Search

Spojem nesnosne vrućine i bračke atmosfere nastao je zanimljiv umjetnički projekt dviju prijateljica

Spojem nesnosne vrućine i bračke atmosfere nastao je zanimljiv umjetnički projekt dviju prijateljica

Ena Čuček i Katarina Juričić

Tekst: D.D.

Image: Ena Čuček i Katarina Juričić

Što se dogodi kad zajedno ljetuju dugogodišnje prijateljice, studentice umjetničkih akademija i nadarene kreativke? Umjesto da svoje vrijeme provode zureći u sunce, Zagrepčanke su ideje nadahnute atmosferom otoka Brača pretočile u zanimljivu seriju fotografija i time započele svoju suradnju...

Studentice umjetničkih Akademija u Zagrebu i Haagu, zaljubljenice u fotografiju i prijateljice Ena Čuček i Katarina Juričić svoje su prošlogodišnje ljetovanje odlučile provesti u radnoj atmosferi. Naime, odmarajući na Braču, inspirirane otočkom atmosferom i njegovom tradicijom, odlučile su sve svoje doživljaje pretočiti u inventivne fotografije "From a far it was a fire" - koje su spoj fotografiranih i skeniranih motiva.

Kako ste uopće došle na ideju vaše prve serije fotografija?

Inicijalna ideja bila je iskoristiti tradicionalne, starinske predmete sačuvane u obiteljskoj kući na Braču već generacijama te ih prikazati u kombinaciji s ljetnom vibrom otoka. Za rekvizite smo koristile sve, od malih tabletića, stolnjaka i vrčeva, a zatim smo fotografiranjem i skeniranjem predmeta u različitim kompozicijama uspjele uspostaviti svjež i suvremen pogled na zaboravljene predmete. Tako smo već kroz prvo snimanje i suradnju uspostavile smjer i estetiku u kojem smo nastavile daljnju suradnju, a ubrzo je nastala i nova serija fotografija "Izba".

Fotografija iz serije "From a far it was a fire"

Koja je bila nit vodilja za vašu drugu suradnju?

Kao iduća lokacija poslužio nam je autentičan bakin stan u kojem kao da je vrijeme stalo, a svaka je soba svijet za sebe. Ovog puta su nam dijelovi stana poslužili kao pozadina za kreiranje dinamičnih still lifeova pomoću nespojivih materijala i objekata. Kao nastavak prve serije, "Izba" je spoj tradicionalnog autentičnog zagrebačkog stana i nespojivih predmeta i kompozicija.

Kako ste se odlučile na suradnju?

Prijateljice smo već dugi niz godina, zanimaju nas slične stvari tako da je ideja da radimo zajedno došla sasvim prirodno. Zapravo su atmosfera otoka Brača i nesnosna vrućina bili pokretač za početak suradnje.

Fotografija iz druge serije "Izba"

Bavite li se i drugim vidovima umjetnosti osim fotografije?

Ena: Ja studiram animaciju i nove medije na Likovnoj akademiji u Zagrebu, a Katarina fotografiju na Kraljevskoj akademiji u Haagu. Kroz našu praksu provlače se različiti mediji i tehnike, ovisno o projektu na kojem radimo. Od filma, animacije, fotografije, pa sve do keramike, slikarstva i zvuka.

Kako je točno tekao proces izrade vaših serija fotografija?

Ideja za snimanje nastane kroz zajednički razgovor u kojem prolazimo kroz teme koje nas u tom trenutku inspiriraju. Lokacija za snimanje je okvir koji nam daje početni smjer, no tijekom snimanja se prepuštamo trenutku i uživamo u neizvjesnosti. Naš proces rada zapravo je pun slučajnosti i temelji se na spajanju nespojivog.

Serija "Izba" snimljena je u bakinom stanu

Što vas inspirira? Tko su vam uzori?

Ena: Inspirirati me može sve, od razgovora, ritma, prostora. Volim opservirati i propitivati stvari i pojave oko sebe. Teško mi je izdvojiti uzore, ali jedan od trenutno glavnih uzora čiji rad proučavam je John Baldessari. Američki konceptualni umjetnik kod kojeg me inspirira njegova tehnika kolaža i način na koji kombinira tekst s fotografijom.

Katarina: Trenutno sam najviše pod utjecajem boravka u Londonu gdje asistiram umjetnici Felicity Hammond. Njezin rad su site-specific instalacije u kojima fotografija poprima trodimenzionalni oblik. Njezina praksa u kombinaciji sa svakodnevicom, energijom i atmosferom Londona su mi trenutno najveća inspiracija za nove radove.

Inspiraciju pronalaze u svakodnevici i tradicionalnim motivima

Pripremate li već iduću seriju i što možemo očekivati?

Trenutno razrađujemo ideje za novu seriju koju planiramo snimiti na ljeto.

Planirate li neku izložbu? Gdje možemo vidjeti vaše radove?

Još nemamo izložbu u planu, a naši se radovi mogu vidjeti na Instagramu @enacucek i @kat_juri te na enacucek.tumblr.com i katarinajuricic.com.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više