Search

Prekrasni privatni prostori svjetskih umjetnika u koje danas možete ući

Prekrasni privatni prostori svjetskih umjetnika u koje danas možete ući

Zanimljivi životni prostori 2. dio

Tekst: Tina Kovačiček


Image: Alberto Gonzalez Rovira,
Monet Fondation,
Eric Sander,
Stonybrook,
renoir essoyes,
Rodin Museaum

Vodimo vas u Španjolsku, Francusku, Veliku Britaniju, Ameriku pa ponovno u Francusku…Ti umjetnici su doista živjeli na lijepim mjestima!

Na tragu naše istraživačke priče u kojoj smo vam pokazali privatne prostore slavnih hrvatskih umjetnika koji su, barem u jednom trenutku života, živjeli i stvarali u Zagrebu, nastao je i ovaj tekst. No, ovaj put otputovali smo u svijet i otkrili neke od najljepših kuća u kojima su živjeli umjetnički velikani kao što su Salvador Dalí, Monet, Rodin, Jackson Pollock, Renoir i lord Leighton. Njihove kuće danas su, na našu sreću, muzeji otvoreni za javnost i služe kao najbliži pogled u intimu i radno okruženje umjetnika koji su obilježili povijest umjetnosti.

Casa Dalí - jedina stalna rezidencija osebujnog Salvadora Dalíja

Portlligat, Španjolska

Nekoć stalna rezidencija karizmatičnog umjetnika, danas je muzej i jedinstven pogled u njegov privatan prostor, koji je bio preslika tog osebujnog kreativnog uma. Dalí je 1930. kupio ribarsku kolibu u malom španjolskom selu Portlligat čija priroda, okruženje i izolacija su ga odmah privukli. Odlučio je kako će to biti njegova stalna rezidencija gdje je zapravo živio i radio sve do 1982. kada je, nakon smrti svoje muze i supruge Gale, preselio u dvorac Púbol. Isprava samo koliba, Casa Dalí je u razdoblju od četrdeset godina postala rezidencija dostojna zvijezde kao što je bio njezin vlasnik, a do danas je očuvana gotovo u cijelosti u svom izvornom obliku kako ju je Dalí i ostavio. Kako su dolazile različite životne faze slavnog Španjolca, tako je ona sve više poprimala oblik labirinta.

Prekrasni privatni prostori svjetskih umjetnika u koje danas možete ući (фото 1)

Polazna točka je predvorje u kojem se nalazi veliki medvjed i odakle se stepenicama dolazi do uskih hodnika koje vode u različite prostorije. U kući se nalaze brojni radovi, predmeti i memorabilije koje su pripadale Dalíju, a posebno je uživao u velikom bazenu skrivenom u dvorištu. Svaka od spomenutih soba ima različite veličine i oblike prozora kako bi najbolje uokvirivale krajolik koji je Dalí uvijek isticao kao referentnu točku svog stvaralaštva. Dalíjevom kućom virtualno prošećite ovdje.

Čarobna Villa des Brillants u kojoj je živio Auguste Rodin

Meudon, Pariz

Izgrađenu na pitoresknom brdašcu u pariškom predgrađu Meudon, Rodin je ovu vilu kupio na aukciji 1895. Tišina i mir koji je okružuju odgovarali su njegovoj stvaralačkoj energiji, a do 1900. kuća je postala centar Rodinovog kreativnog svijeta. Čak 50 ljudi bilo je zaposleno na posjedu; njegovi osobni asistenti, radnici i majstori, svi su živjeli ovdje sa slavnim kiparom. Iako je Rodin nastavio odlaziti u svoj pariški atelje, ovdje je volio pozivati prijatelje na druženja i organizirati partyje. Kuća je u potpunosti renovirana 1997. godine prema izvornim Rodinovim fotografijama iz tog doba, poštujući način na koji je slavni kipar uživao u njoj.

Prekrasni privatni prostori svjetskih umjetnika u koje danas možete ući (фото 2)

Danas obiluje brojnim skulpturama i skicama, a ovdje su nastali i izloženi su prvi odljevi nekih od najpoznatijih Rodinovih radova kao što su "Vrata pakla". Njemački pjesnik Rainer Maria Rilke neko je vrijeme također živio na posjedu, kao osobni tajnik slavnog kipara, i tada je napisao: "Efekt ove velike prozračne prostorije u kojoj bijele očaravajuće skulpture bulje u tebe kroz stražnja staklena vrata kao neka stvorenja u akvariju, je iznimno moćan. Ostavlja nevjerojatno dubok dojam..."

Kuća Pollock-Krasner bila je skromno gnijezdo slavnog umjetničkog para

East Hampton, SAD

Jackson Pollock, američki predstavnik apstraktnog ekspresionizma svojim je stilom slikanja promijenio svijet umjetnosti te uvelike utjecao na suvremeno slikarstvo mnogo šire od SAD-a, gdje je živio. Brojna njegova remek-djela nastala su na seoskom imanju u East Hamptonu gdje je živio sa suprugom Lee Krasner, također slikaricom, sve do 1956.  kada je poginuo u prometnoj nesreći. Iako je živio burnim životom, sklon alkoholu i ljubavnicama, s Lee je koliko-toliko mirno stvarao u farmerskoj kući koja arhitekturom podsjeća na tipičnu američku kuću iz 19. stoljeća. Nakon kupnje, Pollock i Krasner potpuno su je preuredili, a i danas se tamo nalaze brojne privatne stvari, fotografije, namještaj pa čak i kolekcija jazz ploča te osobne knjige koje je Pollock obožavao čitati.

Prekrasni privatni prostori svjetskih umjetnika u koje danas možete ući (фото 3)

Pored kuće, Pollock je od malene kućice za ribarski alat napravio atelje u kojem je stvorio neka od svojih remek-djela kao što su "Ritam jeseni" i "Plavi stupovi", a zanimljivo je kako se i danas na podu mogu vidjeti tragovi njegovog energičnog slikarskog izraza. Nakon smrti Lee Krasner 1984., kuća je postala muzej otvoren za javnost, galerija u kojoj se održavaju izložbe te prostor za studente i proučavanje slavne umjetničke ostavštine. Namještena je upravo onako kako ju je Lee ostavila, a tu je i radna odjeća prekrivena bojom, genijalca Pollocka.

Frederic Leighton izgradio je palaču kako bi u njoj slikao i njegovao umjetnost svih vrsta

London, Ujedinjeno Kraljevstvo

Danas punim imenom Leighton House Museum nekoć je bio dom slavnog viktorijanskog slikara, Frederica, lorda Leightona. To je ujedno i prva palača u Engleskoj izgrađena da bude kuća i umjetnički atelje u jednom. S obzirom na svoju svečanost i velebnost jedna je od ljepših zgrada 19. stoljeća u kojoj se nalazi vrijedna zbirka slika i skulptura Leightona, ali i njegovih suvremenika. U preko trideset godina, koliko je lord Leighton ovdje živio, nešto što je započelo kao skromna privatna kuća, pretvorilo se u raskošnu privatnu palaču umjetnosti. Postepenom nadogradnjom i preuređivanjem, izgrađena je velebna Arapska dvorana s visokim svodom i zlatnom kupolom, a brojni mozaici, inspirirani islamskom umjetnošću, poseban su dekorativni detalj na zidovima.

Na prvom katu nalazila se spavaća soba te prostrani slikarski atelje u kojem je Leighton stvarao i pohranjivao skice. U palači je živio potpuno sam, ali je zato često k sebi pozivao slavne goste i prijatelje s kojima se zabavljao i družio uz koncerte. Čak je i engleska kraljica Viktorija bila jedna od njih. Danas je ovaj muzej, u tihoj ulici Kensington, vjerodostojan primjer kako je živjela engleska umjetnička aristokracija u drugoj polovini 19. stoljeća, a također nam daje i presjek relevantnih različitih umjetnika iz tog doba.

Prekrasna obiteljska kuća s velikim zelenim vrtom Claudea Moneta

Giverny, Francuska

Za Monetovu kuću koja se nalazi u malom normandijskom selu Giverny kažu da je jedna od najljepših. Sam pogled na nju budi želju da protrčite tim hodnicima, kuhinjom, spavaonicama, ma svim prostorijama ili pak smireno nastavite buljiti u nju, s obzirom na to da podsjeća na neko od remek-djela ovog najdosljednijeg francuskog impresionista. Monet je ovdje živio sa suprugom Alice i njihovo osmero djece dugih četrdeset godina, a veliki zeleni vrt, priroda i boje inspirirali su ga za brojne radove, i jasno nam je zašto. Vrt je uređen japanskim stilom gdje se u centru nalazi zeleni most koji prelazi preko rijeke, zatim brojni lopoči i egzotično bilje, a do kuće vodi duga šetnica obavijena cvijećem. Upravo ta raskošna priroda odraz je onog najintimnijeg Moneta i svega što je predstavljao.

Prekrasni privatni prostori svjetskih umjetnika u koje danas možete ući (фото 4)

Svaki posjetitelj ovog "muzeja" trebao bi zamisliti živu energiju i galamu brojne djece slavnog slikara, zatim serviran doručak u živopisnoj kuhinji s voćem i povrćem iz vrta, ali i smiraj dana s impresivnim zalascima sunca. Kuća je prepoznatljiva po živim bojama interijera i eksterijera. Vanjski zidovi su u ružičastoj pink nijansi dok unutra svaka prostorija nosi svoj plavi, zeleni ili žuti pečat, sve po izboru velikog majstora kako bi privatne i radne palete boja bile usklađene. Ako ste ikada poželjeli "ući" u slikarsko platno, posjet ovoj 'kućici' mogao bi imitirati taj doživljaj. Za sve koji smo daleko od tog posjeta, postoji i virtualna šetnja koju možete doživjeti ovdje.

Prekrasna ljetna rezidencija  u kojoj je slikar Pierre-Auguste Renoir najviše volio boraviti

Essoyes, Francuska

Monetov kolega impresionist, slavni Renoir, također je imao jaku poveznicu s prirodom i zato je kupio prekrasno imanje u malom selu Essoyes, u francuskoj pokrajini Champagne. Staru kamenu kuću preuredio je po vlastitom guštu, a u tom su selu on i njegova supruga, model Aline Charigot, provodili ljeta od 1896. pa sve do njegove smrti 1919. Renoir se osim uz dom koji je ovdje stvorio, emotivno vezao uz cijelu regiju u koju se zaljubio i koja mu je bila vječna inspiracija za njegov rad.

Prekrasni privatni prostori svjetskih umjetnika u koje danas možete ući (фото 5)

U pitoresknom dvorištu kuće napravio si je atelje koji se danas također može razgledati. Tek od lipnja ove godine kuća je otvorena za javnost i razgledavanja, a otvorenju je prethodilo temeljita restauracija u koju je uloženo oko milijun eura. Dio namještaja u kući nakon restauracije donirali su mještani sela, a veći dio osobnih predmeta koji su pripadali slavnom slikaru, muzeju je donirala njegova pra praunuka Sophie Renoir koja je bila ujedno i posljednja vlasnica kuće.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više