Search

Posjetite najljepše mjesto na svijetu

Posjetite najljepše mjesto na svijetu

Izložba slovenske fotografije


Image: PR

Hrvatski fotosavez u suradnji s Galerijom Fotografija iz Ljubljane najavljuju otvorenje izložbe "Najljepše mjesto na svijetu" u četvrtak, 8. rujna u 19.00 sati, u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu

Izložba okuplja vodeća imena suvremene slovenske fotografske scene, i to redom: Jaka Babnik, Emina Djukić, Tomaž Gregorič, Tanja Lažetić, Radenko Milak & Roman Uranjek, Boštjan Pucelj, Bojan Radovič, Aleš Rosa, Matjaž Rušt & Robert Marin, Jane Štravs, Tanja Verlak. 

Izložbe koje tendiraju objediniti niz umjetnika pod "nacionalnim" ključem teško uspijevaju ponuditi relevantne teze o zajedničkoj kulturalnoj pripadnosti, o istoznačnosti društvenih praksi i područja djelovanja koja bi se, kad bismo na tome inzistirali, mogla pročitati iz odabranih radova. Stoga će mnogi od nas, prije nego se upuste u svoje potencijalne odabire, nužno povući u nesigurna osobna sjećanja o onome, što svakome pojedinačno znači Slovenija. Jer to do neke mjere utječe na ovo što izložbom posredujemo publici.

Posjetite najljepše mjesto na svijetu (фото 1)

Ova izložba pokušaj je odmaka od dnevne politike, od odnosa prema drugima na kakav nas prisiljavaju političari i mediji - drugima od kojih iz tko zna kojeg razloga zaziremo i koje ćemo kritizirati (jer su drugi), dok ćemo sami sebe doživljavati drugačijima - "boljima", dakako. Iako je trebala (ironično) definirati i poziciju kustosa koji gotovo uvijek donosi neki sud, na temelju čijeg se poimanja određuju granice onoga što je predmet interesa, izložba "Najljepše mjesto na svijetu" tek se bavi autorima čiji su radovi fotografske naravi i posreduju istražena znanja, težeći dijalogu. 

Posjetite najljepše mjesto na svijetu (фото 2)

Izložba se otvara u četvrtak, 8. rujna u 19.00 sati i ostaje otvorena do 2. listopada, a kustosica izložbe je Sandra Križić Roban u suradnji s Barvarom Čeferiin i Karlom Pudar.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više