Search

Skulpture velikog Giacomettija stižu u Zagreb iduće godine

Skulpture velikog Giacomettija stižu u Zagreb iduće godine

Izložba "Portreti sadašnjosti"

Urednik: Tina Kovačiček


Image: www.fondation-giacometti.fr,
Facebook

U okviru ciklusa "Najveći kipari 20. stoljeća", nakon sjajnih izložbi Miróa i Rodina, Umjetnički paviljon u 2016. predstavit će i velikog virtuoza kiparstva – Alberta Giacomettija (1901. – 1966.)

Od 20. rujna 2016. posjetitelji će u Umjetničkom paviljonu imati jedinstvenu priliku vidjeti Giacomettijeva djela posuđena iz francuske Fundacije Maeght; dvadesetak crteža, isto toliko litografija te skulpture. Izložba će ostati otvorena do 15. siječnja 2017., a njezino autorstvo i izbor djela potpisuje Jasminka Poklečki Stošić.
Skulpture, poznatije kao Giacomettijevi "tanki ljudi", po kojima je ujedno i globalno prepoznatljiv, karakterizira hrapava, gotovo hrđava površina, a njihova izdužena torza, glave, ruke i noge reducirani su na najstriktnije prikaze te na taj način gotovo dovedene do lomljivosti. Već na prvi pogled u "tankim ljudima" iščitava se snažna metaforika – uviđa se kako se kipar koristio prikazom ljudske egzistencije bez radosti i značenja. Potonje je rezultat kiparova prijateljstva s filozofom Jean-Paulom Sartreom i povezanost Giacomettijevih skulptura s temama Sartreove egzistencijalističke filozofije.

Skulpture velikog Giacomettija stižu u Zagreb iduće godine (фото 1)

Iako je sâm Giacometti tvrdio da nije vodio računa o filozofskim implikacijama svojih djela, danas te skulpture, možda više nego ikada, korespondiraju sa suvremenošću u kojoj se ljudi bore za egzistenciju – često i za goli život. Upravo stoga izložba je koncipirana u suglasju s trenutkom koji proživljava recentna Hrvatska i Europa. Odatle i sâm naziv izložbe "Portreti sadašnjosti". Riječ je o skulpturama "Žene iz Venecije" – ciklusu od devet monumentalnih skulptura kojima se umjetnik 1956. proslavio na Bijenalu suvremene umjetnosti u Veneciji te skulpturi "Čovjek koji hoda" – amblematskom remek-djelu koje do danas drži prvo mjesto na ljestvici najskupljih skulptura. Naime, riječ je o djelu koje je prije nekoliko godina na Sotheby'sovoj aukciji u New Yorku prodano za 67 milijuna dolara!

Skulpture velikog Giacomettija stižu u Zagreb iduće godine (фото 2)

Umjetnički je paviljon povodom svoje 118. godišnjice tiskao Godišnju ulaznicu za 2016. godinu. Tom ulaznicom građanstvo će moći posjetiti sve izložbe u nadolazećoj godini –ukupno njih pet! Cijena Godišnje ulaznice iznosi 150 kuna, a kada bi se ulaznica kupovala pojedinačno za svaku izložbu, ukupna cijena bi bila znatno veća. S ovom ulaznicom ćete, naravno, moći pogledati i veliku međunarodnu izložbu slavnog kipara Alberta Giacomettija!

Related articles

Buro 24/7 Selection

više