Search

Re:Think Sisak iza sebe ostavio devet murala umjetnika iz regije

Re:Think Sisak iza sebe ostavio devet murala umjetnika iz regije

Razgovarali smo s organizatorima festivala Re:Think Sisak


Image: Re:Think Sisak

U Sisku je završio prvi festival ulične umjetnosti Re:Think Sisak iza kojeg su na zidovima javnih zgrada ostali zanimljivi murali

Festival Re:Think Sisak obuhvaća, kako kažu organizatorice Alma Trauber i Dahna Prskalo Peco, redefiniciju i rekontekstualizaciju javnog prostora. "To je stvaranje nove spacijalizacije utemeljene na umjetnosti koja briše uvriježene granice između Umjetnosti i Svakodnevnog života. Građenje novih sjećanja.", citira Alma Trauber viziju festivala i dodaje kako im je upravo ova posljednja rečenica najvažnija "Želimo izgraditi nova sjećanja za sve građane i ljude koji će te iste slike ponijeti negdje drugdje. Ovo je doista naše vrijeme i trebamo mu dati neki novi identitet, novi sadržaj," nastavlja.

Na prvom Re:Think Sisku ostvarena je suradnja s 9 umjetnika iz regije, a to su Lonac, Lunar, Neman, Auks i Tifani Rubi iz Hrvatske, Azram iz Slovenije, Jana Danilović iz Srbije te Robin Abramović i Ljubomir Todorović iz Bosne i Hercegovine. U svega nekoliko dana trajanja festivala umjetnici su osmislili i realizirali 9 sjajnih murala na različitim lokacijama u javnom prostoru Grada Siska.

"Uspjele smo u onome što nam je bila glavna namjera, a to je da Siščanima dovedemo tih devet umjetnika koji će im ostaviti u naslijeđe predivna djela koja će živjeti zajedno s njima, postati dijelom njihove svakodnevice," kaže Dahna Prskalo Peco i dodaje "Koncentriramo se na ono pozitivno u svemu: na presretne klince, na ponosne stanare pojedinih zgrada koji su zaista oduševljeno gledali u svoja nova pročelja, na nasmiješene prolaznike, na naše premorene, ali zadovoljne umjetnike. Toliko je mnogo loših stvari u svijetu, pa zašto ne bismo barem u ovom segmentu našim sugrađanima pokušali život učiniti ljepšim?"

I iako su s projektom tek završile te je, kako same kažu, bio jedan od profesionalno, logistički i izvedbeno najzahtjevnijih organizacija s kojima su se susrele, planovi za buduća izdanja već su počeli.

Lonac

Auks

Azram

Neman

Robin Abramović

Jana Danilović

Lunar

Ljubomir Todorović

Related articles

Buro 24/7 Selection

više