Traži

Croatia
Ruska umjetnost u galeriji Saatchi

Ruska umjetnost u galeriji Saatchi

Londonska priča by Daria Darmaniyan


London nas ne razveseljava često izložbama ruske suvremene umjetnosti. No, sada nam se posrećilo. Galerija Saatchi, jedna od mojih omiljenih galerija, koja se nalazi u četvrti Chelsea, svoju je glavnu izložbenu dvoranu pretvorila u centar ruske umjetnosti.

Ruska umjetnost u galeriji Saatchi (фото 1)

Posjetitelji galerije Saatchi mogu se upoznati s različitim sferama umjetnosti: s fotografijama, video projekcijama, skulpturama, instalacijama, kolažima i slikama. Izložba se sastoji od dva dijela. Prvi je dio nazvan  «Breaking the Ice: Moscow Art 1960-1980s», a u njemu su predstavljeni radovi vodećih ruskih umjetnika koji su živjeli i stvarali u tom vremenskom razdoblju. Umjetnost je stvorena na tankoj granici onoga što je bilo služeno dopušteno u sovjetskom vremenu, i onoga što su umjetnici potajno priželjkivali. Sovjetski građani mijenjali su jezik komunikacije i stil ophođenja u skladu s okolnostima: citirajući Lenjina i Staljina, u svojim su džepovima skrivali mala izdanja Solženjicinova romana «Arhipelag Gulag».

S + S + S = R Strah, Strast i Stremljenje bili su Rizici na kojem je stvorena nova ruska umjetnost. 

Ruska umjetnost u galeriji Saatchi (фото 2)

Aleksander Kosolapov

Osobito su me impresionirali radovi Aleksandra Kosolapova (1943.) «Lenin and Coca-Cola» (1982) u kojima je umjetnik povezao prepoznatljivi portret vođe socijalističke revolucije s jednim od najprodavanijih napitaka na kapitalističkom Zapadu. U drugom dijelu, «Russian Revolutionary Porcelain Series of 9 Supremacist Urinals» (1989.-1990.) umjetnik se ponovno poigrao opozicijom i kontrastom. Ovaj put, kao umjetničku bazu uzeo je pisoar, baš kao što je to prije sto godina učinio i Marcel Duchamp te ga je dekorirao slavnim Maljevičevim kvadratima. Zadivila sam se i skulpturama Leonida Sokova, slikama Ilje Kabakova, Vitalija Komara i Aleksandra Melamida.

Ruska umjetnost u galeriji Saatchi (фото 3)

Aleksander Kosolapov

Na drugoj izložbi, «Gaiety is the Most Outstanding Feature of the Soviet Union», oduševile su me fotografije Sergeja Vasiljeva. Njegovi radovi prikazali su gola torza zatvorenika ukrašena višeznačnim tetovažama od kojih se niti jedna ne može smatrati samo tjelesnom dekoracijom, već isključivo umjetničkim medijem koji prenosi neku važnu poruku.

Ruska umjetnost u galeriji Saatchi (фото 4)

Instalacija «Criminal Government» Goše Ostrecova, šokirat će svakog posjetitelja. Riječ je o kartonskom zatvoru koji se sastoji od pet identičnih komora u kojima se nalaze unakažena tijela. Možda je to prosvjed, a možda i vapaj za pomoć. Nažalost, ne mogu predstaviti sve umjetnike čija su djela izložena na londonskoj izložbi, tako da vam predlažem da sami posjetite Saatchi galeriju. Pa ipak, htjela bih vam još samo natuknuti imena Ane Parkine, Borisa Mihajlova i Daše Šiškine.

Ruska umjetnost u galeriji Saatchi (фото 5)

Gosha Ostretsov 

Ruska umjetnost u galeriji Saatchi (фото 6)

Gosha Ostretsov 

Ruska umjetnost u galeriji Saatchi (фото 7)

Gosha Ostretsov 

Ruska umjetnost u galeriji Saatchi (фото 8)

Vikenti Nilin

Ruska umjetnost u galeriji Saatchi (фото 9)

Daniel Bragin

Ruska umjetnost u galeriji Saatchi (фото 10)

Boris Mikhailov

Ruska umjetnost u galeriji Saatchi (фото 11)

Leonid Sokov

Ruska umjetnost u galeriji Saatchi (фото 12)

Gosha Ostretsov

Ruska umjetnost u galeriji Saatchi (фото 13)

Vitaly Komar & Alexander Melamid

Ruska umjetnost u galeriji Saatchi (фото 14)

Sergei Vasiliev

Ruska umjetnost u galeriji Saatchi (фото 15)

Anna Parkina

Ruska umjetnost u galeriji Saatchi (фото 16)

Dasha Shishkin

Tekst i foto: Daria Darmaniyan

Napišite komentar

više