Search

Pogledajte da Vincijeve genijalne izume u Zagrebu

Pogledajte da Vincijeve genijalne izume u Zagrebu

Izložba u Kineskom paviljonu Zagrebačkog velesajma

Urednik: Tina Kovačiček


Image: PR

Ovog je tjedna otvorena velika izložba izuma genijalca Leonarda da Vincija, a moći ćete je pogledati sve do 16. kolovoza u Kineskom paviljonu Zagrebačkog velesajma

Izložba "Leonardo da Vinci – Genij i njegovi izumi" nakon nekoliko europskih gradova stigla je u Zagreb! Obuhvaća više od 80 složenih izuma strojeva te reprodukcije Leonardovih najpoznatijih slika i crteža, anatomskih studija i njegovih slavnih kodeksa. Odlična je ovo mogućnost doživjeti nasljeđe velikog genija uživo na način da upravljate nekima od izloženih strojeva te nakratko otputujete u Leonardovo doba, ili preciznije – u Leonardov genijalni um.

Pogledajte da Vincijeve genijalne izume u Zagrebu (фото 1)

Leonardo da Vinci sinonim je za inovacije i kreativnost. Nasljeđe tog genija neobične su naprave koje je izumio, veličanstvena umjetnička djela i crteži koje je stvorio te koji još i danas, nakon više od 500 godina, u nama izazivaju strahopoštovanje. Nakon proučavanja njegova djela "Codici Vinciani", držeći se svih Leonardovih naputaka, grupa stručnjaka i vještih majstora iz Firence, uspjela je proizvesti interaktivne strojeve u realnoj veličini uporabom istih materijala koje je Leonardo da Vinci u svoje doba imao na raspolaganju.

Pogledajte da Vincijeve genijalne izume u Zagrebu (фото 2)
Izlošci obuhvaćaju Leonardove vizionarske izume kao što su helikopter, jednostavna preteča padobrana, zmaj za letenje, oklopno vozilo, pogonski prijenos, bicikl, automobil, podmornica, tiskarski stroj, hidraulična pila, projektil, vertikalna bušilica... Stotinama godina prije nego li su se njihovi stvarni izumitelji zaista rodili. Pored objašnjenja i priloženih skica modela, Leonardovi su projekti obogaćeni reprodukcijama njegovih najpoznatijih slika i crteža, instrumenata, anatomskih studija i njegovim poznatim zapisima.

Pogledajte da Vincijeve genijalne izume u Zagrebu (фото 3)
Izložba je pažljivo zamišljena i oblikovana sa svrhom da privuče pojedince što različitijih interesa te im omogući da sami istraže jedan od najvećih svjetskih umova svih vremena. Genij Leonarda da Vincija još uvijek živi, nadahnjujući maštu i izazivajući divljenje u svakom od nas.
Ulaznice za izložbu možete od sutra kupiti na ulazu Kineskog paviljona, a od kraja tjedna i putem sustava Eventim.

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više