Search

Pushwagner: ekscentrični genijalac koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim

Pushwagner: ekscentrični genijalac koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim

Pop art koji postavlja "prava" pitanja!


Image: Instagram

Norveški umjetnik poznat je po ekscentričnom životu koji vodi i gotovo "beskućničkom" stilu, kojem je bio izložen dugi niz godina. Međutim, danas je on taj koji formira norvešku suvremenu umjetničku scenu i jedan je od onih umjetnika koje zbilja treba prepoznati...

U zadnjih nekoliko godina svjedočimo rastu svjetske zainteresiranosti za skandinavsku kulturu i stil života. Zanima nas sve! Kako jedu, kako spavaju, što nose, kakve poslove rade, kako provode slobodno vrijeme, kako odgajaju djecu - sve. Ono s čime bi se trebalo još upoznati bolje, a pripada njihovoj kulturi, jest i njihova umjetnost. Ovdje se predstavlja jedan od najpoznatijih (ako ne i najpoznatiji) norveški suvremeni umjetnik. Njegovo ime je Hariton Pushwagner i s njegovim radom sam se upoznala kada sam prošle godine išla u posjet prijatelju u Oslo. Odveo me u njegovu galeriju i njegov rad (kakav vam god ukus bio) vas ne može ostaviti ravnodušnima. No, tko je zapravo Hariton Pushwagner?

Pushwagner: ekscentrični genijalac koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim (фото 1)

Njegovo pravo ime je Terje Brofos i rođen je 1940.godine u Oslu. Nakon što je završio svoje akademsko obrazovanje, trebalo mu je dosta godina kako bi našao svoj pravi "izraz" i dobar dio svojega života proveo je "vangogovski". U prijevodu, živio je praktički kao lutalica, beskućnik, boem, slikajući tu i tamo poneku sliku kako bi uopće preživio. Njegov menadžer Stefan Stray doslovno ga je izvukao "iz blata" i prepoznao njegov talent i Pushwagner s 50 godina napokon dobiva priznanje i prepoznavanje kakvo je i zaslužio.

Zašto je prepoznat i zašto ga umjetnička scena danas toliko voli? Pushwagner se u svojim slikama, grafičkim prikazima i instalacijama istaknuo svojim neo-pop-art izrazom u kojem kombinira stripovski izraz propitujući kroz njega paradoksalne pojave unutar društva i kritizirajući "mašineriju" u koju smo svi danas uvučeni. Slike su mu provokativne, uvijek pomiču granicu za metar dalje, a boje kojima se koristi ostavljaju dojam da ste uvučeni u neki halucinogeni san u kojem želite ostati jer pitanja koje vam taj san postavlja - želite naći odgovor. Želite razumjeti.

Pushwagner: ekscentrični genijalac koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim (фото 2)

Otkriven je nakon što je njegova grafička novela "Soft City" doživjela veliki trijumf na Berlinskom Bijenalu 2008. godine, a radi se upravo o radu u kojem Pushwagner prikazuje suvremeni život i društvo u kojem se kao slavi individualnost, a zapravo svi vodimo identične živote. Priča je poprilično jednostavna i cirkularna: ujutro se probudi, uzmi pilulu, poljubi bebu, idi na posao, dođi kući, poljubi bebu, idi spavati. Svi vodimo više - manje iste živote i nama vlada (htjeli mi to priznati ili ne) - sat. Misli su nam postale zarobljenici u zatvoru rutine.

Pushwagner: ekscentrični genijalac koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim (фото 3)

Upravo zbog ovakvih pitanja i pristupa umjetnosti i životu, Pushwagner je postao nezaobilazan na svjetskoj suvremenoj umjetničkoj sceni. 2015.godine vizualni identitet Osla obogaćuje Pushwagnerova dekoracija starog skladišta na Tjuvholmenu i ubrzo je postalo atrakcija i mjesto "wow" efekta, kako za lokalno stanovništvo, tako i za turiste. Pushwagner, osebujan je umjetnik, nevjerojatan prikaz uspona i padova u životu i umjetnik kojeg se isplati prepoznati.

Pushwagner: ekscentrični genijalac koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim (фото 4)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više