom "Urbane intervencije" koja, uz podršku grada i županije, želi urediti i popularizirati zaboravljene i napuštene lokacije u Osijeku s naglaskom na javni prostor kao mjesto stvaranja društvenih i alternativnih kulturno – umjetničkih pravaca.

 

PLANTaža je mala osječka udruga za velike promjene, a jedan njihov projekt posebno nam je zapeo za oko (фото 1)

 

Kontaktirali smo ekipu iz PLANTaže kako bismo saznali kako je do projekta došlo te što se sve trenutno događa u Osijeku po pitanju umjetnosti. Oni su nam najprije objasnili kako udruga djeluje već punih pet godina, a osnovalo ju je nekoliko entuzijasta s ciljem promicanja kreativnosti i ekologije kroz nova znanja i vještine. Tako je okupljena ekipa u ovih pet godina organizirala velik broj javnih događaja, radionica i edukacija. Kažu kako se najviše ponose projektima kao što je osječki ReArt festival, Umjetničke klupe, Osječka knedla i Papergirl Osijek. Projekte im nije teško realizirati upravo zbog činjenice kako je od male ekipe spremne na velike promjene, udruga narasla na čak 42 člana, a pohvalili su se i odličnim, obiteljskim odnosima s drugim osječkim kulturnim i umjetničkim udrugama.

"Svi zajedno stvaramo pozitivne promjene u svojim područjima, a ona se često preklapaju što samo doprinosi još jačem povezivanju", rekli su nam odmah na početku.

 

PLANTaža je mala osječka udruga za velike promjene, a jedan njihov projekt posebno nam je zapeo za oko (фото 2)

 

"Urbane intervencije", projekt koji nas je prvotno zainteresirao za njihovu priču, nastao je zbog želje za uređenjem i popularizacijom napuštenih mjesta u gradu. Upravo je takva bila i tramvajska stanica na Europskoj Aveniji kod Drven parka. Stajalište je na to mjesto postavljeno davne 1926., no s godinama je izgled same stanice postao derutan i tražio je promjenu. Tu je nastupila Slađana Zubić, akademska slikarica i aktivna članica udruge te od stanice napravila pravo malo umjetničko djelo.

"Riječ je o tramvajskom stajalištu koje je tijekom vremena postalo zanemareno i zaboravljeno te smo zbog toga u prazna prozorska okna odlučili postaviti umjetnički print čime bi stajalište dobilo novu funkciju kao ulična galerija. Na taj smo način predstavili rad osječke akademske umjetnice Slađane Zubić koji se sjajno uklopio u vizuru tramvajske stanice iz 1926. godine te je premijerno predstavljen u sklopu Osječkog ljeta kulture. Sličan primjer umjetničkih intervencija u prostoru ostvaren je suradnjom s 12 akademskih umjetnika koji su oslikali klupe u tri osječka parka. Osijek je tako postao prvi grad u Hrvatskoj gdje su osvanule umjetničke klupe što se multipliciralo u više gradova u Hrvatskoj", objasnili su nam iz udruge PLANTaža.

 

PLANTaža je mala osječka udruga za velike promjene, a jedan njihov projekt posebno nam je zapeo za oko (фото 3)

 

No, to nije jedini plan koji se u udruzi "skuhao". Cilj ekipe iz PLANTaže jest spojiti umjetnost i ekologiju te su takve kombinacije prisutne u nekoliko već ostvarenih projekata. Imali su ideju posaditi cvijeće na tramvajskim stanicama, stvoriti lokalne art zone s vrtovima te osigurati pitku vodu u svakoj četvrti, no nažalost, na velik broj ideja, objasnili su nam iz udruge, kao društvo naprosto još nismo spremni. Dodaju i kako smatraju da je potrebno tek malo vremena te poticanje zdravog dijaloga kako bi se ostvarili svi planirani projekti.

"Zajedničkim djelovanjem i aktivizmom možemo učiniti mnogo. Možda za koju godinu i ne bude toliko neobično da na krovu tramvajske stanice raste menta ili neven ili se pak u lokalnim četvrtima pronađu art zone sa začinskim biljem i povrćem, a dostupna pitka voda bude javno dobro u svakoj četvrti."

Na kraju, otkrili su nam kako u sklopu projekta "Urbane intervencije" planiraju redizajnirati te staviti u funkciju još nekoliko starih i napuštenih mjesta u Osijeku te stvoriti malu uličnu galeriju. S djelovanjem nastavljaju u Osijeku no dodaju kako su spremni i na suradnje izvan grada, kako s drugim umjetnicima, tako i s drugim udrugama.

"Suradnje koje smo do sada ostvarili samo su potaknule nastavak istih zbog zajedničkog pogleda na društvenu odgovornost i spremnosti traženja rješenja za stare problem. Veselimo se novima", rekli su nam na kraju. Sretno ekipa, pokrenuli ste sjajnu stvar, nadamo se ostvarenju svih planiranih aktivnosti!

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više