Search

Pogledajte kako izgleda nova umjetnička galerija u centru Zagreba

Pogledajte kako izgleda nova umjetnička galerija u centru Zagreba

Galerija Juraj

Urednik: Tina Kovačiček


Image: PR

Prošlog je vikenda Zagreb postao bogatiji za još jednu galeriju koja je službeno otvorila svoja vrata u Radićevoj 32. Tim smo povodom zavirili u prostor koji je u potpunosti posvećen umjetnosti...

Službeno otvorenje galerije bilo je u petak 6. studenog, a povodom otvorenja organizirana je izložba slika hrvatskog modernog slikarstva, te slika i grafika hrvatskog suvremenog slikarstva. Pozdravno slovo održao je gospodin Igor Zidić, a izložba se mogla pogledati i tijekom prošlog vikenda. U sklopu modernog slikarstva izložena su djela Vlahe Bukovca, Ferde Kovačevića, Otona Ivekovića, Vladimira Becića, Marijana Trepšea, Vladimira Varlaja, Juraja Plančića, Ignjata Joba, Milivoja Uzelca te slika Gabrijela Jurkića koja je posljednji put izlagana 1911. godine.

Pogledajte kako izgleda nova umjetnička galerija u centru Zagreba (фото 1)

Od suvremenih hrvatskih slikara izlagana su djela Julija Knifera, Vlade Kristla, Aleksandra Srneca, Miroslava Šuteja, Ede Murtića, Zlatka Price te popularni ARTovi Borisa Bućana (ulje na platnu i grafike iz 1972. i 1973.) Uz slike bila je izložena i skulptura Ivana Kožarića iz 1979. godine.

Pogledajte kako izgleda nova umjetnička galerija u centru Zagreba (фото 2)
Galerija Juraj smještena je u Radićevoj ulici na broju 32 u prostorijama nekadašnje Demetrovićeve palače. U stalnom postavu nalaze se djela renomiranih hrvatskog slikara iz 19. i 20. stoljeća (Bukovac, Medović, Crnčić, Uzelac, Trepše, Bućan, Picelj, Knifer, Murtić...) Djelatnost galerije je prodaja i otkup slika, grafika i crteža hrvatskog modernog i suvremenog slikarstva.

Pogledajte kako izgleda nova umjetnička galerija u centru Zagreba (фото 3)
Galerija će i u budućnosti zastupati provjerene i etablirane vrijednosti hrvatske umjetnosti, potvrđivati status onih koje suvremena kritika prepoznaje kao umjetnike u usponu, a bude li sreće i dometnuti prokušanim dobrima davne i nedavne prošlosti, barem neka od djela koja nastaju u naše dane s entuzijazmom, snagom mladosti i jasnim znacima osobnosti. Svi ste pozvani zaviriti u svijet umjetnosti galerije Juraj.

Pogledajte kako izgleda nova umjetnička galerija u centru Zagreba (фото 4)

Pogledajte kako izgleda nova umjetnička galerija u centru Zagreba (фото 5)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više