Search

Sinoć je virtualno održana Met Gala i otvorena izložba \"About Time: Fashion and Duration\"

Sinoć je virtualno održana Met Gala i otvorena izložba "About Time: Fashion and Duration"

Tekst: D.D.


Image: BURO.

Najvažnije, i možda jedino bitno modno događanje na globalnoj razini, godišnji bal Met Gala ove je godine otkazan, no to nije spriječilo glavnu odgovornu, urednicu magazina Vogue, Annu Wintour da virtualno, putem live prijenosa na YouTubeu otvori izložbu njujorškog muzeja Metropolitan "About Time: Fashion and Duration"

No, ipak, izostao je najatraktivniji dio, a to je crveni tepih kojeg pohode najveće filmske i glazbene zvijezde te pripadnici modne industrije, kako bi upriličili svečano otvorenje izložbe. Prvog ponedjeljka u svibnju, najvažnijeg dana u modnom kalendaru, sve su oči uperene u New York, a potom se danima poslije secira tko je pogodio temu, a tko se nalazi na listi najlošije odjevenih uzvanika. 

Ovogodišnja tema izložbe "About Time: Fashion and Duration", pa tako i samog bala, vrti se oko toga kako se moda mijenjala u 150 godina, a kako je zapravo ostala ista te što nas očekuje u budućnosti. Izložba je, naime, trebala obilježiti 150 godina postojanja njujorškog Metropolitam Museum of Art, a kustos Andrew Bolton rekao je kako "riječ moda smatra sinonimom za vrijeme pa je zato htio upriličiti izložbu koja prikazuje modu i njezine promjene kroz vrijeme". Upravo će zato na izložbi biti izloženi komadi koji datiraju iz 1870. pa sve do 2020. godine, a osim toga, nakon što je pratio proljetne i jesenske revije za ovu godinu, iznio je i stav o tome gdje moda ide dalje.

Bolton je bio inspiriran mislima francuskog filozofa s početka 20. stoljeća, Henrija Bergsona, odnosno jednom konkretnom u kojoj kaže da "vrijeme postoji kao kontinuitet u kojem misli, osjećaji i sjećanja postoje zajedno pa ih nema smisla odvajati u linearne sekvence". Tako je nastala ideja da prošlost i sadašnjost koegzistiraju te je Bolton angažirao multidisciplinarnu umjetnicu i dizajnericu Es Devlin, koja mu je pomogla posložiti izložbu po uzoru na sat - 60 odjevnih komada poslagano je kronološki kako bi se mogao pratiti razvoj siluete kroz stoljeće, odnosno kao "studija mode od 60 minuta", kako je to sročio kustos. No, svaki je komad "prekinut" s komadom koji je kasnije kreiran, a s kojim dijeli isti kroj, tehniku nastajanja ili filozofiju - Bolton te kreacije opisuje kao "kontra-kronološke pojave mode koje nisu linearne niti poslagane u određen redoslijed".

Iako će izložba Costume Institutea sa 120 lookova službeno biti otvorena u 29. listopada, kada će se otvoriti i Met, virtualno se barem djelomično može pogledati putem stranice američkog izdanja Voguea. Online otvorenje nije bilo ni približno glamurozno kakvo bi bilo ono uživo, ali se Wintour obratila svima putem livestreama, nakon nje je bend Florence + The Machine izveo akustičnu verziju svoje stvari "You Got The Love", a sve je nastavljeno s DJ setom Virgila Abloha, vlasnika brenda Off-White i kreativnog direktora muške linije modne kuće Louis Vuitton.

Kako bi sve ipak prošlo u zabavnom tonu pobrinuo se Billy Porter, modna ikona, glumac i pjevač koji je, u suradnji s Vogueom, zadao Instagramu izazov pod hashtagom #MetGalaChallenge, a u kojem traži fanove da rekreiraju svoje omiljene lookove s crvenog tepiha. Društvene mreže su, naravno, s oduševljenjem prihvatile zadatak te iznjedrile fantastične interpretacije ikoničnih kreacija koje su nosile Rihanna, Lady Gaga, Beyonce, Solange, Gigi Hadid, Kendall i Kylie Jenner...

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više