Search

Pregled najboljih jesenskih izložbi u Zagrebu

Pregled najboljih jesenskih izložbi u Zagrebu

Muzej suvremene umjetnosti, Lauba, Klovićevi dvori, Umjetnički paviljon...


Image: pr

Uzbudljiva zagrebačka jesen za sve ljubitelje umjetnosti!

U Zagreb nam ove jeseni stižu djela slavnog katalonskog umjetnika, prva retrospektiva umjetnika koji je nekonvencionalnošću obilježio 20. stoljeće, suvremena austrijska fotografija, nova serija jednog od omiljenih hrvatskih slikara s berlinskom adresom i što još, pročitajte u nastavku.

Pregled najboljih jesenskih izložbi u Zagrebu (фото 1)

"Arhivi, preraspodjele i premjeravanja"
Otvorenje: 9. rujna
Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4

Nemali broj austrijskih umjetnika služi se fotografijom u svrhe koje nadilaze puko fotografiranje. U središtu takvih strategija ne nalazi se prvenstveno proizvodnja slika, nego povezivanje uglavnom zatečenih snimaka ili pak dokumentiranje složenih procesa ili konteksta djelovanja. Bavljenje mnogih austrijskih umjetnika fotografijom obilježeno je takvom analitičkom metodom rada, i to na fascinantan i u međunarodnom kontekstu izvanredan način. 

Nakon što je hrvatska konceptualna fotografija od šezdesetih godina prošlog stoljeća do danas prikazana na izložbi koju je Camera Austria postavila od ožujka do lipnja 2013. godine pod nazivom "Nulta točka značenja", ovaj izložbeni projekt nastoji otvoriti prostor rezonancije za pitanje konceptualnoga koje se na toj izložbi tematiziralo. Cilj ovog projekta je sagledati fotografiju kao polje mogućnosti kulturalnog djelovanja.

Pregled najboljih jesenskih izložbi u Zagrebu (фото 2)

Lovro Artuković - "Uprizorenja"
Otvorenje: 12. rujna
Lauba, Baruna Filipovića 23a

Lauba - kuća za ljude i umjetnost predstavlja najnoviju samostalnu izložbu Lovre Artukovića "Uprizorenja".  Jedinstvena je ovo prilika za one koji već godinama prate Artukovićev opus, kao i za one koji se s njime tek upoznaju, jer će se na jednom mjestu predstaviti hrvatskoj publici tridesetak slika nastalih tijekom zadnjih nekoliko godina, među kojima je i 15 ulja na platnu velikog formata koja nikada dosad nisu bila izložena u Hrvatskoj. Posebnost Artukovićevog umjetničkog postupka očituje se u dugotrajnom procesu izvedbe pojedine slike pri čemu odnos umjetnika i modela postaje analogan odnosu režisera i glumaca tijekom nastanka kazališne predstave ili snimanja filma. Upravo je ta karakteristika radnog procesa ono što njegovo slikarstvo čini suštinski različitim od aktualnih pomodnih trendova koji se u Hrvatskoj svode pod zajednički nazivnik novog slikarskog realizma. 

Oton Gliha - "Gromače"
Otvorenje: 18. rujna
Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4

Izložba Otona Glihe, organizirana povodom stogodišnjice slikareva rođenja, nakon svog predstavljanja u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, u cijelosti se predstavlja i u zagrebačkim Klovićevim dvorima. Zamišljena kao prikaz jezgre stvaralaštva Otona Glihe, izložba nosi naslov "Gromače" sugerirajući bazični motiv tog umjetničkog opusa. Ukupno četrdeset tri slike reprezentiraju razvojne dionice ključnog motiva kojim Oton Gliha ulazi u korpus hrvatskog modernističkog slikarstva druge polovine 20. stoljeća.

Pregled najboljih jesenskih izložbi u Zagrebu (фото 3)

"Julije Knifer: Bez kompromisa"
Otvorenje: 20. rujna
Muzej suvremene umjetnosti, Avenija Dubrovnik 17

MSU priprema prvu retrospektivnu izložbu Julija Knifera, umjetnika koji je svojim nekonvencionalnim pristupom mediju slikarstva obilježio drugu polovicu 20. stoljeća. Uz odabir ključnih djela iz fundusa MSU-a, djela na izložbi bit će posuđena iz mnogih privatnih i javnih kolekcija među kojima su i najznačajnije svjetske zbirke moderne i suvremene umjetnosti poput MoMA-e u New Yorku, Centra Georges Pompidou u Parizu, Mamca u Ženevi itd. Neka od tih djela nikada prije nisu bila izložena u Hrvatskoj. Naime, Julije Knifer od početka sedamdesetih do kraja osamdesetih godina često je radio i izlagao u Njemačkoj, a početkom devedesetih odlazi u Francusku (Séte, Nica) gdje će, nastanivši se u Parizu, boraviti do kraja života. Osim ranih radova koji su prethodili meandrima, bit će izloženi brojni crteži-skice za slike i murale, dokumentarne fotografije među kojima su i publici manje poznati performansi, kao i njegovi autentični (dnevnički) zapisi koji su samo verbalni nastavak iste misli o ljudskoj egzistenciji utjelovljenoj znakom meandra. 

Pregled najboljih jesenskih izložbi u Zagrebu (фото 4)

"Joan Miró: remek-djela iz Fundacije Maeght"
Otvorenje: 2. listopada
Umjetnički paviljon, Trg kralja Tomislava 22

Izložba "Joan Miró: remek-djela iz Fundacije Maeght" po prvi put će, ne samo u Hrvatskoj već u ovom dijelu JI Europe, predstaviti djela slavnog katalonskog umjetnika koja se čuvaju u, jednako tako slavnoj, Fondation Maeght u Saint-Paul-de-Vence. U posljednjih desetak godina nije održana ni jedna izložba ovog katalonskog umjetnika u zemljama kojima gravitira Hrvatska (Austrija, Italija, Mađarska), tako da će ova izložba, na neki način, biti i svojevrsno premijerno predstavljanje Joana Miróa na ovim prostorima. Bit će prikazano ukupno četrdesetak radova - slike, skulpture, litografije i tapiserije - pri čemu je poseban naglasak stavljen na skulpture. Miró, koji je prije svega poznat kao slikar, bio je i izvanredan kipar. Izložba će omogućiti praćenje rođenja i evoluciju Miróovih izvanrednih skulptura nastalih u razdoblju od dva desetljeća - od ranih 1960-ih godina prošlog stoljeća, kada se počeo ozbiljnije zanimati za ovaj oblik likovnog izražavanja, do samih početaka 1980-ih. Iako je smatran članom nadrealističkog pokreta, Miró zapravo nikada nije predugo "prijateljevao" s bilo kojim stilom.

Pregled najboljih jesenskih izložbi u Zagrebu (фото 5)

"Guercino - svjetlo baroka"
Otvorenje: 29. listopada
Muzej za umjetnost i obrt, Trg maršala Tita 10

Nakon uspješne izložbe Caravaggiove slike "Večera u Emmausu" iz milanske Pinakoteke, Muzej za umjetnost i obrt u Zagrebu ovogodišnju izložbenu sezonu uokviruje velikom izložbom još jednog talijanskog majstora baroknog slikarstva - Giovanija Francesca Barbierija, zvanog Guercino (Cento, 1591. - Bologna, 1666.). Izložba "Guercino - svjetlo baroka" jedinstvena je prilika za predstavljanje značajnog dijela opusa jednog od najcjenjenijih baroknih slikara, koji se odlikuje osobenim izrazom likovnog naslijeđa Caravaggia i Caraccija. Odabir za zagrebačku izložbu predstavlja tridesetak majstorovih djela - oltarne pale i freske prenesene na platno, koje su izvorno nastale za crkve i palače u Centu, Guercinovom rodnom gradu ili u okolici, prostoru između Bologne i Ferrare za koji je njegov opus trajno vezan.

Pregled najboljih jesenskih izložbi u Zagrebu (фото 6)

Pregled najboljih jesenskih izložbi u Zagrebu (фото 7)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više