Search

Prva izložba Zlatka Šimunovića nakon četvrt stoljeća

Prva izložba Zlatka Šimunovića nakon četvrt stoljeća

U povodu 20. godišnjice smrti istaknutog hrvatskog suvremenog slikara


Image: PR

Izložba istaknutog hrvatskog suvremenog slikara Zlatka Šimunovića, u povodu 20. godišnjice njegove smrti, otvorena je od 10. prosinca u prostorima agencije Bruketa&Žinić OM u Zagrebu

Riječ je o prvoj izložbi njegovih radova nakon četvrt stoljeća. "Vitalnim i originalnim dijelom opusa Zlatko Šimunović nas je zadužio preko granica vlastitog fizičkog trajanja i vjerujem da će hrvatska povijest umjetnosti pravedno ocijeniti njegov izniman ulog", napisao je Tonko Maroević u Šimunovićevoj monografiji.

Likovna rješenja Zlatka Šimunovića zasnovana su na osnovnim geometrijskim oblicima koje preoblikuje i razlaže matematičkom preciznošću. Kompozicije su mu najčešće simetrične, ali dinamike i pokreta ne nedostaje, a sve to potencira i koloritom koji suprotstavlja akromatskim poljima. Nesumnjiva je povezanost i oslanjanje na stvaralaštvo EXATA 51 i Novih tendencija, no unatoč racionalnom-konstruktivističkom pristupu, ostvaruje individualna rješenja.

Prva izložba Zlatka Šimunovića nakon četvrt stoljeća (фото 1)

Zlatko Šimunović rođen je u Otočcu 1936. godine. Završio je slikarstvo na Likovnoj akademiji u Zagrebu u klasi M. Tartaglie. Nakon toga postaje suradnik na Majstorskoj radionici K. Hegedušića. Izlagao je u Zagrebu, Novom Sadu, New Yorku, Dubrovniku i Samoboru. Bavio se grafikom, likovnim oblikovanjem i televizijskom scenografijom. Umro je 1995. godine u Zagrebu. Izložba će se moći razgledati do 23. prosinca, uz prethodnu najavu e-mailom na adresu bruketa-zinic@bruketa-zinic.com ili telefonom na broj (01) 6064 000.

Prva izložba Zlatka Šimunovića nakon četvrt stoljeća (фото 2)

Prva izložba Zlatka Šimunovića nakon četvrt stoljeća (фото 3)

Prva izložba Zlatka Šimunovića nakon četvrt stoljeća (фото 4)

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više