Search

Pronašli smo umjetnike koje stvaraju genijalne svevremenske vaze s važnom porukom

Pronašli smo umjetnike koje stvaraju genijalne svevremenske vaze s važnom porukom

Spoj francuskog šarma i kanadske kreativnosti

Tekst: L.L.


Image: annedonzevincentchagnon.com

Suradnja između dizajnerice nakita i dizajnera stakla, Kanađanina školovanog u Češkoj i Francuskinje, Anne Donzé i Vincenta Chagnona rezultirala je genijalnim vazama koje bismo odmah voljeli prisvojiti. Osim nevjerojatno zanimljivog dizajna, ove vaze su i multifunkcionalne pa se tako mogu koristiti kao akvarij, ukras koji zatim cijeli prostor podiže na novu razinu ili pak simpatična vaza s posebnom porukom.

Dvoje umjetnika stvorilo je kolekciju vaza kojom na zanimljiv način kritiziraju konzumerističko društvo. U njihovoj zajedničkoj kolekciji možete pronaći vazu u obliku plastične vrećice koju su zatim na održanim izložbama predstavili dodajući joj zlatnu ribicu te objesivši je na kuku koja podsjeća na onu ribarsku. I upravo su takvu ekološku poruku još 2014., a aktualnu još i danas, poželjeli poslati u svijet kreiravši svoje, i više nego zanimljive, komade. Zanimljiva je i činjenica da Donzé i Chagnon dolaze iz različitih kultura pa su kroz process otkrivanja istih i proučavanje ljudskih mana i vrlina, prikupljali inspiraciju za svoja umjetnička djela.

Pronašli smo umjetnike koje stvaraju genijalne svevremenske vaze s važnom porukom (фото 1)

U jednom su intervjuu spomenuli i kako su kroz zajednički rad jedan od drugog puno naučili o umjetnosti i poimanju svijeta, a puhanje stakla opisali su kao zadržavanje vlastitog daha, a zatim spajanje različitih umjetnosti te kreiranje nečeg sasvim drugačijeg i posebnog. Dodali su i kako je tema njihovih radova zapravo prikaz ograničavanja i zarobljeništva, bilježenja trenutka u umjetnosti na način na koji to rade, primjerice, fotografi te transparentno prikazivanje problema koji nas okružuju kroz novu, drugačiju i, pitate li nas, iznimno zanimljivu formu. Svoj koncept do sada su predstavljali na brojnim izložbama, a najznačajnije priznanje koje su dobili bila je prva nagrada na prestižnom natjecanju "Jeunes createurs of Atelier d'art de France" 2013. godine, zajednice koja danas okuplja čak 6000 suvremenih francuskih umjetnika, a u Parizu održava i genijalne izložbe.

Pronašli smo umjetnike koje stvaraju genijalne svevremenske vaze s važnom porukom (фото 2)

 

Pronašli smo umjetnike koje stvaraju genijalne svevremenske vaze s važnom porukom (фото 3)

 

Pronašli smo umjetnike koje stvaraju genijalne svevremenske vaze s važnom porukom (фото 4)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više