Search

Pula: grad čudesnih svjetlosnih instalacija

Pula: grad čudesnih svjetlosnih instalacija

Intervju s direktorom projekta

Tekst: Tina Kovačiček


Image: PR

Počinje peto izdanje najvećeg hrvatskog festivala posvećenog svjetlu

Uvjerljivo rečeno: Pula je grad svjetla! I tako već nekoliko godina zahvaljujući Udruzi Sonitus koja dosljednim entuzijazmom pomiče umjetničke granice u Hrvata, a bome i osvaja nagrade diljem svijeta. Pravo je čudo što su proteklih godina uspjeli napraviti s festivalom Visualia, čije peto izdanje započinje baš danas i koje će Pulu na tri dana pretvoriti u čudesnu šumu svjetlosnih interaktivnih instalacija, 3D "mappinga", predstava te zvučno-svjetlosnih projekcija. Vrijeme je da ih upoznamo te saznamo kako je tekao put tako velikog i zahtjevnog projekta, pogotovo u državi u kojoj se određeni kamenčići kotrljaju jako sporo. Također, organizator i kreativni direktor projekta, Marko Bolković, nam je otkrio zašto će ovo izdanje festivala Visualia biti jako uzbudljivo i vrijedno da ga posjetite od 21. do 23. rujna.

Ako se odmaknemo od onog formalnog opisa koji se može pronaći na webu, kakav je to Visualia festival?

Festival je krenuo i nastavlja s idejom promocije novih tehnologija u kulturi. Umjetnički kolektiv te organizator festivala, Visualia Group, uz vlastite radove i radove gostujućih umjetnika nastoji prezentirati nove tehnologije u svrhu umjetnosti koja se naravno, najviše bazira na svjetlu. Tu su i 3D mappinzi i jako puno interaktivnih instalacija gdje posjetitelji nisu više pasivni promatrači, već naprotiv, od njih se traži da budu aktivni u samom festivalu, možda da pokušaju napraviti i nekakav svoj rad. Stoga, evo u pet godina izrasli smo iz malog Festivala koji je pokrenula mala udruga, u sad već možemo reći , najveći festival svjetla u Hrvatskoj. Naravno, tu je i podrška Turističke zajednice grada Pule te drugih partnera i sponzora.

Pula: grad čudesnih svjetlosnih instalacija (фото 1)

Pokrenula ga je udruga Sonitus 2013. godine. Kako je tekao put, koliko je udruga bila tada već aktivna u tom sektoru i koliko je bilo teško ostvariti projekt ovog tipa?

Udruga je osnovana 2008. godine, u početku s ciljem glazbenog usmjerenja bazirana najviše na bendove i produkciju.  Četiri godine kasnije okupio sam nekoliko prijatelja s namjerom da promislimo što dalje, u tom sam periodu prvi puta vidio 3D Video Mapping pa smo se i sami odlučili upustiti u tom polju. Godine 2013. smo u Puli napravili prvi 3D Mapping. Nije bilo lako, zato što nitko još nije znao što znači taj pojam, niti smo mogli pridobiti pozornost sponzora, pokrovitelja, grada... Prvi mapping smo napravili besplatno i o svom vlastitom trošku, što je zahtijevalo veliki financijski ulog te godinu dana učenja i šest mjeseci testiranja.

No, isplatilo se jer je nakon toga slijedilo prvo izdanje festivala svjetla u Hrvatskoj - u kolovozu 2013. Polako smo educirali ljude o smislu i značenju festivala, pridobili smo interes i podršku publike te izrasli u sada najveći festival ovog tipa. Iako nije bilo lako, danas smo zadovoljni jer kao kreativni tim uživamo u onome što radimo. Nažalost, to još uvijek nije financijski dovoljno da bismo se mogli u potpunosti posvetiti samo tome, ali definitivno nam to predstavlja zadovoljstvo u kojem svaki dan uživamo.

Znam da brojne vaše instalacije putuju svijetom. Tako će otići i na gostovanje u Italiju nakon završetka festivala u Puli.

Kako se kolektiv Visualia Group širio tako su počele stizati i međunarodne nagrade te prilike za gostovanjima. Zahvaljujući međunarodnome projektu Spectrum 2016: "Transnational Light" te suradnji s partnerskim festivalima svjetla omogućena je razmjena radova brojnih naših umjetnika. Primjerice, izvanredan uspjeh bilježi interaktivna instalacija "Magic Garden" koja je do sada izložena na europskim festivalima Bella Skyway (Torun, Poljska), Lumina Festivalu (Cascais, Portugal) te još u francuskom gradu Feyzinu ususret festivalu Fête des Lumières u Lyonu, jednom od najstarijih i najznačajnijih festivala svjetla u svijetu.

Pored svjetlosnih instalacija, uspjeh bilježe i projekcije 3D Mappinga; "Transcendence", autora Jeana Samboleca sudjelovala je na međunarodnom festivalu u Gironi gdje je osvojio prvo mjesto, dok je 3D projekcija "Why Not", pulskoga umjetnika Saše Đuračića - Undertoona izborila finale na natječaju "1 Minute Projection Mapping 2016." u Japanu. Od ukupno 79 prijavljenih radova iz 25 zemalja svijeta, "Why Not" je ušao u prvih 15 i s ostalim finalistima je prikazan na tamošnjemu Festivalu Minatopika 2016. Upravo je ovih dana u Niigati održan event Lightning Festival u sklopu kojeg su prikazani nagrađeni radovi prošlogodišnjih finalist sa spomenutog festivala tako da je Undertoonov mapping još jednom putovao do Japana.

Da, nakon Visualia festivala, s naše tri instalacije putujemo u Italiju na Alberobello Light Festival, a nakon njega slijede gostovanja unutar Hrvatske. Zaista je lijepo biti dio promocije radova na području novijih umjetničkih formi i veselimo se novim festivalima svjetla i kulturnim događanjima!

Svjetlosni paviljon Twisted, svjetski poznatog Deana Skire nedavno je osvojio DARC nagradu na natjecanju u Londonu. Njegov će se rad moći pogledati u Puli.

Da, nakon što je ove godine premijerno izložen u Zagrebu, na Zagreb Light Festu, imamo sreće da nam stiže i u Pulu. To nam je iznimno drago, obzirom da je Dean Skira Puležan i njegovi radovi se mogu vidjeti u Puli; Svjetleći Divovi (Lighting Giants) i Svjetleći rotor... Svake godine radi novu svjetlosnu predstavu na dizalicama, a ove ćemo godine imati i njegov svjetlosni paviljon Twisted koji će se nalaziti ispred Arene.

Što nas još očekuje od svjetskog i domaćeg programa na ovogodišnjem izdanju Visualia festivala?

Kako je ove godine tema festivala Visualia Best of  i slavimo malu obljetnicu, odlučili smo prikazati najbolje radove iz protekle četiri godine te nove aktualne ideje. Tu će definitivno biti zvijezde britanski umjetnici Lords of Lightning i Spark! Led Drummers, koji su gostovali 2014., a Puležani ih jako dobro pamte i s nestrpljenjem očekuju. Umjetnici Visualia Group će prikazati sve svoje radove koji su napravljeni od 2013. do danas, a također tu je i presjek svih 2D & 3D Video Mappinga koji će biti prikazani u sklopu Mapping Night. Od novijih stvari tu imamo novi premijerni Video Mapping LUNAR koji ima jako zanimljivu temu odlaska na mjesec i jedan je od pet finalista međunarodnog natjecanja GOOGLE LUNAR XPRIZE posvećenog sigurnom slijetanju na površinu Mjeseca. Tu je i Point of View, moja nova instalacija koja je nastala u suradnji s Visualia Group i koja će biti izložena u Domu Hrvatski branitelja.

Pula: grad čudesnih svjetlosnih instalacija (фото 2)

Također, imamo umjetnike iz Slovenije, a novost je i noćna svjetlosna utrka Pulska Iksica čiji će prijavljeni trkači rekreativno trčati noćnu rutu pored najatraktivnijih svjetlosnih instalacija. Xica će i time premijerno zatvoriti zadnji dan festivala.            

A lokacije?

Festival je otvoren i dostupan za sve, stoga se sve naše lokacije nalaze se u širem centru Pule. Isto tako, nastojimo oživjeti i dati funkciju onim lokacijama i prostorima koji nisu dovoljno zapaženi kako bi ih na neki način transformirali i istaknuli. Ove godine imamo 11 povezanih lokacija koje tvore "svjetlosnu turu" i obuhvaćaju staru jezgru Pule; od povijesnih i monumentalnih lokacija poput Pulske Arene i Zlatnih Vrata do velikih parkova i glavnih trgova, ulica pa do indoor lokacija poput Doma hrvatskih branitelja. Odlična šetnja kroz grad!

Svima koji još nisu posjetili festival, zašto ga definitivno ne bi smjeli propustiti?

Zato što je super! Visualia je definitivno drugačiji festival od svega što se nudi. Besplatan je i ono što je nama lijepo čuti jesu komentari, pohvale i kritike publike. Grad poprima drugačiji izgled i atraktivan je svim generacijama. Festival je zamišljen kao šetnja kroz grad kojom se može vidjeti i isprobati nešto novo i drugačije te otkriti novi svijet tehnologije i umjetnosti. Najbitnija je dobra atmosfera, a dosad je svaki put bila. Svi ste pozvani vidjeti što mi to stvaramo u Puli! 

Pula: grad čudesnih svjetlosnih instalacija (фото 3)

Pula: grad čudesnih svjetlosnih instalacija (фото 4)

Pula: grad čudesnih svjetlosnih instalacija (фото 5)

Pula: grad čudesnih svjetlosnih instalacija (фото 6)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više